477. ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ

477. ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ PROGRAMI TANITILDI

 477. ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ
19 Nisan 2017 - 10:54 - Güncelleme: 19 Nisan 2017 - 10:57


477. ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ PROGRAMI TANITILDI

 

            Bu yıl 477’ncisi gerçekleştirilecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinin tanıtımı ve Turizm Haftasının açılış programı Şehzadeler ilçesindeki Giritligil Otel’de gerçekleştirildi.

Programa Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Palabıyık, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, İl Jandarma Komutanı Alb. Özcan Kaplan, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, STK temsilcileri, Festival kutlama komitesi, turizmciler ve basın mensupları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, “Bu yıl 477’ncisini kutlayacağımız festivalimiz için 300’ü aşkın uluslararası konuğumuz olacak. 5 ülkenin büyükelçisi ve konsolosu nezdinde temsilcileri, 6 kardeş şehrimizin temsilcileri ve 10 ülkeden halk dansları toplulukları festivalimize renk katacak. Festivalimiz 25 Nisan Salı günü başlıyor ve hafta boyunca çeşitli etkinliklerle şehrimize renk katacak. 29 Nisan Cumartesi gecesi Manisa ve Manisalılar çok özel bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Bu gece şehrimize tam anlamıyla bir yıldız yağmuru gerçekleşecek. Pop müzikten sanat müziğine ve fantezi müziğe kadar birçok eserde imzası bulunan Ahmet Selçuk İlkan’ın 40’ıncı sanat yılı anısına Vatan Şaşmaz sunuculuğunda Ahmet Selçuk İlkan, Cengiz Kurtoğlu, Coşkun Sabah, Elif Kaya, Emre Altuğ, Muazzez Ersoy, İntizar, Tan, Grup 84’ten Tuna, Ümit Besen, Yeşim Salkım ve Zara Manisalılarla buluşacak ve birbirinden güzel eserleri seslendirecek. 30 Nisan Pazar günü saat 12.00’de valilik önünden başlayıp Sultan Camii'nde tamamlanacak geleneksel mesir korteji akabinde saat 13.30’da Ayşe Hafsa Sultan tarafından Merkez Efendi’ye temsili berat verilmesi töreni ve geleneksel mesir macunu saçım törenimiz festivalimizin doruk noktasını oluşturacak” dedi.

Sudak’ın festival programını açıklamasının ardından Festivalin geçmişten günümüze görüntülerinin yer aldığı video gösterisi yapıldı.

Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ise Festivalde yaklaşık 6 ton mesir macununun halka saçılacağını ifade ederek“Mesir, Manisa için gerçekten çok önemli bir değer. Evrensel değerlere ulaşmak istiyorsak yerel değerlere çok iyi sahip çıkmamız gerektiğinin bugün bir örneğini daha görüyoruz. Mesir, Manisa’nın bir bayramı. Çok değerli Anadolu’nun en büyük inanışlarından birisi. Kardeşlik, sevgi ve barışın fotoğrafı. 30 Nisan Pazar günü saçılacak mesir macunlarımızın şu anda hazırlıkları bitmek üzere. 28 Nisan Cuma günü okumasını sayın Müftümüzün ve protokol üyelerimizin katılımıyla hep birlikte yapacağız. Festivalimiz her yıl büyüyerek gittiği için bu sene saçım noktaları yine fazlalaştı. Geçen sene 37 noktadan saçım gerçekleştirmiştik bu sene 43 noktadan inşallah saçım yapacağız. 16 tanesi Sultan Camii kubbe ve minarelerinde, 27 tanesi de caminin etrafındaki evlerde olacak” diye konuştu.

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik herkesi477.Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali etkinliklerine davet ederek, “Şehrimizin turizmine, tanıtımına ciddi katkı sağlayacak bir değerimizdir. Biz de yeni bir belediye olarak kurulduğumuz günden bu yana ev sahipliği yapıyoruz ve destek sağlıyoruz. Hem maddi olarak hem de personelimiz ve bütün ekipmanlarımızla en güzel festivali gerçekleştirebilmek için bu işin destekçisiyiz. Manisa açısından böylesine önemli olan bir değer için bir ve birlikte olmak çok anlamlıdır diye düşünüyorum.Festivalimizin mesir tadında gerçekleşmesini, hiçbir arkadaşımızın zarar görmeden bütün yüzlerin güldüğü bir şenlik havasında sürecin tamamlanmasını diliyoruz” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Palabıyık iseManisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamadığını belirterek“Atalarımızdan gelen bir kültür mirasını dünyaya çok daha iyi bir şekilde tanıtmamız gerektiğini düşünüyorum. Yurdumuzu aşan uluslararası nitelikte olan, daha büyük katılımları sağlayan, daha büyük organizasyonlar yapılması gerektiğine inanıyorum. Komite çok iyi çalışmış ve dolu dolu bir mesir yaşayacağımızı düşünüyorum. Huzur içerisinde, birlik ve beraberlik içerisinde en verimli şekilde geçmesini diliyorum” diye konuştu.

Yaklaşık 500 yıldır devam eden festivallerin dünyada çok az olduğunu ve bu nedenle Manisa Mesir Macunu Festivalinin çok önemli olduğunu ifade eden Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer de şunları söyledi:“Aramızda bugün bir yandan Mesir Festivalinin paylaşımını yapacak arkadaşlarımız diğer yandan turizm acenteleri, otellerimiz, sektörün diğer çalışanları var. Turizm haftasını da böylece açmış olduk. Öncelikle ben sektör çalışanlarının bütününe hayırlı bereketli bir sezon olmasını diliyorum. Elbette bir festivalin, bir geleneğin 477 yıl sürdürülüyor, sürdürülmüş olması bile tek başına kıymetli. Ama hiçbir gelenek arkasında temelli bir sebep, onu besleyen bir kaynak olmaksızın bu kadar uzun yıllar aksatılmadan sürdürülemez. Öyle sanıyorum Türkiye’de ve Dünyada 500. Yılına yaklaşmış böylesine bir kadim, yaşayan gelenek sayılsa 10-15’i ancak bulur. Bu anlamda bizler bu geleneğin sahibi, yaşatıcısı, devam ettiricisi Manisalılar olarak tek başına bile bu unsuruyla gurur duyabiliriz. Kurumlarımızın ve kurumlarımızın temsilcilerinin çok ciddi fedakar katkılarıyla bu kadim geleneğin ruhuna yakışır, Manisa’ya ve Manisalılara yakışır bir etkinlik için arkadaşlarımız en az 2,5- 3 aydır çok düzenli bir şekilde çalışıyorlar. Öncelikle bu festivali hepimiz adına düzenleme gayreti içerisinde olan, mesaisiyle, kaynaklarıyla destekleyen tüm kurumlarımıza Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza, Şehzadeler Belediye Başkanlığımıza, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği başkanlığımıza, Valiliğimiz adına komiteye başkanlık eden Vali Yardımcımız Ünal Çakıcı beyefendiye, yine Valiliğimiz ve Kültür Turizm Bakanlığımız adına hem komiteye üye vererek hem de etkinliklere aktif bir şekilde iştirak eden Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüze hepimiz adına teşekkür ediyorum.”

Vali Güvençer Festivalin sahibinin Manisa olduğunu vurgulayarak “Arkasında bir inancın, bir değerler sadakatının, başkanımın ifadesiyle bir merhametin, benim ifademle de aynı zamanda bir paylaşma kültürünün, bir şifa hareketinin kutlaması. Festival olarak adlandırdığımız, Mesir Derneği Başkanımızın da bayram olarak isabetli bir şekilde ifadelendirdiği bu hafta inşallah şimdiye kadar hepimiz adına komite marifetiyle ön hazırlıkları tamamlandı önümüze getirildi. Bu festival ne kurumların, ne sadece bu komite üyelerinin. Bu festival bütün Manisa’nın festivali, sahibi Manisa’dır. Bundan sonra artık festivalin maksadına uygun devam etmesi ve nihayetlenmesi tüm Manisalıların ortak sorumluluğundadır. Elbette medeniyetler ve bütünler pek çok işleyişte kendilerini gösterirler, ama belki bir medeniyetin temel ayırıcı özelliklerinin en ciddi anlamda fark edildiği zamanlar o medeniyete mensup insanların eğlendiği zamanlardır. Festivaller, bayramlar mutluluğun, coşkunun, eğlencenin daha fazla ön plana çıkarılarak paylaşıldığı zaman dilimleridir. İnşallah bu festival, bu bayram haftası tamda bizim değerlerimizin gerektirdiği ölçüde, bizi temsil eden ölçüde başlar, devam eder ve biter ve bu yılki kutlamaların sonunda da geçmiş yıllarda olduğu gibi Manisa’ya gelen misafirlerimiz güzel hatıralarla, güzel izlerle Manisa’dan ayrılmış olurlar. İnşallah Manisa şifanın, bereketin, merhametin, paylaşmanın yeniden hatırlanmasına ciddi bir basamak teşkil eder” diye konuştu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum