Erdal Eren'in İdamıyla İlgili Yanlış Bilinenler - Doğrular

Erdal Eren'in İdamıyla İlgili Yanlış Bilinenler - Doğrular
13 Aralık 2019 - 21:03

Erdal Eren'in vefatının yıl dönümü... Mesele siyasi meselenin ötesinde üzerinden geçen 39 yıl ile tarihe intikal etmiş durumda.

12 Eylül 1980 Darbesi sonrası cuntanın 'eşitlik olsun' saikiyle idam edilen gençlerden sembolleşen bir isim olan Erdal Eren'in idamı ile ilgili yıllardır söylene gelmekte olan bilgiler arasında bazı hatalar mevcut... Hukuk skandalının doğru aktarılması da elzem.

1. Evvela Erdal Eren'in yaşı hakkındaki malumat. Bugün bir çok kişinin dile getirdiği 'mahkeme kararıyla Erdal Eren'in yaşı büyütülerek idam edildiği yönündeki bilginin aslı farklıdır. Karikatürlerden dizilere şarkılara değin 'yaşını büyültüp adam astınız' iddiasının arkasında aslında farklı hukuki bir skandal yatıyor. Mahkemede savunmanın talebi, ailenin isteği şudur. Erdal Eren abisiyle beraber nüfusa yazılmıştır. O dönem bu olabilecek bir ihtimaldir ve mahkemeden Erdal Eren'in gerekli testler, işlemler vs yapılarak kemik yaşının ölçülmesi, 17 yaşında olduğunun ispatlanması istenmiştir. Mahkeme savunma hakkı kutsaldır ilkesini çiğneyerek 'doğum tarihinde bir ihtilaf yoktur' kararı vererek bu talebi reddetmiştir.

2. İdam cezasını darbe sonrası almamıştır. 19 Mart 1980'de almış, idam cezası darbeden sonra meclis feshedildiği için 12 eylül cuntasınca onaylanmıştır.

3. Erdal Eren er Zekeriya Önge'nin bulunduğu tarafa doğru belli bir uzaklıktan ateş ettiğini kabul edip şahitler göstermesine rağmen er Önge'nin otopsisinde merminin çok daha yakın bir mesafeden geldiği belirlenmiş, mahkeme bu detayı 'görmezden' gelmiştir.

Hukuk tarihimizin kara bir sayfası... Ciddiyetten uzak, kalem kırmanın ne denli kolay olduğu bir evreden.

 

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar

 
Yazı sitemiz yazarlarından Çağhan SARI'ya aittir.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum