Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

CBÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ

12 Mart 2012 - 22:13

 

CBÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ

 

CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Doç.Dr. Mehmet Günay Beyin nazik yardımlarıyla temin edebildiğim Sosyal Bilimler Enstitüsünün yayımlamış olduğu “Sosyal Bilimler Dergisi” ayrı bir heyecan uyandırdı bende. Birçok yazımda şehre ait değerlerin yozlaştırılması konusuna değindim. Bu konuda eleştiriler, övgüler, serzenişlerde bulundum. Bu eleştirilerimde CBÜ’nün de kulağını çınlattım çoğu zaman! Ancak CBÜ yeni yönetimiyle önemli hizmetlere imza atmaya başladı.

CBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünün en güzel çalışmalarından birisi de kuşkusuz Sosyal Bilimler Dergisidir.

            Şehir asla uslanmaz diyenlerden değilim. Şehri, şehirliler uslandırabilir ancak.

            Şehri uslandırmanın bir yolu da CBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünün yayımlamakta olduğu “Sosyal Bilimler Dergisi” gibi yayımları arttırmak ve gerekirse aylık, haftalık bültenlerle şehre inmek, sokakların dilini,sesini dinleyerek şehirle bütünleşmek olmalıdır.

            CBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü son dönemde yeni bir anlayış ve yeni bir heyecanla çalışmalar yapmaya başladı.

            Prof. Dr. Kenan Erdoğan başkanlığında yayın hayatına devam eden CBÜ Sosyal Bilimler Dergisi şehir, bölge ve ülke adına önemli çalışmalara imza atacağını yer verdiği makale, araştırma ve deneme yazılarıyla ortaya koyuyor.

            Ekim 2011 sayısı ile yeni bir yüzle yayın hayatına devam eden dergi “Mahmut Kaplan Armağan Sayısı” ile ilim dünyasına Manisa’dan ışık tutmaya aday.

            Hakemli olan Sosyal Bilimler Dergisi 742 sayfalık hacmiyle dergiden ziyade bir külliyat ve Mahmut Kaplan’a verilen değerin göstergesi niteliğinde.

            Dergide 15 yazı Mahmut Kaplan hakkında görüş, hatıra ve Mahmut Kaplanın değişik yönlerinin ortaya konmasından oluşuyor.

            Türk Dili ve Edebiyatına dair 24 yazı derginin zenginleşmesinde önemli rol oynamış.

            Dilbilim, Eğitim Bilimleri, Felsefe, İktisadi ve İdari Bilimler, Psikoloji, Tarih ve Kitap tanıtımı bölümleriyle Manisa’dan dünyaya seslenmeyi amaçlıyor Sosyal Bilimler Dergisi.

            En dikkat çekici yazılar alanlarında çalışmalarıyla tanıdığımız akademisyenlere ait. Bunlar arasında Prof. Dr. Nurullah Çetin, Prof. Dr. Kenan Erdoğan, Prof. Dr. Ayşe İlker, Prof. Dr. İlhan Genç, Doç. Mehmet Günay, Yrd. Doç.Dr. Ceren Ünal, Araş. Gör. Fatih Koyuncu ve ismini sayamadığımız akademisyenler ön plana çıkıyor.

            CBÜ 3 Temmuz 1992 tarihinde TBMM 'de kabul edilen 11 Temmuz 1992 tarih ve 21282 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3837 sayılı kanunla  Manisa'da kuruldu. Bu tarihten itibaren Türk bilimine akademik anlamda hizmet veren üniversitenin yapmış olduğu yayınlar Manisa ve ilim dünyasına ışık tutmuş ve tutmaya da devam etmektedir.

            CBÜ Türkiye’deki çoğu üniversite gibi henüz istenilen düzeye ulaşmış sayılamaz. Yayın ve akademik anlamda Türkiye’de kendisinden yeterince söz ettiremeyen üniversite, yayın konusunda da istenilen başarıyı yakalayabilmiş değildir.

            CBÜ’de son dönemde görülen değişim ve iyileşmeler yayın anlamında da kendisini hissettirmeye başladı. Bu çerçevede Sosyal Bilimler Dergisi önemli bir başlangıç ve Manisa adına kazanç sayılmalıdır.

            Sosyal Bilimler Dergisinde yer alan yazılar arasında üzülerek belirtmek gerekir ki Manisa il ve ilçelerini kapsayan çok fazla yazıya rastlayamadık! Bu elbette CBÜ adına bir eksiklik sayılmalıdır. Ancak dergide yer alan bazı makaleleri de zikretmeden, yazarlarını tebrik etmeden geçmemek gerekir bir Manisa şehri adına.

            -Prof.Dr. Ayşe İlker: “Manisa Ağızlarındaki Dört Benzetme Cümlesine Toplumsal Dilbilimi Açısında Bir Yaklaşım” s.85

            -Doç Dr. Mehmet Günay: “Şer’iyye Sicillerine Göre XVII. Yüzyılda Turgutlu Kasabası” s.714

            -Yrd. Doç.Dr. Ceren Ünal: “ Bizans İmparayoriçesi Evdokıa Makrembolitissa ‘Kuva-yi Milliye ve Manisa Müzesinden X. Konstantinos Doukas Dönemine Ait Bir Bakır Folles’” s.704

            -Araş. Gör. Fatih Koyuncu: “Alaşehirli Makali Mustafa Bey ve Mecmualardaki Bazı Şiirleri.”s.303

            Dikkat edilirse 742 sayfalık hacimli bir Sosyal Bilimler Dergisinde Manisa ve çevresini ilgilendiren topu topu 4 makalenin yer alması düşündürücü, üzücüdür.

            Her şeye rağmen derginin yayın yapıyor olması bundan sonra makalelerini değerlendirmek isteyenler için bir imkân niteliği taşımaktadır.

            Mart 2012’de Mustafa Aksoy Özel Sayısı ile yeni sayısı ile aramızda olmasını beklediğimiz dergini sınırlı sayıda basılıyor olması da ayrı bir üzüntü kaynağımızdır!

            CBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisine makale göndermek isteyenler [email protected] adresinden gönderebilirler.

            Dergide emeği geçenlere teşekkür eder başarılar dilerim…