ENGELLERE RAĞMEN BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATANLAR
ENGELLERE RAĞMEN BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATMIŞ 7 İSİM
Bu listemizde öyle isimler var ki karşılarına çıkan engelleri aşmakla kalmamış, o engelleri geçersiz kılmış ve yaptıklarıyla bilime, sanata önemli katkılarda bulunarak dünyayı değiştirmişler… Kültür ve Yaşam, engel tanımayan 7 büyük ismi ve insanlığa yaptıkları değerli katkıları listeliyor.
Âşık Veysel
Bu toprakların gördüğü en büyük halk ozanlarından, âşıklık geleneğinin son temsilcilerinden biri olan Âşık Veysel, hem kendisinin hem de başka ozanların şarkılarını, şiirlerini seslendirdi. Küçük yaşta görme yetisini kaybeden büyük ozan Anadolu’nun sesi oldu.
Cemil MeriçYazar ve tercüman kimlikleriyle Türk Edebiyatı’nın büyük isimleri arasında yer alan Meriç, aynı zamanda ülkemizin önemli sosyologları ve düşünürleri arasında yer aldı. Gençliğinden itibaren gözleri yüksek derecede miyop olan yazar görme yetisini tamamen kaybettikten sonra da üretmeye devam etti.
Frida KahloErken yaşta edebiyatla tanışan Frida’nın resim yeteneği ise ancak geçirdiği kazadan sonra hastane yatağına bağlı kaldığında keşfedilecekti. Frida dünyanın en tanınan ressamlarından biri oldu ve dünyanın dört bir yanında sergilenen eserleriyle, önemli sanat okullarında verdiği derslerle ölümsüzleşti.
Ludwig van Beethoven
İnanılmaz müzik yeteneği çok küçük yaşta babası tarafından keşfedilen Beethoven, genç yaşından beri yaşadığı ve giderek artan işitme sorunlarına rağmen dünyanın en büyük bestecilerinden biri oldu ve yüzlerce ölümsüz esere imza attı. Klasik müziğin klasik ve romantik evreleri arasında önemli bir figür oldu.
Onur Güntürkün
2013 yılında büyük önemi olan Leibniz Bilim Ödülü’nü kazanan Ord. Prof. Onur Güntürkün’ün küçük yaşta geçirdiği felç nedeniyle yürüme engelli oldu fakat yaşadığı zorluklara rağmen henüz 35 yaşındayken profesör olmak gibi üstün bir başarı gösterdi. Beyin ve sinir sistemi üzerine çalışan Prof. Güntürkün sağ ve sol beynin nasıl beraber işlem yaptığına dair bulgular elde etti.
Thomas Edison
Henüz 12 yaşında deneylere başlayan Edison, 21 yaşındayken ilk icadının patentini almıştı bile… Küçük yaşta geçirdiği hastalık sonucu işitme yetisi zayıflamaya başlayan bilim insanının önemli buluşları arasında fonograf ses kaydetme cihazı yani gramofonun atası da bulunuyordu ama onu tüm dünyanın tanımasını sağlayacak asıl buluşu karbon flamanlı elektrik ampulü olacaktı.
Stephen Hawking
Ağzından her çıkanı tüm dünyanın dikkat kesilip dinlediği büyük fizikçi ve evrenbilimci ALS hastalığıyla mücadelesine genç yaşta başladı; 1986 yılından sonra ise koltuğuna monte edilmiş bir bilgisayar aracılığıyla dünyayla iletişim kurdu. Kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili çalışmalarıyla, özellikle de insanların uzayda koloni kurması gerektiği fikriyle büyük ses getirdi.
İlk yayın yeri:https://kulturveyasam.com/
FACEBOOK YORUMLAR