Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

MÜFTÜ ÂLİM EFENDİ'NİN EVİ

24 Ağustos 2020 - 11:10 - Güncelleme: 24 Ağustos 2020 - 11:12

                                      MÜFTÜ ÂLİM EFENDİ’NİN EVİ


13 Ağustos 2018’de yazmış olduğum ve Manisalılara çağrı niteliği taşıyan yazım geçerliğini hala koruyor. Müftü Alim Efendi’nin evinin müzeye dönüştürülmesi gerektiğini ifade etmiştik.
*
Olağanüstü durumlarda kenetlenme bilinçle binlerce yıllık mazisiyle destanlaşan ve çeşitli badireler atlatan milletimizin bu yönü aynı zamanda bir hasleti haline gelmiştir.
Ülkede olduğu gibi şehirlerin dara düştüğü durumlarda da görülür kenetlenmeler.
Manisa’nın duyarlı insanları arasında yeniden heyecanlı bir telaş, bir beklenti başladı. Nasıl başlamasın ki, Müftü Âlim Efendi’nin Dr. Sadık Ahmet Caddesi üzerindeki evinin kafeterya olarak kullanılması herkesi üzüyordu. Ancak evin müzeye dönüştürüleceğine dair söylentiler dahi insanları heyecanlandırmaya yetti!
26 Temmuz 2018’de www.tarihistan.org sitesinde “Müftü Âlim Efendinin Evi” başlığı ile verilen haberde “Manisalılar Müftü Âlim Efendinin evine sahip çıkarak evin bir an önce "Manisa Müftüsü Âlim Efendi Millî Mücadele Müzesi" yapılmasını beklenmektedir.” İfadelerine yer verilmekteydi. Son derece yerinde bir beklenti ve haberi okuyan binlerce kişi telefonla, bizzat gelerek bu konuda neler yapılabileceğini, ne gerekiyorsa her türlü yardım ve desteğe hazır olduklarını beyan ederek Müftü Âlim Efendi’nin ve Millî Mücadele hatıralarının yaşatılması gerektiğini ortaya koydular.
Şehrin sembol isimleri, mimarisi, sanatı ve yaşamaya devam eden ruhu vardır.
Şehirlerine ruh ve anlam katan şahsiyetler ölümsüzdür. Bedenen aramızda olmasalar da milletin zihninde, gönlünde yaşamaya devam ederler. Bu gerçeği bilen vefakâr, cefakâr insanlar yıllardır Müftü Âlim Efendinin evinin farklı amaçlar için kullanılıyor olmasına bir anlam verememekte ve Müftü Âlim Efendi’nin hatırasına, şahs-ı manevisine, Millî Mücadeleye, Manisa’ya saygısızlık yapılıyor inancını taşımaktadırlar.
Manisa ve Ege’nin kurtarılmasında çok önemli yere sahip olan Müftü Âlim Efendinin evinin farklı amaçlar için kullanılıyor olmasını içerleyen Müftü Âlim Efendi’yi sevenler ve yakın arkadaşı Keşfi Karadanışman’ın oğlu Tezcan Karadanışman’ın konu ile ilgili düşünceleri şöyledir:
            Âlim Efendi'nin Cemiyet-i İslamiye adlı dernek kurarak, faaliyete geçirdiğini belirten Karadanışman, "Alim Efendinin çalışmalarından işgalci güçler rahatsız oldu. Verilen fetva üzerine Yunanlılar, müftüyü idama mahkûm ettiler. Yakalamak için evini sardılar.  Evinin arka kapısından Âlim Efendi kaçarak, istasyonda bulunan Fransız subaylarına sığındı. Onlar, Âlim Efendi'yi Yunanlılara teslim etmeyerek, Akhisar'a oradan da Balıkesir'e kaçırdılar. İşte burası Âlim Efendi'nin evinin arkası...  Burasının bu halde durması ne şehrin merkezine ne de Âlim Efendi'nin ismine yakışmıyor"   Karadanışman, Âlim Efendi'nin evinin ön kısmının şehrin en merkezi caddesine baktığını, evin arkasını ise görenlerin şok olduğunu dile getiriyor.
Müftü Âlim Efendi ile ilgili tek kaynak diyebileceğimiz eser Doç. Dr. Necdet Bilgi’nin “İstiklal Yolunda Bestekâr Bir Müftü: Ahmet Âlim Efendi[1] adıyla kitaplaştırdığı eserdir. Eser Millî Mücadele kahramanı din âlimi ve bestekâr olan Âlim Efendi adının ölümsüzleştirilmesi adına yapılan çalışmalara öncülük etmiştir. Ancak nice önemli kararların alındığı Müftü Alim Efendi’nin evinin Manisa’ya kazandırılması adına ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Bizim önerimiz müze olması yönündedir. Manisa gibi yanan, yakılan, katliamlar yaşayan bir şehirde Millî Mücadele Müzesinin bulunmayışı üzücüdür, manidardır!
Müftü Âlim Efendi’nin evinin kurtarılması ve Millî Mücadele Müzesi olması konusunda kamuoyunun nasıl bir tavır sergileyeceği, ne derece duyarlı olacağını yaşayıp göreceğiz. İki yıl önce konuyla ilgili yaptığımız bazı girişimlerden şu ana kadar sonuç alınamamıştır!
Manisa’nın her köşesinde hatırası, emeği bulunan Ali Efendi’ye dair şimdiye kadar birkaç çalışma dışında çalışmaların vücuda getirilmemiş olması Manisa adına üzüntü verici bir durumdur.
Müftü Alim Efendi’nin şehrin birçok köşesinde birçoğumuzun bilmediği hatıraları, serleri yaşamaya devam ediyor. Bunlardan birisi de Muradiye camisindeki servi ağacıdır!
Muradiye Camisine yolunuz düşerse şadırvanın yanındaki servi ağaçlarından en büyüğünün Müftü Âlim Efendi tarafından dikildiğini unutmayın derim!
Sorumlu bir belediyecilik örneği gösterip bu ağaç gibi tarihe tanıklık eden binlerce ağaç ve esere birer künye koymalarını bekleriz.
 Manisa’da Müftü Âlim Efendi isminin yaşatılması konusunda akademisyen, yazar ve gazetelerimiz, valiliğimiz, belediyemiz, diyanet yetkililerimiz… Milli eğitim, sivil toplum kuruluşlarımızın tıpkı Âlim Efendinin İstiklal Savaşında halkı kenetlemek için verdiği mücadele gibi kenetlenmesi ve en azından evinin yaşatılması gerektiği konusunda hem fikir olmalarını bekleriz. www.tarhistan.org
 

[1] Manisa Belediyesi Kültür Yay. Manisa, 2008
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum