Uygur Türkü çocuklar asimilasyona uğruyor?

Çin'in Doğu Türkistan'daki asimilasyon politikası artarak devam ediyor. Aksu ilinin Kelpin ilçesindeki Uygur Türkü çocuklara yönelik Çinlileştirme politikası gün yüzüne çıktı.

Uygur Türkü çocuklar asimilasyona uğruyor?
22 Aralık 2023 - 10:58

Çin, Doğu Türkistan'daki asimilasyon politikalarına hız kesmeden devam ediyor. Çin merkezli sosyal medya platforumlarında; Uygur Türkü çocukları, birer Çinli olarak yetiştirmeyi amaçlayan çocuk toplama kamplarının görüntüleri ortaya çıktı. 

ÇİNLİLEŞTİRME POLİTİKASI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Doğu Türkistan'ın Aksu iline bağlı Kelpin ilçesindeki Kelpin Hucov Tongşin (Huzhou Tongxin) Çocuk Eğitim Merkezinde (Çocuk Toplama Kampı) Uygur Türkü çocukların, Çinlilerin eğitim ile beyin yıkama programı olarak adlandırdığı Konfüçyus eğitimi ile nasıl asimile edildikleri görüldü. Görüntüler, kültür soykırımının boyutlarını gözler önüne serdi.

UYGUR TÜRKÜ ÇOCUKLAR ZORLA ÇİN KÜLTÜRÜNE ADEPTE EDİLİYOR!

Uygur Türk kültürüne tamemen aykırı olan elbise ve şapkaların giydirildiği Uygur Türkü çocuklar, bir taraftan Çince propaganda metinlerini ezberlerken; diğer taraftan Konfüçyus'ün portresi önünde zorla eğiliyor. Görüntüler, asimilasyon ve kültür soykırımının boyutlarını gözler önüne serdi.

DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ ÇOCUK TOPLAMA KAMPLARI 

Öte yandan Çin’in devlet denetimindeki Vangyi internet sitesinde, 14 Haziran 2023 tarihinde paylaşılan bir haberde, Doğu Türkistan'ın Gulca şehrindeki Çin Eğitim Biriminin, Pekin yönetiminden yüklü miktarda yatırım aldığı bildirilmişti. Alınan yatırımın yeni inşa edilecek olan sözde "Çince Anaokulu Eğitim Merkezleri" olarak değerlendirileceği öğrenilmişti. Bu kapsamda, Çin yönetiminin, Doğu Türkistan'da bir asimilasyon aracı olarak kullandığı çocuk toplama kamplarının sayısının artacağı kaydedilmişti.

ÇOCUK TOPLAMA KAMPLARININ İNŞASI İÇİN YÜKLÜ YATIRIM

Çin yönetiminin Gulca şehrinde inşa edeceği çocuk toplama kampları için toplamda 450 milyon Yuan (yaklaşık 63 milyon dolar) yatırım yapılacağı bildirilmişti. Ayrıca Çinli firmaların, Gulca şehrinde inşası planlanan birçok sözde "Çince Anaokulu Eğitim Merkezi" için ihaleye girdiği aktarılmıştı.

Ayrıca, konuya ilişkin Çin medyasında çıkan haberlerde Doğu Türkistan'ın Kumul şehrinde de benzer kampların inşa edileceği belirtilmişti.
Not: Haber Qha sitesinden alınmıştır. (https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/bir-soykirimin-goruntuleri-uygur-turku-cocuklar-nasil-asimilasyona-ugruyor-483080)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum