Bilim İnsanları Tesla'yı Yeniden Keşfediyor!

Uzmanlar nesneleri uzun mesaferlerde şarj edebilen kablosuz elektrik sistemleri üzerinde çalışıyorlar.

Bilim İnsanları Tesla'yı Yeniden Keşfediyor!
01 Haziran 2020 - 14:06

Günümüzde kablosuz şarj imkanı olsa da malesef henüz uzak mesafelerde büyük nesneleri şarj edemiyoruz. İşte bir grup bilim insanı uzun mesafelere ve araba gibi hareketli nesnelere güç gönderebilen yeni nesil kablosuz şarj teknolojisi üzerinde çalışıyorlar. Bu da muhtemelen çok da uzak olmayan bir gelecekte elektrikli arabaların yoldayken şarj edilebildiği veya fabrikalarda çalışan robotların yeniden şarj edilmelerine gerek kalmayacağı anlamına gelir.

Stanford Üniversitesi’nden bir ekip Nikola Tesla’nın yüz yıldan daha uzun bir süre önce üzerinde çalıştığı şeye benzer yeni bir teknoloji geliştirmek için kolları sıvadı. Ekip çalışmalarını ‘pratik ve verimli bir kablosuz şarj sistemi için ileriye doğru bir adım’ olarak nitelendiriyor.

Günümüzün mevcut kablosuz elektrik sistemleri, alıcı cihazın manyetik bobinlerinde bir titreşim yaratmak için belli bir frenkasta manyetik alan yayan bir aparat kullanmaktadırlar. Ancak buradaki sorun şu ki, bu sistem kaynak ve alıcı arasındaki mesafeye ve harekete çok duyarlıdır. Bu nedenle bir cihaz şarj edilirken şarj istasyonuna yakın ve durağan olması gerekir.

Stanford’daki araştırmacılar ise sistemin şarj cihazı ile hareketli nesne arasındaki mesafe değişikliklerine göre frekansı otomatik olarak ayarlayabilecek bir uygulama üzerinde çalıştılar. Önceleri sistemden geçen enerjinin %10’unu iletebilmişlerdi. Ancak 3 yıl süren ar-ge ve gelişen teknolojisinin etkisiyle oldukça yol kat ettiler ve geldikleri noktada iletilen enerji seviyesi %92’leri buldu. Sistem 10W güçle 65 cm mesafeden güç iletebiliyorken uzmanlar bunun daha uzak mesafelere ölçeklendirilmesinin çok da uzun bir süre almayacağını belirtiyorlar. Yani kısa bir süre içerisinde Tesla’nın yüzyıldan uzun süre önce geliştirdiği teknolojiye benzer bir sistemle çok uzak mesafelere enerji iletilmesi mümkün olacak gibi gözüküyor.

Kaynak: https://antikyazar.com/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum