OSMAN BATUR

OSMAN BATUR
09 Aralık 2019 - 23:27

OSMAN BATUR

1899 - 1951

Osman İslamoğlu 1899 senesinde Altay vilayetinin Köktogay bölgesinde Öndirqara mevkinde orta halli bir aileden doğmuştur. Kendisi Kazakların Orta Jüz-Kerey-Abak Kerey-Jantekey-Molqı-Aytuvgan boyuna mensuptur.

Oaman Batur'un dedesi varlıklı ve dindar bir kişiydi.Ne varki deden kalma varlık Osman Batur zamanına kadar dayanmamıştır.Bu yüzden Osman Batur 1940 yılına kadar Köktogay bölgesi Kürti mevkinde Qızıltas pınarı boyunca tarımla uğraşmıştır.Oman Batur.1940 ve 1941 senesinde bölgedeki Çinli idareci Şing Sı Sey'e karşı başlatılan istiklal kavgasında kahramanlığı,yenilmez ve yorulmaz inatçı mücadeleciğiyle dikkat çekmiştir.Osman Batur Ekim-1941 senesinden Temuz 1943 senesine kadar,Çinlilere silah teslim etmeden istiklal mücadelesini sürdüren Kazakların arasında öne çıkmış Temmuz 1943 ten Eylül 1945 senesine kadar Çinlilerle Altay'da silahlı kavgayı sürdüren topluluğun lideri ,''Altay Geçici Halk Hükümetinin’ ‘Başkanı, Ekim 1945 enesinde Şubat-1947 senesine kadar Üç Vilayet Hükümeti (Doğu Türkistan Hükümeti)'nin Altay vilayetinin askeri ve mülki amiri,yeni valisi,Temmuz 1946 tarihinden itibaren (Doğu Türkistan Cumhuriyeti ve Komintang idaresi arasında anlaşma yapıldıktan sonra)Bölgelik Koalisyon Hükümetinin (Asli)üyesi olmuştur. Şubat 1945 tarihinden Eylül 1949 tarihine kadar ,Komintang idaresi ile Çin Komünist partisi mücadelesi, sonuncuların zaferiyle sonuçlanana kadar,Sonjida kurulan Altay Valiliği makamında oturmuştur.Kasım 1950 senesinde Çin'in Gansu-Şınghay eyaletleri sınırındaki (Çinse Tsilyang-Şan) Kanambal dağında Kızıl Çin ordusuna esir düştü.19 Nisan 1951 senesinde ‘'devrim düşmanlığı suçundan ölüm cezasına çarptırıldı ve 29 Nisan (1951)'de Urumçide kurşunlandı.

Osman Batur'un tek erkek kardeşi olan Delilhan İslamoğlu 1942 senesinde Koktogayda Şıng Sı Sey kuvvetleri tarafından zalimce şehit edildi.Osman Batur'un bir oğlu Şeriyazdan 1940 senesinde Kökyogay'da yapılan ilk istiklal mücadelesinde Qayırtı cephesinde yapılan savaşta şehit edildi.İkinci hanımı,üç oğlu ve beş kızı toplam dokuz kişi 1942 senesinde Şın Sı Sey askerlerince esir edilerek Sarsümbe ve Köktogay şehirlerinde tutsak oldular.1944 senesinde Altay'da istiklal mücadeleci Kazaklardan onulmaz yenilgiye uğrayarak kinlenen Çinli Komidangcılar Köktogay şehrinde 40'dan fazla Kazağı öldürdükleri sırada ,Osman Batur'un 18 yaşındaki kızı Kabiyra ile 14 yaşındaki oğlu Baybola'yı anneleri Mamey'in gözü önünde doğradılar. Osman Batur'un 11 yaşındaki oğlu Kariy ve 9 yaşındaki kızı Sapiyan'ı da 20 küsur metre derinlikteki çukura diri olarak attılar. Evlatlarına yapılan bu zalimliğe dayanamayan,Osman Batur'un ikinci hanımı Mamey aklını kaybederek oradaki bir nehrin azgın sularına düştüğü ve fakat sonradan mücahitlerce kutaruldı. Osman Batur'un bir diğer kızı Pansiya 1942 senesinde Şın Sı Sey'in Köktogay'daki idareciler tarafından Osman Batur'u ikna etmek için gönderilmiş ve babasının yanında kalmıştır.

Osman Batur'un,Şerdiman,Nigmetullah ve Nebi isimli oğulları 1941 senesinden itibaren babalarıyla beraber olmuş,Osman Batur tutsak edildikten sonra da istiklal mücadelesini sürdürmüşlerdir.

Kaynak: http://gokbayrak.com/sayfa/osman-batur

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum