7.000 Yolcusuyla Birlikte Batan Sovyet Gemisinin Enkazı 80 Yıl Sonra Karadeniz'de Bulundu!

Sovyetlerin Titanik’i olarak bilinen ve 1941 yılında batan ‘Armenia’ isimli hastane gemisinin enkazına Kırım açıklarında ulaşıldı.

7.000 Yolcusuyla Birlikte Batan Sovyet Gemisinin Enkazı 80 Yıl Sonra Karadeniz'de Bulundu!
01 Haziran 2020 - 14:04

Gemi, 1928 yılında Leningrad’da inşa edilmişti. Ancak gereksinimler üzerine 1941 yılında Odessa’da 1000’den az yolcu kapasitesine sahip bir hastane gemisi olarak hizmet vermek üzere revize edilmişti. Trajik sonuna ulaşana kadar ikinci Dünya Savaşı sırasında, yaralı askerler, siviller ve tıbbi malzemeler için nakliye görevi gördü.

Gemi Sivastopol’dan aldığı yaralılar, yaralı aileleri ve hastane personelinden oluşan binlerce yolcusuyla birlikte 1941 yılında 6 Kasım’ı 7 Kasım’a bağlayan gece yelken açmıştı. Aslında istikametinin Karadeniz’in doğu kıyısında yer alan 400 km uzaklıktaki Tuapse kasabası olması gerekiyordu. Ancak muhtemelen zaten kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyan gemi Sivastopol’da yeni yaralıların da binmesiyle aşırı yüklenmişti. Bu yüzden kaptan birkaç km uzaklıktaki Yalta’ya yelken emri verdi. Normalde ‘Armenia’ gemisi varış noktasına ulaşıncaya kadar ona eşlik edecek iki küçük gemi ve iki avcı uçağının eskortluğunda saat 07:00 sularında Sivastopol’dan ayrılmıştı. Ancak buna rağmen gemi başka hiçbir limana ulaşamamış, Karadeniz’in sularına gömülmüştü.

Batığın su altındaki görüntüsü

Alman Savaş Gücü tarafından bir torpido ile batırıldığı düşünülen gemide 5.000 ile 7.000 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Bu da trajik olayı tarihteki bilinen en ölümcül deniz felaketlerinden biri yapmaktadır.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın desteğiyle ve Rus Coğrafya Derneği Su altı araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmalarda geminin enkazı Kırım açıklarında Karadeniz’de bulundu. Tek bir parça olarak bulunan gemide belirgin bir delik görülmedi. Bu da geminin bir Alman torpidosunun isabet etmesi sonucu beş dakikadan kısa bir sürede battığına dair bilgilerin sorgulanmasına neden oldu. Güvertede ve geminin üst kısmındaki korkuluklarda ciddi parçalanmalar ve hasarlar söz konusuydu. Yani gemi muhtemelen başlangıçta önerildiği gibi torpido nedeniyle değil, yine Almanların gerçekleştirdiği yoğun hava bombardımanı nedeniyle yaşanan patlamalar sonucu batmıştı.

Kaynak: https://antikyazar.com/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum