TÜRKİYE'DE PKK'NIN ŞEHİT ETTİĞİ 33 ASKER OLAYININ AZERBAYCAN'LA NE İLGİSİ VAR? - Aqil Semedbeyli

TÜRKİYE'DE PKK'NIN ŞEHİT ETTİĞİ 33 ASKER OLAYININ AZERBAYCAN'LA NE İLGİSİ VAR? - Aqil Semedbeyli
08 Haziran 2020 - 15:35 - Güncelleme: 08 Haziran 2020 - 15:38

9 Mart 1993'te Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili bir ön anlaşma imzalandı!
-Bakü-Sangachal terminalinden başlayacak olan petrol boru hattı, Erdehan-Erzurum-Bingöl-Diyarbakır-Mardin yolu üzerinden Gürcistan sınırından Türkiye'ye girecek ve mevcut Midyat-Ceyhan arasındaki Irak-Türkiye petrol boru hattına bağlanacak. Bakü'den Midyat'a boru hattı 1.068 km olacaktır. Bu hat 540 km'lik Midyat-Ceyhan petrol boru hattına bağlanacaktı. Batı Konsorsiyumu yetkilileri boru hattının Bingöl-Diyarbakır-Mardin şehirlerinden geçmesini istemiyordu. PKK terörünü bahane olarak kullandılar. O zamanın Başbakanı Süleyman Demirel:
-Türkiye kendi topraklarında hakimdir. Türkiye kendi topraklarında çaresiz değil. Gerekirse, her metrede bir asker koyacağız ve boru hattını koruyacağız.
Bundan sonra, konsorsiyum yetkililerinin söyleyecek bir şeyleri yoktu.
Toplantının yapıldığı günün yarını, 25 Mayıs 1993'te Türk bürokratları ve konsorsiyum yetkilileri Bingöl'e gittiler ve petrol boru hattının geçeceği yolu görmek ve inceleme yapmak için anlaştılar. 
O zaman, 20 Mart 1993'te PKK terör örgütü tek taraflı olarak ateşkes ilan etmişti.
24 Mayıs 1993'te, bürokrat ve konsorsiyum yetkililerinin gelişinden bir gün önce, Bingöl-Elazığ karayolunun 8. kilometresinde 17.30'da, askerlik hizmetini tamamlayan ve koruma konvoyu olmadan otobüsle üsten ayrılarak eve giden askerler pusuya düşürüldü ve 200 PKK teröristi tarafından ateşe verildi. Gel gör ki, Genelkurmay'ın kesin bir emri vardı: Otobüs koruma konvoyu olmadan ayrılamazdı!!!
Sinuçta, 33 asker, 7 sivil şehit edildi, 4 asker ve 16 sivil yaralandı.
Konsorsiyumda bulunan BP yetkilileri, acil durum koduyla faks alarak Türk uzmanlara "Bingöl'de terör saldırısı var, gitmiyoruz" dedi.
Bu haberi duyduktan sonra BOTAŞ Genel Müdürü Mete Göknel Ankara'yı aradı ve BP yetkililerinin verdiği haberler hakkında bilgi istedi. Aldığı cevap, bu haberin bir yalan olmasıydı.
Ancak gerçek şu ki, Bingöl'deki terör saldırısını Ankara'dan önce BP yetkilileri  duymuştu... Bunun ne anlama geldiğini anlıyorsunuz...
Şimdi Elçi Bey'in neden devrildiğinin sorğusuna şu cevanı da ekleyin.

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum