"Türkiye Yunanistan'ı Kuşattı, Bir Asır Daha Ayağı Doğu Akdeniz'de Olacak"

“Türkiye Yunanistan'ı Kuşattı, olası bir tehdit artık sadece Doğu'dan değil. Bir asır daha Türkiye'nin ayağı Doğu Akdeniz'de olacak.”

"Türkiye Yunanistan'ı Kuşattı, Bir Asır Daha Ayağı Doğu Akdeniz'de Olacak"
18 Ağustos 2023 - 18:28
İlhan Tahsin fotoğrafı
İlhan TAHSİN
 

Emekli Korgeneral Yannis Balcois, “Türkiye Yunanistan’ı Kuşattı, olası bir tehdit artık sadece Doğu’dan değil. Bir asır daha Türkiye’nin ayağı Doğu Akdeniz’de olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Yunan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (ELISME) Başkanı emekli Korgeneral Yannis Balcois, Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın planları ve Yunanistan’ın pozisyonunun ne olması gerektiği hakkında ERT devlet televizyonuna konuştu.

​Türkiye’nin halihazırda Trablus yakınlarında bir hava üssüne sahip olduğunu ve dolayısıyla Türkiye’nin bu Afrika ülkesindeki güçlü askeri varlığı bulunduğu hakkında yorum yapan Balzois, Humus kentinde bir limanın kiralanmasıyla ilgili bilgilere odaklanarak yorumladı.

“Bir asır daha Türkiye’nin ayağı Doğu Akdeniz’de olacak”

“99 yıllığına kiraladıkları bu limana (Humus) askeri üs kuracaklar. Ancak sadece İnsansız Hava Araçları konuşlandıracaklarından bahsettiler. Türkiye’nin askeri üsleriyle Yunanistan’ı kuşatmış olması bizi endişelendirmeli.

Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin, Kosova’da askeri kuvvetleri var, Bosna’da var, Arnavutluk’ta hava ve deniz üssü var, Trablus’ta var. Katar, Somali, Azerbaycan ve Kıbrıs’ta da askeri kuvvetleri bulunmaktadır. Bu, olası bir Türk tehdidinin artık sadece Doğu’dan olmadığını, Güney’den de Batı’dan da olduğu anlamına geliyor. Libya’da yeni üs kurulacağına dair bilgilerin yalanlanması, ileri düzeyde görüşmeler yapıldığını ve arkasında bir şeylerin olduğunu düşünürsek bunu bir haber olarak görmezden gelmemeliyiz.

Libya hükümeti değişse ve Erdoğan’ın sadık bir rakibi olan General Hafter yönetimi devralsa bile Türkleri kovamayacak. Bir asır daha Türkiye’nin ayağı Doğu Akdeniz’de olacak.

Bu gelişme Mısır kadar, Doğu Akdeniz’de çıkarları olan İtalya ve Fransa’yı da rahatsız ediyor. tehlikeleri görmek zorundayız. Geleceği görmeli ve dikkatli olmalıyız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail ve Mısır ile iyi ilişkiler içinde olmak istiyor. Türklerin hem Suudi Arabistan hem de Birleşik Arap Emirlikleri ile yakınlaşma yolunda adımlar attığını gördük.

Türkiye-Rusya ilişkilerine gelince, ihtiyaçtan doğan bir “nişan töreni”, ortaya bir olumsuzluk çıkarsa bu ilişki zedelenecektir. Türkler Ukrayna’da İnsansız Hava Araçları için bir motor fabrikası açtı ve Ruslar orayı bombaladı. İlişki test ediliyor. Sayın Putin’in Ankara ziyareti gerçekleşirse bir gün eğer. Tüm bunlara rağmen 2023 yazı ilişkiler açısından olumlu olarak geçti.”

Yazı ilk olarak https://birlikgazetesi.org/turkiye-yunanistani-kusatti-bir-asir-daha-ayagi-dogu-akdenizde-olacak/ sitesinde yayınlanmıştır.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum