2019 Türkçem Ödülü Prof. Dr. Nimettullah Hafız ve Veli Muhammed Hoca'nın

2019 Türkçem Ödülü Prof. Dr. Nimettullah Hafız ve Veli Muhammed Hoca'nın
15 Ekim 2019 - 13:23

“Türkçem” Dergisi dün akşam (11.10.2019) “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’nde düzenlenen törenle Yılın Ödülü Prof.Dr.Nimettullah Hafız ve Veli Muhammed Hoca’ya verildi.

Türkçem Dergisi 2019 Yılın Ödülü törenli bir şekilde Kosovalı bilim insanı ve şair Nimettullah Hafız ve Türkmen Veli Muhammed Hoca’ya verildi.

Törenin başında Zeynel Beksaç, Balkanlarda Türkçeyi yaşatmanın zorluklarını ve Türkçem Dergisi'nin bu yönde çabalarını yansıtan denemesini okudu.

Ödül kazananların biyografilerinden bilgi veren Sonay Buş, Prof.Dr.Nimettullah Hafız’ın Kosova’da Türkoloji ilimin akademi çalışmalarını başlatan, temelini atan ve üniversitelerde bölümlerin kurulması öncülüğünü yaptığını, birçok bilimsel eser yanı sıra iki şiir kitabı da yayınladığını, Baltam Dergisi’nin 30 sayısını çıkardığını vurguladı.

Türkçem Dergisi sahibi Zeynel Beksaç’ın elinden 2019 Yılın Ödülü’nü alan Nimetullah Hafız, hayatı boyunca eser verme gayretini gösterdiğini, ancak hiçbir zaman tatmin olmadığını ve daha fazla eser vermek çabalarına devam edeceğini belirtti.

Dede Korkut Hikayeleri'nin üçüncü el yazmasını bilim dünyasına kazandıran Azerbaycan Türk'ü kütüphaneci Veli Muhammed Hoca'ya da Türkçem Ödülü verildiğini bildiren Sonay Buş, Avrasya Yazarlar Birliğince onur madalyası verildiğini da belirtti.

Törende Veli Muhammed Hoca'nın adına ödülü Doğru Yol Derneği Başkanı Nevzat Şundo ve emekli öğretmen Liriye Dişo’nun elinden alan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Doç.Dr.Yakup Ömeroğlu, Doğru Yol Derneği’nin bugün her zamandan çok Türk kültür ve yaratıcılığın yaşatılmasında önemine işaret etti.

 “Ümit ediyoruz ki kültürümüzün yeni el yazmaları da bulunsun, tarihi köklerimiz yeşersin ve o kökler üzerinde yeni, büyük bir dünya kuralım'- diyen Yakup Ömeroğlu, Dede Korkut Hikayeleri'nin üçüncü el yazmasının Türkmen bölgesinde bulunduğu için bunun adına Türkmen Sahra Nüshası denildiğini ve bunun da bizim için büyük bir zenginliği teşkil ettiğini belirtti.

 “Bundan gidecek ödül haberi oradaki Türkmenleri de yüreklendirecek” diyen Ömeroğlu, Türk Dünyası’nda Dede Korkut’a ilginin de artmasına neden olacağını söyledi. 

Türkçem Dergisi 2019 Yılın Ödül töreni toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Kaynak: http://www.kosovahaber.net/?page=2%2C11%2C53476&fbclid=IwAR3HjQYLS4ZtltnPYv9f-IhAgAN-ef1KYFxOpVpNIp5QdLQUcnufTKwFAzg

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum