Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

BUHARA HÜKÜMDARI EMİR ÂLİM HANIN OĞLU MANSUR ÂLİMİNİN ÖLÜMÜ

07 Şubat 2011 - 10:31

Onları tanıdığımda Said Mansur Âlimi’nin nur yüzüyle karşılaşmış ve ilk olarak onun evine konuk olmuştum.

                Onları tanıdığımda aileye karşı bu kadar yakınlık duyacağımı tahmin edemezdim!

                Onları tanıdığımda kendimi bu kadar yakından tanıyacağımı bilemezdim!

                Torunu vefat etmiş ve ailecek evlerine koşmuştuk. Yıl 1995. Şubatın 16’sı. Soğuğun kol gezdiği Gazi Kentin sokaklarında yankılanan ağıtlar, dökülen gözyaşları Mansur Âlimi’nin küçük yaşta vefat eden torunu içindi. Vakur ve sakinliğini her dem koruyordu Mansur Alimi.

                Çekinerek kapılarını çaldığımızda ilk kez karşılaşmıştık onunla. Ancak bu karşılaşma ne ilk oldu ne de son. Aylar hatta yıllarca devam etti onlarla görüşmemiz. Sonra bu aileyle öyle bir dost olduk ki onlar bizden birisi biz o ailenin bir ferdi haline geldik!

                Ta ki 40 gün öncesine dek!

                Son Buhara Emir’i Âlim Han’ın 8. Oğlu Said Mansur Âlimi 81 yaşında vefat etti. Hüzünlü gözlerle ana vatanını son bir kez göremeden!

Özbekistan, Buhara özlemlerini içine atarak yaşadı yıllarca. Ancak 1982’de öz vatanı kabul ederek geldikleri Türkiye’de yaşamaktan da son derece mutluluk duyarak yaşadı. Yaşadılar ailecek. Yaşamaya devam ediyorlar.

Bir hükümdarın oğlu olarak yaşamak nasıl bir duygudur anlamak güç elbette! Ancak tanıdığım kadarıyla zor ve bir o kadar da onurlu bir hayatı yaşıyorlar. Mansur Âlimi ve Emir Âlim Han’ın evlatları hayatın her türlü zorluklarının üstesinden gelmesini bilerek onurluca, dik duruşlarıyla nasıl yaşanabileceğini yaşanması gerektiğini öğretiyorlar bizlere!

Hem de ne öğretiş!

Said Mansur Âlimi’nin 81 yıllık hayatı büyük sıkıntılarla geçti belki. Belki de birçok zaman bu sıkıntıların altında kalma tehlikesi atlattı ailecek. Ancak yılmak yorulmak nedir bilmeden kenetlenmiş bir aile ve sarsılmaz bağlarla geçmişe bağlanarak; omuz omuza vererek çıktılar sıkıntılardan, zorlukların üstesinden gelmesini bildiler.

Uzun boyuyla yaşını göstermeyen vücudu dimdik ayakta durdu 81 yıl. Mütevazı, dilinden ve gönlünden düşürmediği ayetlerin, hadislerin gölgesinde Buhara Camii cemaati içerisinde her zaman yeri hazırdı. Ancak 40 gündür saflardaki yeri boş ve her dem taze tebessümüyle bizlerden bir dua beklemekte.

Onu ve ailesini tanımış olmakla şeref duyduğum Emir Alim Han aile ve çocuklarına, Buhara Sokağı Sakinlerine, Buhara Hükümdar aile ve sülalesine, tüm Türk-İslam dünyasına baş sağlığı diler Yüce Mevla’dan  Said Mansur Alimi’ye rahmet geride kalanlara baş sağlığı ve sabırlar dilerim.