Çin'in Doğu Türkistan'da yıktığı camiler

Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da yıktığı tarihi tarihi camilerin yerleri tespit uydu görüntüleri ile tespit edildi.

Çin'in Doğu Türkistan'da yıktığı camiler
17 Nisan 2023 - 09:23

Doğu Türkistan’da aydınlar ve sanatçılar başta olmak üzere milyonlarca insanı toplama kamplarına gönderen Çin yönetimi, Uygur Türklerinin kültür hafızasını da silmek için sistemli imha politikası yürütüyor. Çin işgalindeki Doğu Türkistan'da binlerce senelik camiler, Çin Komünist Partisi tarafından yıkılmaya devam ediyor. Mimarisi ve büyüklüğüyle dikkat çeken bazı camiler ise turistlik mekanlara çevriliyor.

ÇİN'İN TÜRK VE İSLAM KÜLTÜRÜNE YÖNELİK DÜŞMANLIĞI UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE TESPİT EDİLDİ

Türk ve İslam düşmanlığını sistemli bir şekilde hayata geçiren Çin yönetimi, Doğu Türkistan’daki camileri hedef aldı. 2016 ile 2019 yılı arasında binlerce camiyi yıktı veya eğlence merkezlerine dönüştürdü. Çin'in bölgede uyguladığı internet ve diğer sıkı sansürler nedeniyle bölgeden haber alınamadığı için yüzlerce yıllık camiler ve türbelerin yıkıldığı veya kubbelerinin söküldüğü uydu görüntüleri aracılığıyla tespit edildi. Uygur Türkü aktivist Bahram K. Sintash tarafından tespit edilen Uydu görüntüleri, Çin yönetiminin Doğu Türkistan'daki camileri nasıl ortadan kaldırdığını bir kez daha ispatladı.

İşte tespit edilen camilerden bazıları;

KARGILIK CAMİ
Konum: Doğu Türkistan’ın Kaşgar ili Kargılık ileçsi
 31 Ağustos 2018 ile 10 Ocak 2019 arası yıkıldı

ATUŞ CAMİ
Konum: Doğu Türkistan Atuş ili
30 Kasim 2017 ile 8 Ocak 2018 arası yıkıldı

RESTE CAMİ
Konum: Doğu Türkistan’ın Aksu ili
 11 Nisan 2016 ile 17 Ağustos 2017 arası yıkıldı

16 BİNDEN FAZLA CAMİ YIKILDI

Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Australian Strategic Policy Institute'ın (ASPI), uydu görüntülerini analiz ederek hazırladığı rapora göre, Doğu Türkistan genelinde 16 bin cami kısmen yıkıldı ve ağır hasar gördü. 

Doğu Türkistan genelinde dini ve kültürel mekanlarda yürütülen yıkıma yönelik hazırlanan rapor, bölgedeki camilerin yüzde 65'inin tahrip edildiğine ya da yıkıldığına dikkat çekti. Raporda, Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiminin, 2017 yılından itibaren başlattığı faaliyet kapsamında 8 bin 500 camiyi de tamamıyla ortadan kaldırdığı belirtildi.
Kaynak: Haber yorum yazısı ilk olarak https://www.qha.com.tr/ozel-haber-roportaj/ramazan-ayi-balkanlar-rumeli-ve-bati-trakya-da-nasil-geciyor-470802 sitesinde yayınlanmıştır.

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum