Kırım Tatarları Unutulmaz

Hakan Kırımlı ile Kırım Tatarlar'ı

Kırım Tatarları Unutulmaz
15 Mart 2017 - 08:54 - Güncelleme: 15 Mart 2017 - 09:58

http://www.tarihistan.org/yazarlar/celil-altinbilek/hakan-kirimli-ile-kirim-uzerine/5738/

Hakan Kırımlı ile Kırım Üzerine

Manisa Celal Bayar Üniversite’sinin yirmi beşinci yılı faaliyetleri çerçevesinde Hakan Kırımlı Manisa’ya geldi. Ayrıca, Hakan Hocam,  istidatlı talebeler Hacer Durmaz ve Turgay Aktaş ile beraber konferanstan önce mekânımızı da şenlendirdiler.   Kıymetli ilim adamı Bilkent Üniversitesinde profesör olarak görev yapmakta ve Uluslar arası ilişkiler alanında dersler vermektedir. Kendisi 1860 yılında Kırım’dan göç eden, Kırım Tatarları’ndan bir aileye mensuptur.
Kıymetli ve gözüpek Türk Evladlarının yaşadığı Kırım, Karadeniz’in kuzeyinde çok önemli bir stratejik konuma sahiptir. Hava şartları ılıman ve Akdeniz iklimiyle eşdeğerlidir. Kırım’ın “çöl “diye ifade edilin kuzeyi ile ” yalıboyu” denen güneyi coğrafi farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar insanların fiziki yapısından dillerine kadar uzanır.  Kuzeyde Kıpçak özellikleri ağırlıklıdır, güney tarafında ise Oğuz baskınlığı öne çıkar, orada yaşayanlar ve coğrafyaya dâhil olanlarla uyumlu birliktelik, Türk kültür ve medeniyetinin kendine has özelliklerini meydana getirir
Bölgedeki Hazar ve Peçenek hâkimiyetinden sonra 10. ve 11. yüzyıllarda Kıpçakların-Kumanların varlığını tesis etmesi bu bölgenin Türkleşmesinde en önemli amil tesis etmiştir. Kıpçak dili ve kültürü bugünkü Kırım Tatarları diye isimlendirilen topluluğun belirleyici unsuru olmuştur.
Yazının DEVAMI Tarihistan Haber sitesinde yukarıdaki linkte.....

 

 

 

 

 

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum