Ya Sonra…

Hasan Ali KURT Geleceğin meslekleri ile ilgili yazdı.

 Ya Sonra…
04 Ağustos 2018 - 10:51 - Güncelleme: 04 Ağustos 2018 - 11:10

~~                                                     Ya Sonra…
     Bu yazıyı asıl yazma amacım üniversite sınav sonuçlarının açıklandığı şu günlerde genç kardeşlerimize yapacakları tercihler adına naçizane fikirlerimi sunmak ve okuyucularımıza gelecekte gerçekleşmesi muhtemel değişimler hakkında bilgi sunmaktır.
     Teknolojik gelişmeler ve küresel sistemindeki son yıllarda devletler bazındaki değişimler (küreselleşme modelinden, zayıfladığı iddia edilen ulus-devlet yönetim tarzına tekrardan dönüş) dünya üzerinde bulunan herkesin yaşam tarzını ve dolayısıyla insanların yaptıkları meslekleri de etkilemektedir. Mesela çok değil gelecek 10 sene içerisinde bugün revaçta gibi gördüğümüz çoğu meslek rafa kaldırılırken bu mesleklerle geçimini sağlayan insanların nasıl para kazanacağıyla alakalı henüz bir çalışma bulunmamaktadır. Zaten biz ülkece gelen problemin doğuracağı problemleri öngörüp hazırlanmak yerine problemle karşılaştıktan sonra anı kurtaracak çözümler üretmez miyiz? Mesela Oxford Üniversitesi, İnsanlığın Geleceği Enstitüsü’nü dünya üzerinde 2028 yılına kadar yapay zekâ sistemlerinin hangi iş kollarını ne kadar ortadan kaldıracağına dair bir çalışma yapmış ve çalışmanın sonucu gerçekten ürkütücü… 40 Meslek dalını en az yüzde 50 oranında yapay zekânın bitireceği gibi, belirli meslekleri tamamen ortadan kaldırıyor ve bu meslekler maalesef hala ülkemizde popüler meslekmiş gibi tanıtılan meslekler. Mesela%86 oranında emlakçilik piyasasını yapay zekâlar 2028 yılına kadar ele geçiriyor ve bütün pazarlama ve satış işlemlerini onlar yapmaya başlıyor. Muhasebecilik mesleğini ise 2028 yılına kadar yapay zeka sistemleri %98 oranında işgal ediyor ve bu iş kolunda çalışanların hemen hemen tamamı yapay zeka tarafından tasfiye ediliyor.
     Aslında bu sonuçlar şunu gösteriyor;Türkiye’de yaygın olan ve çoktan çökmüş olmasına rağmen hala insanlarımızın ısrar ettiği bir üniversite okuyayım da sonrası bir şekilde hallolur görüşünün tam anlamıyla bitmesidir.Bir çok iş kolunun makineler ve yapay zeka sistemleri tarafından yönetileceği gelecekte üniversite okumak yada okumamak size bir şey katmaz ve sizde üniversite okumayan insanlarla birlikte işsizler ordusunun bir neferi olmaktan öteye gidemezsiniz. 
     Yazımı bitirmeden önce üniversite sonuçlarını yeni almış olan gençlerimize bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.Eğer gelecekte yer almak istiyorsanız ve bu yapay zekanın gelişmesinden etkilenmek istemiyorsanız belirli mesleklerden uzak durun(Eczacılık,Muhasebecilik,İşletme Fakültesi bazlı meslekler gibi) ve yapay zekayı oluşturan kitlelere katılmak adına mühendislik bölümlerine yönelin.Bill Gates’in de dediği gibi gelecek ineklerin elinde.Yazılım ve programlama sistemleri geleceği oluşturacak esas temellerden birisi ve mümkün olduğu kadar bu alanlar içerisinde kalın.Makinaları programlamayı ve kurmayı öğrenin.Ancak sayısal tabanlı bir öğrenci değilseniz de mutlaka dünyaya ayak uydurun.Ayak uydurmanın ilk şartı da gerçek anlamda İngilizce öğrenmek(Gerçek anlamdan kastım devlet okullarında öğretilen gramer eğitimi değil maalesef) ve mutlaka dünyada gerçekleşen gelişmeleri takip etmeye çalışın…. Esenlikler dilerim….
Hasan Ali Kurt
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum