2018 Nobel Edebiyat Ödülü sahiplerini buldu

Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl iki kişiye verildi. 2018 Nobel Edebiyat ödülünün sahibi Polonyalı yazar Olga Tokarczuk olurken 2019 Nobel Ödülü’nün sahibi Avusturyalı yazar Peter Hanke oldu.

2018 Nobel Edebiyat Ödülü sahiplerini buldu
13 Ekim 2019 - 10:43 - Güncelleme: 13 Ekim 2019 - 14:33

İsveç’te edebiyat alanında Nobel ödüllerini veren akademi, geçtiğimiz yıl cinsel taciz iddialarının yarattığı tartışmalar yüzünden Nobel Edebiyat Ödülü’nü vermemişti.

OLGA TOKARCZUK

2018 yılının Nobel ödülü’nü kazanan Polonya doğumlu yazar Olga Tokarzcuk için jüri, “Yerel hayatla ilgilenen bir yazar… Dünya’yı yukarıdan görebilme yeteneğine sahip. Çalışmaları ince bir mizahla dolu” açıklamasında bulunuyor.
Tokarzcuk, feminist bir vejetaryen. Aynı zamanda politik kimliğiyle de tanınıyor.

Yazarın Türkçeye çevrilen kitapları Alabanda Yayınevi’nden ‘Koşucular’ ve Kalem Kültür Yayınevi’nden ‘Aç Gözünü Artık Yaşamıyorsun’. Timaş Yayınları 2020 yılı içinde yazarın “Prowadź Swój Pług Przez Kości Umarłych” kitabını yayımlayacağını duyurdu.

Tokarzcuk, 2018 yılında ‘Flights’ isimli kitabıyla Man Booker Ödülü’nün de sahibi olmuştu.

PETER HANDKE


Avustralyalı oyun yazarı ve yazar Peter Handke’nin bibliyografisinde romanlar, makaleler, dramatik çalışmalar, senaryolar bulunuyor. 1990’dan bu yana Paris’te yaşayan yazarın en ünlü oyunu ‘Über die Dörfer’ (Walk about the Villages) ve en ünlü romanı da ‘Die Wiederholung’. Türkiye’de Can Yayınları’ndan, Metis’ten, Kırmızı Yayınları’ndan, Aylak Adam’dan, İmge Kitabevi’nden, Nisan Yayınları’ndan çıkan kitapları arasında ‘Solak Kadın, Kaspar, Çocuğun Öyküsü, Kalecinin Penaltı Altındaki Endişesi, Yorgunluk Üzerine Deneme, Mutsuzluğa Doyum’ sayılabilir. 

Anne tarafından köklerini Slovakya’dan alan Handke, 2006 yılında Sırp savaş suçlusu Slobodan Milošević’in cenazesinde yaptığı konuşmayla eleştirilmişti. Aynı yıl Heinrich Heine Ödülü’ne aday gösterilen Peter Handke’nin politik görüşleri nedeniyle adaylığı iptal edildi. 2014 yılında Uluslararası İbsen Ödülü’nü kazanan yazar, Sırp milliyetçliğini savunduğu gerekçesiyle Oslo’da protesto gösterilerinin hedefi oldu.

Kaynak: http://www.edebiyathaber.net/nobel-edebiyat-odulu-sahiplerini-buldu/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum