107 yıl önce bugün tarihe geçen ilk hava şehitlerimiz: Fethi Bey ve Sadık Bey

107 yıl önce bugün tarihe geçen ilk hava şehitlerimiz: Fethi Bey ve Sadık Bey
28 Şubat 2021 - 00:57

Türk havacılığının ilk şehitleri 107 önce bugün tarihe geçti. Tayyareci (Pilot) Yüzbaşı Fetih Bey ve Tayyareci (Pilot) Üsteğmen Sadık Bey, İstanbul’dan Kahire’ye gerçekleştirdikleri bir uçuş sırasında, 27 Şubat 1914’te Şam’ın Taberiye ilçesi Şimiriye bucağı yakınlarında şehit oldular.

Balkan Savaşları’nın (1912-1913) acı hatıralarının ve 1913’te İstanbul’a gelen Fransız pilotlarına yönelik hayranlığın Türk pilotlarına, havacılığına çevrilmesi amacıyla, İstanbul’dan Mısır, İskenderiye’ye kadar düzenlenecek bir uçuş kararlaştırılarak dört Osmanlı pilotu, iki ayrı uçakla uçuş gerçekleştirdi.

“Muavenet-i Milliye” isimli “Bleriot” uçağı önünde: Sadık Bey, İsmail Hakkı Bey, Fethi Bey ve Nuri Bey, 8 Şubat 1914.

İLK HAVACILIK ŞEHİTLERİNİN VERİLDİĞİ SEFER

“Muavenet-i Milliye” isimli “Bleriot” uçağı ile 27 yaşındaki Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey ile Rasıt Üsteğmen Sadık Bey, “Prens Celalettin” isimli “Deperdussin” uçağı ile Pilot Teğmen Nuri Bey ile Rasıt Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in uçuşları 8 Şubat 1914’te başladı. Fethi ve Sadık Beylerin uçağı, Şam’a kadar başarıyla uçuşlarını gerçekleştirdi. Havacılarımız daha sonra 27 Şubat’ta Şam’dan Kudüs’e uçarken teknik nedenlerle Şam’ın Taberiye ilçesi Şimiriye bucağına, Taberiye gölü yakınlarına düşerek şehit oldular.

İkinci uçakta yer alan Pilot Teğmen Nuri Bey ve Rasıt Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey, “Prens Celalettin” uçağıyla Humus’tan Şam’a geçerek arkadaşlarının cenazesine katılabildiler. Pilot Yüzbaşı Fethi Bey ile Üsteğmen Sadık Bey, Şam’da Emeviye Camisi’nde bulunan Selahattin Eyyubi Türbesi’nin yanındaki kabre defnedildiler.

Kazanın ardından bu sefer Pilot Teğmen Nuri Bey, 11 Mart’ta Yafa’dan kalkışı sırasında uçağının denize düşmesi ile şehit oldu. Yanında bulunan Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey, kazadan sağ olarak kurtuldu. Pilot Teğmen Nuri Bey, havacı arkadaşlarının yanına, Selahattin Eyyubi Türbesi’nin yanındaki kabre defnedildi.

Yarım kalan seferi, Pilot Yüzbaşı Salim Bey ve Rasıt Yüzbaşı Kemal Bey tamamladı. Yapılan yardımlardan dolayı “Edremit” ismi verilen, yeni satın alınan Bleriot uçağı ile önce bir gemi ile Beyrut’a gönderilmiş, uçak 1 Mayıs’ta Beyrut’tan uçarak 15 Mayıs 1914’te İskenderiye’ye ulaşmıştır. İlk havacılık şehitlerimiz Anadolu’da büyük bir üzüntüye sebep olmuş, Cumhuriyet döneminde de hatırlanıp anılmışlardır.

https://qha.com.tr/haberler/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum