A. Yağmur TUNALI

A. Yağmur TUNALI

[email protected]

BÜYÜK DİLLER ARASINDA TÜRKÇE

22 Nisan 2024 - 15:38

Geoffrey Lewis’e göreTürkçe, bir asır önce Fransızca’yla beraber, dünyanın iki büyük dilinden biri haline gelmişti.
Bu demekti ki Arapça gibi, Kur’an’ın indirildiği dil olmak yanında büyük bir edebiyata sahip muazzam bir dili geride bırakmıştı.
Bu demekti ki Dostoyevski’nin, Tolstoy’un, Puşkin’in dili Rusça’yı da geride bırakmıştı.
Bu demekti ki Goethe’yi, Schiller’i, Rilke’yi yetiştirmiş Almanca da Türkçe’nin arkasından geliyordu. 18. ve 19. yüzyıllarda dünya düşünce tarihinin zirveleri, müziğin ulaşılmaz isimleri de Almanlardan çıkmıştı ve büyük gelenek devam ediyordu.
Dünyayı sarsan bu dehâlara rağmen, çok yönlü gelişmişlik ve her şeyi ifade etmek bakımından dilleri Türkçe’nin gerisinde sıra bulabiliyordu.
Müzik dili İtalyanca ve dünyanın birinci şiir dili Farsça ise büsbütün gerideydi.
Bu demekti ki Türkçe, Fransızca gibi yüzyıllarca büyük bir disiplinle işlenen dille beraber dünyanın en zengin dillerinden biriydi.
İki Gözüm Türkçe: 35.-36. sayfalar
Bir ‎şunu diyen bir yazı '‎cenin ücü 블센트인프과택 NAKSAN กรือด 년 IȘIĞI İki gizemi KEMAL GÖZÜM TÜRKÇE türkçenin Savaşımı u! ATEŞ Ateş Yağmur Tunalı TÜRKÇEM Dil bozkurt Bağımsızlık Bağımsızlık 일관5리. MAHZUN Türkçenin Türkçenin EnEsk BEN Aksan MAZHAN Güncel kumalıde." Aksan Aksan Doğan ซมเลิก eydmlar Sorunlan Türkçenin မမ лaccaTa dicie Ahmet Bican Erciiasun Tunel'mn Doğan Doğan Dr. תדלוץי Prof. 6 Bugünü, Oğullar Oğullar Dünü, Babalarve Babalarv Türkçesinin ه စေ JALEPARLA JALEPARLA Türkiye DİLİYLE TÜRKÇE Aksan KENDI иToR euan Doğan Ateş أکالل วเพลว Prof. Kemal 16. basım OerK Bilge KhisEr-SAnAL ا باالاد بمالا .. 0 TT 咖‎'‎ görseli olabilir
Dost Kitabevi, Ankara

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum