Atatürk'ün Evi Millî Kurum Olarak Kabul Edildi

Kocacık'ta bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi, Kuzey Makedonya Bakanlar Kurulu kararınca Makedonya Müzesinden ayrılarak; millî kurum statüsüne geçirildi.

Atatürk'ün Evi Millî Kurum Olarak Kabul Edildi
15 Kasım 2023 - 12:29 - Güncelleme: 15 Kasım 2023 - 12:33

Kuzey Makedonya Bakanlar Kurulu, Kuzey Makedonya'nın Kocacık köyündeki Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi'nin statüsünü değiştirdi. Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Merkez Jupa Belediyesi tarafından inşa edilen anı evi, Makedonya Müzesinden ayrılarak millî kurum statüsüne alındı.

KOMPLEKS, YILDA 10 BİN TURİSTİ AĞIRLIYOR

Kocacık köyündeki Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi Müze Kompleksi, açıldığı günden itibaren özellikle Türkiye'den gelen turistlerin önemli bir uğrak yeri oldu ve müzenin ziyaretçileri her geçen gün artıyor. Müze kompleksi yılda 10 bin turisti ağırlıyor.

ALİ RIZA EFENDİ ANI EVİ 
Ankara - Atatürk Evi

Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, TİKA ve Merkez Jupa Belediyesi arasında 2013 yılında imzalanan protokol ile başlatılan Ali Rıza Efendi anı evi müze kompleksi projesi, iki ülke uzmanları tarafından yapılan arkeolojik araştırmalar ve çevre köy evleri üzerinde yapılan incelemeler neticesinde aslına uygun olarak bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştı.

Birbirinden bağımsız iki evden oluşan kompleks, alt kısmında kalan akraba evi, üst kısımda olan anı evi olarak tasarlandı. Akraba evinin giriş katında bir mutfak ve üst katında Mustafa Kemal Atatürk'ün idadi yıllarını yansıtan manastır odası bulunuyor.

Anı evinin giriş katında bilgilendirme odası ve bilgi panoları ile üst katlarda Ali Rıza Efendi, Zübeyde Hanım, Ali Rıza Efendi'nin anne ve babası Ayşe Hanım ile Kızıl Ahmet Efendi'nin silikon heykelleri bulunuyor. Anı evinde ayrıca Mustafa Kemal Atatürk ve kız kardeşi Makbule Hanım'ın çocukluk dönemlerini temsil eden silikon heykeller de sergileniyor.
Haber kaynağı:https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/ataturk-ani-evi-kuzey-makedonya-hukumeti-tarafindan-milli-kurum-statusune-getirildi-481424


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum