800 bin Türkmen esir

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin Bozoğlan, “Rejim, PYD ve DAEŞ tarafından işgal edilen 250'den fazla yerleşim biriminde 800 bin Türkmen esir durumda” dedi.

 800 bin Türkmen esir
13 Kasım 2016 - 07:56

Fırat Kalkanı Operasyonu ile 70 Türkmen köy ve kasabasının özgürlüğüne kavuştuğunu kaydeden Bozoğlan, Türkmenlerin Suriye'deki savaşın en büyük mağdurlarından olduğunu dile belirterek şu bilgileri verdi:

GÜNEYDE TÜRKLÜK UNUTULDU

“Türkmen beldelerinin yüzde 65'i işgal altında. Türkmenler Lazkiye, Şam, Hama, Humus'ta Esed ve müttefiki Şiiler, Rakka ve Halep kuzeyinde ise PYD ile DAEŞ'in saldırıları altında yaşamaya mecbur bırakıldı. Hafız Esed'in iktidarda olduğu 1969 yılından beri Türkmenlere yönelik sistematik asimilasyon uygulandı. Baba Esed, Osmanlı'yı işgalci gösteren bir eğitim müfredatı uyguladı. Türkçe konuşmak cezalandırılma sebebiydi. Kamuda Türkmenlere hiç şans tanınmadı. Sırf bu baskılar sebebiyle Suriye Türkmenlerinin yüzde 25'ten fazlası önce dillerini, sonra da etnik aidiyetlerini unutarak Araplaştılar. Sınıra yakın noktalarda dil ve etnik farkındalık çok ciddi bir zarar görmedi ancak Hama, Humus, Şam ve Rakka gibi daha iç bölgede kalan yerlerde asimilasyon oranı bir hayli yüksek.”

ŞİMDİYE DEK 30 BİN ŞEHİT VERDİK

“2011'den sonra ise oğul Esed doğrudan katliama girişti. İç savaşta verdiğimiz şehit sayısı 30 bin oldu ve halen şehit vermeye devam ediyoruz. 30 bin şehidin büyük çoğunluğu Esed'in varil bombaları ile vurulan sivillerden oluşuyor. Ancak DAEŞ ve PKK-PYD saldırıları ile kaybettiğimiz Türkmen sayısı da az değil. Savaş öncesi 2,5 milyonu bulan Türkmen nüfusun 700 bini Türkiye'ye göç etti. 800 bini ise esaret altında yaşam savaşı veriyor.” yenişafak gaz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum