TBMM 100 YAŞINDA! 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN!

TBMM 100 YAŞINDA! 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN!
23 Nisan 2020 - 18:00

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin 100. açılış yıl dönümü tüm dünyada koronavirüs önlemleri altında kutlanıyor.

Türk ulusal bağımsızlık ve egemenliğinin sembol tarihlerinden olan 23 Nisan 1920’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının açtığı Türkiye Büyük Millet Meclisinin bugün 100 yaşında.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ulusunun bağımsız yetkili organı olarak açılan TBMM’nin yıl dönümü olan bu tarih, her yıl çocuk bayramı olarak kutlanıyor.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP, MECLİSTE VE ANITKABİR’DE TÖREN DÜZENLEDİ

TBMM’nin açılışının 100. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Meclisteki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törende, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Atatürk Anıtı’na kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı ve ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

TBMM’deki törenin ardından Şentop başkanlığındaki heyet, Anıtkabir’i ziyaret etti. Aslanlı yoldan geçerek Atatürk’ün mozolesine ulaşan heyet mozoleye çelenk bırakılmasının ardından İstiklal Marşı okudu.

Şentop’un Anıtkabir özel defterini imzalamasının ardından Anıtkabir’deki tören sona erdi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI SELÇUK ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Anıtkabir’i ziyaret etti.

Bakan Selçuk, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine geldi. Bakan Selçuk, mozoleye çelengi bıraktı ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Selçuk, Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir özel defterini imzaladı.

TAKSİM’DE DE TÖREN DÜZENLENDİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. yılı dolayısıyla Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı önünde tören düzenlendi.

Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

23 NİSAN 1920’YE GELEN SÜREÇ VE I.TBMM’NİN AÇILIŞI

Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan Osmanlı İmparatorluğu’nun, Mondros Mütarekesi sonrasında işgal edilmesinin ardından Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmıştı.

Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas kongreleri ile alınan kararlar, ulusun egemenliğini yine ulusun sağlayacağını ortaya koymuştu.

İstanbul’un işgali ve Milli Mücadele yanlılarının Ankara’ya kaçmaya başlaması üzerine Mustafa Kemal, 19 Mart 1920’de yayımladığı genelgeyle ”Ankara’da olağanüstü yetkili bir Meclisin” toplanacağını duyurdu.

Bu amaçla yapılacak seçimle belirlenen milletvekilleri ile dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisinden kaçarak Ankara’ya gelebilenlerden 84’ü, ilk Mecliste yer aldı. Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açılışını duyurduğu genelgesinde ise bundan böyle ”bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun emir alacağı en yüksek kat”ın bu Meclis olacağını kaydetti.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum