Ramazan Ayı Orucunun Hükmü Nedir?

Ramazan Ayı Orucunun Hükmü Nedir?
14 Nisan 2021 - 12:58

Ramazan Ayı Orucunun Hükmü Nedir?

Ramazan ayı orucu Kitap ve Sünnet’in nassı ile ve müslümanların icmaı ile farzdır. Allah Teala şöyle buyurmuştur:”Ey iman edenler! Oruç sizden önceki gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz… Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler oruç tutsun.”

Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “İslam beş şey üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve Allah’ın beytini haccetmektir.”

Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem başka bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Ramazan hilalini gördüğünüzde oruç tutunuz.”

Müslümanlar Ramazan orucunun farz olduğunda ve onun İslam’ın rükünlerinden bir rükün olduğunda icma etmişlerdir. Dolayısıyla onun farz oluşunu inkar eden kişi kafir olur. Ancak İslamî hükümlerin bilinmediği bir beldede yetişen kişi bundan müstesnadır. Ona bu hüküm anlatılır. Hüccetin ikâmesinden/delillerin arzedilmesindensonra inkarda ısrar ederse o da kafir olur.

Ramazan orucunu farz oluşunu hafife alarak terkeden kimse büyük bir tehlikenin içindedir. Bazı ilim adamları onu kafir ve dinden çıkmış bir kimse olduğu görüşündedirler. Fakat tercih edilen/kuvvetli görüşe göre böyle bir kişi kafir ve mürted değildir. Bilakis o bir fasıktır/günahkardır, fakat büyük bir tehlike içindedir.

https://www.eansiklopedi.com/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum