Mahmud Kaşgari "Divanü lüğat-it-turk" konulu uluslararası bilimsel konferans düzenlendi.

Mahmud Kaşgari "Divanü lüğat-it-turk" konulu uluslararası bilimsel konferans düzenlendi.
29 Haziran 2024 - 11:35

28 Haziran'da Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi (ANAS) Nesimi Dilbilim Enstitüsü organizasyonunda "Mahmud Kaşgari "Divanü lüğat-it-turk" - 950" konulu uluslararası bilimsel konferans düzenlendi.
AZERTAC , konferansta konuşan ANAS Başkanı akademisyen İsa Habibbayli'nin, Türk dünyasının en değerli kitaplarından biri olan "Divanü lüğat-it-türk"ün Azerbaycan'da yayınlanmasına önemli bir olay olarak değer verdiğini belirterek, Uluslararası etkinliğin Türk devletlerinin dostluğunun ve birliğinin bir başka parlak örneği olduğunu vurguladı. ANAS başkanı, ana dilimizde yayınlanan kaynağın geniş bir araştırma nesnesi haline geleceğini vurguladı.
Birinci Türkoloji Kongresi'nin 1926 yılında Bakü'de yapıldığını söyleyen Akademisyen İsa Habibbaylı, bu kongrede Türkoloji bilim ve kültür ortamının güncel konularının tartışıldığını ve Latin alfabesine geçilmesi kararı alındığını söyledi. Türk devletlerinin ortak alfabesinin oluşturulması, Türkoloji bilimleri sisteminin geliştirilmesi, entegrasyon süreçlerinin uluslararası ölçekte daha da genişletilmesi gibi konuları 2026 yılında düzenlenecek İkinci Türkoloji Kongresi'ne katkı olarak değerlendirdi.
ANAS Başkanı, "Divanü lüghat-it-türk" adlı eserin Arapçadan Azericeye ilk kez Özbek asıllı Azerbaycanlı bilim adamı Halid Said Khocayev tarafından çevrildiğine dikkat çekti. Halid Said Khocayev'in bu kitabın tercümesi nedeniyle 1937 yılında "karşı-devrimci pan-Türkist bir örgüte üye olarak Türkiye yararına istihbarat çalışmaları yürüten kişi" olmakla suçlanarak idam cezasına çarptırıldığını söyledi. ve bu nedenle eser kayıp sayıldı. Bilim insanı, eserin 86 yıl sonra, yani 2023 yılında Dilbilim Enstitüsü arşivlerinde bulunduğunu kaydetti.
Akademisyen İsa Habibbeyli, kitabın tanıtımının mart ayında ADA Üniversitesi'nde yapıldığını, 24 Haziran'da da Kırgızistan'ın Bişkek kentinde "Divanü lüğat-it Türk: Türk Dünyasının Ortak Değeri" konulu uluslararası bir konferansın düzenlendiğini belirtti. . ANAS Başkanı, Aralık ayında "Divanü Luğat-it-Türk"ün 950. yıl dönümünün UNESCO düzeyinde kutlanacağını vurguladı.
Daha sonra konuşan Dil Bilimleri Enstitüsü Müdürü Profesör Nadir Memmedli, Türk dünyası hakkında eksiksiz bilgilerin toplandığı "Divanü lüğat-it-türk" eserini "Türkistan" olarak adlandırdı. Yayında Türklerin 11. yüzyıldaki yaşamına ilişkin bilgilerin yer aldığını, günümüz Türk halkının tarihinin geniş bir şekilde yansıtıldığını söyledi. Eser, Türk dillerinin grameri, zamanın ansiklopedisi niteliğindedir.
Profesör ayrıca kitabın Osmanlı dönemine geliş tarihi hakkında da bilgi verdi. Yönetmen, kitabın çevirisini Azerbaycan Türkolojisi tarihinde yeni bir aşamanın başlangıcı olarak değerlendirdi.
Kaşgarlı Mahmud'un, Türk halklarının dil ve sözlü özelliklerini, lehçelerini, milli-kültürel varlıklarını "Divanü lüğat-it-türk" ansiklopedisinde topladığı, gramer ve yazım kurallarını kendi dönemine göre tanımladığı dikkat çekti. Eser, sadece bir sözlük değil, aynı zamanda Türk boylarının dil-lehçe farklılıklarını, yayılış alanlarını, yaşam tarzını, tarihini, mitolojisini, folklorunu ve kültürünü incelemenize olanak tanıyan, Türk kavimleri hakkında geniş bilgiler veren diyalektolojik-etnolojik bir kitaptır. 11. yüzyılın başında Türk boylarının lehçeleri.
Etkinlikte Türk Dil Enstitüsü Başkanı Profesör Osman Mert ve Özbekistan Cumhuriyeti İlimler Akademisi Abu Reyhan Biruni Doğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Profesör Bahrom Abdukhalimov "Divanü lüğat" konuşması yaptı. -it-turk" geçmişimizi, dilimizi, kimliğimizi, tarihimizi incelemek açısından değerli bir eser.
Daha sonra akademisyen Nizami Caferov, profesörler Mahira Hüseynova ve İsmayıl Kazımov'un konuyla ilgili raporları dinlendi.
Konferansta Milli Meclis Milletvekili Cavanşir Feyziyev, Uluslararası Mahmud Kaşgari Vakfı Başkanı Şair-çevirmen Elhan Zal Garakhanlı, eleştirmen ve edebiyat eleştirmeni Asad Cihangir de konuşma yaptı. Bu eserin yazıldığı dönemin karakteristik özelliklerini tanımlayan ve bin yıl önceki düşünceyi günümüze taşıyan güvenilir bir kaynak olduğu kaydedildi.
Kaynak:Bakü, 28 Haziran, 
AZERTAC

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum