ABD Ukrayna'yı Yüzüstü Bıraktı!

Beyaz Saray sözünden döndü, Ukrayna'yı felakete sürükledi: ABD, Rusya'ya karşı yeni "silahını" fırlattı

ABD Ukrayna'yı Yüzüstü Bıraktı!
12 Ocak 2024 - 19:58

Ukrayna, Rusya karşısında yalnız ve çaresiz kalmak üzere, ABD askeri desteği durdurdu, Avrupa Birliği'nin umutları ise uzun vadeli bir perspektif vaat etmiyor... Beyaz Saray'ın Ukrayna'yı kurtarabileceğine ancak saf insanlar inanır. felaket senaryosundan - Rusya'nın balistik füze saldırılarının kınanarak dünya haritasından silinme tehlikesi...

Ukrayna'daki savaş etrafında yeni bir durum ortaya çıkmaya başladı. Böylece Ukrayna, Rusya karşısında yalnız ve desteksiz kalmak üzeredir. Bu süreç yeni başladı. Ve eğer resmi Kiev'e askeri destekten tamamen vazgeçilirse, bu, Ukrayna devleti için gerçek bir felaket senaryosunun başlatılması anlamına gelecektir.
Gerçek şu ki Beyaz Saray, ABD'nin Ukrayna'ya askeri desteğinin askıya alındığını resmen duyurdu. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi koordinatörü John Kirby, uluslararası toplumu konuyla ilgili bilgilendirdi. ABD Kongresi'nin Ukrayna'ya yardım için yeni finansmanı onaylamaması durumunda Beyaz Saray yetkilisinin Kiev'e askeri destek sağlayamayacağını söyledi: "ABD, Ukrayna'ya son askeri destek paketini zaten denge dahilinde gönderdi. tahsis edilen fonlar."
8e0da806f444894cbc6834efa44019f9.jpg (156 KB)
Beyaz Saray yetkilisi, ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımının askıya alınmasına rağmen bu aşamada Rus ordusunun saldırı operasyonlarının yoğunlaşmaya başladığını da söyledi. Ona göre Rus ordusu şu anda Ukrayna'ya saldırmak için ağırlıklı olarak Kuzey Kore tarafından üretilen balistik füzeleri kullanıyor. Beyaz Saray da Kremlin'i bu saldırı operasyonlarından dolayı şiddetle kınıyor.
Ukrayna'ya askeri yardımı durduran ABD'li yetkilinin, Kiev'e yeni bir destek modeli icat etmeye başladığı anlaşılıyor. Dolayısıyla Rusya, Ukrayna'ya balistik füze saldırıları düzenlediği sürece Beyaz Saray, Kremlin'i sert bir şekilde kınayarak resmi Kiev'i desteklemeye çalışacak. Elbette savaş alanında her türlü destek kabul edilebilir. Ancak ABD'nin Rusya'nın füze saldırılarını sert bir şekilde kınaması Ukrayna'nın askeri savunmasında etkili bir rol oynayamaz. Ukrayna'nın askeri teçhizat ve mühimmat tedariğine ihtiyacı var. Ve ABD zaten bu ihtiyaçları karşılama yükümlülüklerinden çekildi.
Ancak Rusya Ukrayna ile savaşa başlayınca Beyaz Saray her zaman resmi Kiev'in arkasında olacağını ilan etti. Hatta Beyaz Saray, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı tam bir zafer kazanmasına ve toprak bütünlüğünü güvence altına almasına kadar ABD'nin askeri desteğini sürdüreceğine dair açık bir söz bile verdi. Ve resmi Kiev'in yanı sıra, tüm dünya ABD'nin bu vaatlerini hâlâ hatırlıyor.
Ancak görünen o ki, ABD'nin bu sözleri yalnızca Beyaz Saray'da unutulmuş durumda. Her halükarda ABD artık Ukrayna'ya askeri destek sağlamayacak, silah ve mühimmat göndermeyecek. Biden yönetiminin de geçerli bir mazereti var. Biden yönetimi, ABD Kongresi'nin yeni bir askeri yardım paketinin finansmanına izin vermediğini vurguluyor.
6df16bd395986d702344a84c3794b42a.jpg (184 KB)
Yani Ukrayna'yı Rusya ile bir "savaş bataklığı"na çeviren Biden yönetimi, şimdi askeri yardım vaatlerinden cayıyor ve aslında ABD Kongresi'ni işaret ederek tüm suçu Cumhuriyetçilerin üzerine yıkmaya çalışıyor. Ancak Biden yönetimi Ukrayna gibi önemli bir ülkeyi Rusya ile savaşa sürüklerken Cumhuriyet faktörünün yanı sıra tüm olumsuz olasılıkları da hesaba katmak zorunda kaldı.
Resmi Kiev, Ukrayna'nın Rusya karşısında yalnız bırakılmasından dolayı kafasının karıştığını göstermiyor. Her ne kadar Ukrayna'nın askeri-siyasi liderliği ABD'nin vaatlerine aldansa da mevcut durumun olası sonuçlarını anlayamayacak kadar saf değil. Sadece resmi Kiev, Rusya ile savaş tehdidi ortaya çıktığında ABD ve Batı'nın ne kadar güvenilmez bir askeri-politik ortak olduğunu hesaba katmak zorunda kaldı.
Dolayısıyla Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'nın, Batı'nın kaynak yetersizliği nedeniyle askeri desteğini kesmesi durumunda Rusya'nın kazanacağı yönündeki abartmasının mevcut durumda hiçbir faydası yok. Bu gerçeğin gündeme getirilmesi veya dikkate alınması için artık çok geç. Çünkü bu yadsınamaz ve kaçınılmaz bir gerçektir. ABD, daha doğrusu Biden yönetimi, kendi siyasi çıkarları nedeniyle Ukrayna'yı kaderine bırakma kararı aldı.
ABD'nin vaatlerinden vazgeçtiği, yükümlülüklerinden kaçtığı bir durumda Avrupa Birliği'nin resmi Kiev için tek umut noktası rolünü oynayacağı anlaşılıyor. Çünkü Ukrayna'nın yenilgisi Avrupa kıtasını Rusya'nın yeni askeri-siyasi hedefi haline getirebileceğinden, bu kurum ABD'nin yükümlülüklerini üstlenmek zorunda kalabilir. Ancak Avrupa Birliği'nin yükümlülüklerini yerine getirmesinde bile oldukça ciddi sorunlar yaşanıyor.
ezgif.com-gif-maker.jpg (210 KB)
Gerçek şu ki, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya 50 milyar avroluk mali kaynak tahsis etme kararı, bu kurumun üyesi olan Macaristan tarafından veto edildi. Resmi Budapeşte, bu fonların tek seferlik bir pakette değil, birkaç yıl içinde tahsis edilmesinde ısrar ediyor. Üstelik bazı Avrupa Birliği ülkeleri resmi olmayan koşullarda Macaristan'ın tutumuna desteklerini gizlemiyor. Ve Ukrayna'daki savaşta durumun olumsuz bir yöne gitmesi durumunda, bunun Rusya ile "siyasi pazarlık" konusu olarak Avrupa Birliği için önemli manevra fırsatları yaratabileceğini ima ediyorlar.
Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya verdiği desteğin ciddi umutlar yaratmadığı anlaşılıyor. Tam tersine ABD, Ukrayna'ya destek verme sürecini tamamen Avrupa Birliği'ne yüklemeye çalışsa da bu kurum içinde bazı çatlaklar oluşmaya başladı. Yani, ABD gibi Avrupa Birliği de en zor ve kader anında Ukrayna'yı desteklemeyi kesin olarak reddedebilir.
Bu açıdan bakıldığında Ukrayna'nın Rusya karşısında yalnız bırakılacağına hiç şüphe yoktur. Her halükarda ABD askeri yardımı tamamen durdurdu, bunun yerine yeni icat ettiği "silah" ile resmi olarak Kiev'i destekliyor. Ancak Beyaz Saray'ın, Rusya'nın balistik füze saldırılarını kınayarak Ukrayna'yı bir felaket senaryosundan (yakın gelecekte dünya haritasından silinme tehdidi) kurtarabileceğine yalnızca saf kişiler inanabilir.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Müsavat" Medya Grubu



Not: yazı ilk olarak 12.01.2024 tarihinde https://musavat.com/news/ag-ev-vedinden-qacdi-ukraynani-felakete-terk-etdi-abs-rusiyaya-qarsi-yeni-silah-ini-ise-salir_1036493.html sitesinde yayınlanmıştır.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum