Günler bir silindir gibi geçerken üzerimizden...

Televizyonu bilmediğimiz yıllarda, her evden radyo sesi taşardı. Bu sebeple 1970’lerde televizyon dizilerindeki sesleri duyar duymaz tanır, radyo tiyatrosunun sanatçılarını, dramaturglarını, uyarlamacılarını ve yapımcılarını isim isim bilirdik. Onlardan biri de TRT’nin efsane yapımcılarından İhsan Yakut’tu. Yazar ve yapımcı Yakut 15 Mayıs’ta vefat etti.

Günler bir silindir gibi geçerken üzerimizden...
29 Mayıs 2022 - 18:49

Emekliliğinde çok önemli iki yayıma imza atan Yakut ardında ‘Ege’nin Deve Güreşi Şenlikleri’ ve ‘İzmir Bab-ı Âli Dostlarına Dair’ kitaplarını miras bıraktı.

TANER AY

Televizyonu bilmediğimiz yıllarda, her evden radyo sesi taşardı. Bizim ‘Philips’ kapana kaldığından, sırf ‘Radyo Tiyatrosu’nu, ‘Arkası Yarın’ı ve ‘Çocuk Bahçesi’ni kaçırmamak için rahmetli anneme bir el radyosu aldırmıştım. Yanlış anımsamıyorsam, ‘Arkası Yarın’, sabahları 10.35’te ve geceleri 22.05’te klasik romanları beş veya yedi bölüm olarak yayımlardı. ’73 yılındaysa evimize bir ‘Tonberg’ televizyon girdi. Yıllar sonra TRT’nin faaliyet ve malî bünye raporundan 1973 yılında ülke genelindeki televizyon alıcı sayısının 269 bin kadar olduğunu öğrenecektim. ‘Kaçak’, ‘Uzay Yolu’, ‘Sirk Dünyası’, ‘Hayata Dönüş’ ve ‘Görevimiz Tehlike’ gibi Amerikan yapımı dizileri çok severdim ama, yine de hiçbirini radyodaki ‘Arkası Yarın’ ile değişmezdim. ’74 yılında TRT’nin başına İsmail Cem geçince, bizlere bir tür ‘kültürel devrim’ yaşattı. BBC yapımı ‘Karamazof Kardeşler’, ‘Goriot Baba’, ‘Demir Maskeli Adam’, ‘Define Adası’ ve ‘Sefiller’ unutulacak gibi değildir. Ancak yediden yetmişe herkesi asıl RAI yapımı ‘Leonardo’ isimli dramatik belgeseli çarpmıştı. Bizler o yıllarda televizyon dizilerindeki sesleri duyar duymaz tanır, radyo tiyatrosunun sanatçılarını, dramaturglarını, uyarlamacılarını ve yapımcılarını isim isim bilirdik. Onlardan biri de İhsan Yakut’tu.

35.jpg


Yayın linki:https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/gunler-bir-silindir-gibi-gecerken-uzerimizden-1668042

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum