Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

Dr.NURETTİN HATUNOĞLUNUN "BUHARA DEVLETİ" KİTABI ÜZERİNE

07 Haziran 2011 - 16:48

 

Kıymetli dostum Dr. Nurettin Hatunoğlu’nun “Türkistan'da Son Türk Devleti Buhara Emirliği ve Âlim Han” adlı çalışması Ötüken yayınlarında yayımlandı.

Dr.Nurettin Hatunoğlu Beyin kılı kırk yararak yıllarını verdiği çalışma bilim dünyasında çok önemli bir boşluğu dolduracaktır inancındayız. Zira Türkiye’de Türkistan ve Buhara devleti ile ilgili olarak çok fazla çalışma yapılmamıştır. Yapılan çalışmalar son yıllarda artmış olmakla birlikte Nurettin Hatunoğlu Beyin ortaya koyduğu tez dikkate alınması gereken yeni ve farklı bir bakış açısı getirmektedir ilim dünyasına. Zira iim dünyası çoğunlukla Türkistan ve Buhara devleti hakkında daha çok SSCB gözlüğü ile bakmış ve değerlendirmelerini o gözlükle yapagelmiştir.

Ancak Dr.Nurettin Hatunoğlu’nun Türkistan'da Son Türk Devleti Buhara Emirliği ve Âlim Han” çalışması ve bizim “Buhara Emirliği Türkistan ve Enver Paşa” çalışmaları gibi çalışmalar yeni bir bakış açısı ve yeni bir ufuk açmalıdır bu alanda çalışma yapacak araştırmacı ve Türkistan- devletlerine…

 Dr. Nurettin Hatunoğlu Beyin gerek yüksek lisans dönemi gerekse doktora çalışmaları sırasında yaptığı çalışma sonunda gün yüzü görmüş ve ilim dünyasına mal olmuştur.

Kendisini kutluyor ve kitabının Türkistan ve Buhara devleti hakkında yanlış değerlendirmelerin ortadan kaldırılması adına çok önemli bir işleve sahip olması gerektiğini-olacağına inanıyoruz…