Servet Somuncuoğlu: Türk tarihini değiştiren kaya resimleri

Servet Somuncuoğlu: Türk tarihini değiştiren kaya resimleri
09 Ağustos 2020 - 13:30

Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler çalışması ile Türk tarih çalışmalarına yeni bir yön veren, genç yaşta kaybettiğimiz usta araştırmacı Servet Somuncuoğlu, eserleri ile yaşamaya devam ediyor.

Servet Somuncuoğlu, Giresun Eynesil’li bir ailenin evladı olarak 1964’te Bursa Karacabey’de doğdu. Erzurum Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümlerini bitirdi.

UZUN YILLAR TRT’DE YAPIMCILIK YAPTI

1988’den 2004 yılına kadar TRT’de yapımcı olarak çalıştı. Günle Gelen, Günün İçinden, Yeni Bakışlar, Türkülerle Yaşamak, Müzikli Edebiyat, Aşkın Has Bahçesinde, Tarihte Yolculuk ve Tarihin Büyük İhanetleri programlarını hazırladı. Ayrıca Anadolu’yu Vatan Kılanlar, Tarihimize Şan Verenler ve Gönül Dünyamızı Aydınlatanlar programlarının senaryolarını yazdı, Karlı Dağlardaki Sır belgeselini hazırladı.

Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi, Atlas ve Türk Edebiyatı gibi dergilerde yazılar yazdı. Türk tarihine ışık tutan Saymalı Taş-Türklerin Bilinçaltı çalışması, Aralık 2005 yılında Atlas dergisinde yayımlandı. Yine 2007 yılı Aralık ve 2008 Ocak Atlas dergilerinde yayınlanan Taştaki Türkler araştırmaları oldukça yankı uyandırdı.

TÜRKİYE’DEN GÖÇ EDEN KIPÇAKLAR: DON KAZAKLARI

Türkiye’de yaşayan ve 1962 yılında Rusya’ya göç eden Manyas-Akşehir Kazakları ve Kars Malakanlarının göç hikayelerini anlatan Don Kazakları adlı kitabı önemli bir kaynak sayılıyor. Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Çetin Berkmen’le yaptığı söyleşileri Adanmış Bir Ömür adıyla kitap olarak yayımlandı. Gallemit, Somuncuoğlu’nun kaleminden çıkan tek roman oldu.

Somuncuoğlu fotoğraflarının her biri bir belge niteliğindeydi. O da hep bu bilinçle fotoğrafladı; Rusya, Çin, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kosova, Macaristan, Avusturya ve Kanada, Gürcistan gibi pek çok yerde çekimler yaptı.

TÜRK DÜNYASI HİZMET ÖDÜLÜ’NÜ ALDI

Servet Somuncuoğlu’nun insanüstü bir emekle 150 bin km yol kat edip, 4 yılda 138 günlük saha çalışması sonucu tamamladığı; yapımcısı, yönetmeni ve metin yazarı olduğu Karlı Dağlardaki Sır belgeseli TRT tarafından yayınlandı. Bu belgesel çalışması ile TÜRKSAV 12. Türk Dünyası Hizmet Ödülüne layık görüldü. Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler kitabı ile 2008 yılı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Sosyal Bilimler Araştırma Ödülünü aldı. Çalışmalarına hiç durmadan devam eden usta araştırmacının, 2011 yılında Saymalıtaş – Gökyüzü Atları kitabı yayımlandı. 2011 yılında, TRT Belgesel kanalında yine yapımcısı, yönetmeni ve metin yazarı olduğu iki belgeseli yayınlandı; ilki Damgaların Göçü/Kurgan ikincisi Zamana Karşı-Kazdağı Koşuburnu Türkmenleri. Türklerin Anadolu’ya girişini Malazgirt’ten çok önceye taşıyan keşif! olarak tarihe geçen ’Damgaların Göçü/Kurgan’ daha sonra kitaplaştırıldı. 11 – 23 Ekim 2011 tarihlerinde, Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde Ses-Sergi ve Görüntü Müzesi’nde ilk fotoğraf sergisi olan Taştaki Türkler’i açtı.

GENÇ YAŞTA HAYATINI KAYBETTİ

Servet Somuncuoğlu, topladığı yeni belgeler, çektiği yeni fotoğraflar ve Türk tarihçiliğine yeni katkılar sunacak projeleri ile beraber henüz daha 49 yaşında iken geçirdiği kalp krizi nedeniyle 6 Ağustos 2013 yılında vefat etti.



Kaynak: https://asasmedya.info/news/culture/21357-servet-somuncuoglu-turk-tarihini-degistiren-kaya-resimleri

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum