Kıbrıs'tan Türk Askeri Çekiliyor mu?

Sessiz ve derinden yürütülen pazarlıklar.

Kıbrıs'tan Türk Askeri Çekiliyor mu?
27 Mart 2016 - 16:43
Yıllardır askerini Kıbrıs’tan çekmesi yönünde baskılara maruz kalan Türkiye son günlerde sessiz sedasız bir adım attı. KKTC basınında çıkan haberlere göre sınır bölgeleri de dahil olmak üzere birçok askeri birliğin sayısı üçte iki oranında azaltıldı
  •  Bu dikkat çekici haber KKTC basınında yer aldı. KKTC'de yayın yapan Afrika gazetesi "Kıbrıs'tan asker çekiliyor" manşetiyle dikkat çekici bir gelişmeyi duyurdu.

Gazetenin haberine göre; Kıbrıs'ın Akdeniz ve Çamlıbel bölgelerindeki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı komando birlikleri tamamen boşaltılıp Türkiye'ye gönderildi. Kuzey'in tamamındaki birliklerde personel sayısı da azami düzeyde azaltıldı. Tüm işlemlerin çok gizli yürütüldüğünün ifade edildiği haberde bu adımın Türkiye'deki gerginlik ve çatışmalardan dolayı atıldığı iddia edildi. Söz konusu haberlere göre KKTC'nin sınır bölgeleri de dahil olmak üzere birçok askeri birliğin sayısı üçte iki oranında azaltılmış durumda. Afrika gazetesinin bu haberiyle ilgili Türk makamlarından henüz bir açıklama gelmiş değil.

Rumların şartı Türk askerinin çekilmesi

Kıbrıs'taki Türk askeri varlığı Avrupa Birliği, ABD ve İsrail'i rahatsız ediyor. Özellikle Avrupa Birliği (AB) bu konuyu Türkiye'ye karşı bir baskı aracı olarak kullanıyor. Kararların oy birliği ile alındığı AB'de Rum-Yunan ikilisi, müzakere fasıllarının açılması konusunda Türkiye'nin Rumları Kıbrıs'ın tek temsilcisi olarak tanımasını ve askerini çekmesini şart koşuyor. 18 Mart'ta Brüksel'de yapılan AB-Türkiye zirvesinde Rum tarafı, bir müzakere faslının daha açılmasına onay vermiş ve Rum lider Anastasiadis bu durumu memnuniyetle karşıladıklarını belirterek istediklerini aldıklarını söylemişti. "Göç krizi ve Türkiye'nin AB üyelik süreci iki değişik prosedürdür" diyen Anastasiadis, hem 2009 yılında kendileri tarafından, hem de 2006 yılında oybirliğiyle AB tarafından dondurulan Türkiye'nin AB fasıllarının açılması için Ankara'nın Kıbrıs Cumhuriyeti ile ek protokol dâhil bütün yükümlülüklerini yerine getirmesinin şart olduğunu vurgulamıştı.

72 şartın içinde asker çekme de var mı?

18 Mart zirvesinde mülteci yükünü tek başına sırtlanan Türkiye'ye müzakerelerde bir faslın açılması ve vize serbestisi vaadinde bulunulmuştu. Vize serbestisi için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 şart bulunuyor. Kıbrıs'taki Türk askerinin çekilmesinin ya da azaltılmasının bu şartlar arasında yer alıp almadığı merak ediliyor. Türkiye'nin vize serbestisi için gereken 72 şartın tamamını Mayıs başına kadar tamamlaması gerekiyor. Hükümetin şu ana kadar 72 şartın yarısını yerine getirdiği ifade ediliyor. Kalan 36 şartın karşılanabilmesi için 9 kanunun TBMM'den geçmesi gerekiyor.

 


 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum