Bayrak Kalpak Revolver

Editörlüğünü Hakan Boz'un yaptığı 'Bayrak Kalpak Revolver'in ikinci baskısı yayınlandı. Ahmet Yabuloğlu'nun kitap hakkındaki değerlendirmesini yayınlıyoruz.

Bayrak Kalpak Revolver
06 Aralık 2023 - 12:04 - Güncelleme: 06 Aralık 2023 - 12:13

Türk tarih ve siyasetinde İttihad ve Terakki etkisi

Ahmet YABULOĞLU
Ahmet Yabuloğlu

 

Geçen yüzyılımızın siyasi tarihine damga vurması kadar hakkındaki bitmez tükenmez tartışmalar günümüze kadar uzanan İttihad ve Terakki Cemiyeti her dönem meraklı bir araştırma konusu olmuştur. Pek tabii, bu araştırmalar da yeni tartışmaları beraberinde getirmiştir.

Hakan Boz’un editörlüğünde konunun uzmanı 16 araştırmacının katkılarıyla oluşan “Bayrak Kalpak Revolver” adlı kapsamlı çalışma, “İttihad ve Terakki nasıl tartışılmalı?” sorusunun cevabını başarıyla ortaya koyuyor.
Hakan Boz'un uzun yıllar üzerinde çalıştığı kitap, tarihçilerden de tam not aldı.
Hakan Boz

Çalışmada Gökberk Yücel, Orhan Koloğlu, Hüseyin Raşit Yılmaz, İlyas Kara, Nevzat Artuç, Baran Dural, Mustafa Yiğit, Afşın Efkarlıoğlu, Mehmet Emin Elmacı, Bahar Aşçı, Ercan Uyanık, Erol Cihangir, Bülent Şenses, Hülya Toker, Oğuz Yücel, İkbal Vurucu gibi isimlerin makaleleri yer alıyor.

İttihad ve Terakki’ye yönelik tartışmalar, aradan geçen onca zaman rağmen, Türk siyasetinde güncelliğini muhafaza ediyor. İttihat ve Terakki alanında dünya çapında en önemli isimlerden Prof. Feroz Ahmed, çalışma hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor:

“20. yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu için, 1908 yılında, İttihad ve Terakki Cemiyeti’nin meşrûtiyeti ilan etmesi ile başladı. 1908 yılı, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel kurallarının belirlendiği, modern Türkiye için bir dönüm noktası oldu. Bununla birlikte Cemiyet, 1919 yılına kadar politik yaşamda imparatorluğun temel gücüydü. On altı makaleden oluşan bu kitap, İttihad ve Terakki Cemiyeti’ni her yönden inceliyor; Cemiyet’in politik, sosyal, ekonomik ve ideolojik fikirlerini tahlil ediyor. Derin analizlerin yer aldığı bu kitabın, yararlı ve akıcı bir şekilde modern Türkiye’nin temellerini anlamak isteyenlere yardımcı olacağını düşünüyorum.”
Bayrak Kalpak Revolver, İttihat ve Terakki Cemiyeti' raflardaki yerini aldı – Sözcü
Kitabın ilk baskısı

Kitapta, imparatorluğa yön veren Enver-Cemal-Talat paşaların biyografileri; Cemiyet’e dair söylemler ve söylentiler; İttihat ve Terakki Cemiyeti’ni ortaya çıkaran faktörler; Osmanlı ekonomisinin, ordusunun ve bürokrasisinin genel durumu; Cemiyet’in eğitim-öğretim alanlarında, orduda, siyasette yaptığı reformları; Ziya Gökalp’in fikirlerinin cemiyet üzerindeki etkileri; I. Dünya Savaşı devrinde Osmanlı İmparatorluğu; Alman subayların Osmanlı ordusundaki konumu, ve daha pek çok mevzu etraflıca analiz ediliyor.

Timaş Tayınları

Tel: (0212) 511 24 24
İlk yayın yeri:https://www.yenicaggazetesi.com.tr/turk-tarih-ve-siyasetinde-ittihad-ve-terakki-etkisi-741619h.htm


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum