Selanik Yakınlarında Bir Mağarada Bulunan İnsan Kafatası Gerçekten 700 Bin Yıllık mı?

Petralona Adamı olarak bilinen insana ait kafatasının yaşı konusundaki yorumlar, atalarımızın Afrika orijinli olduğu teorisine kafa tutuyor!

Selanik Yakınlarında Bir Mağarada Bulunan İnsan Kafatası Gerçekten 700 Bin Yıllık mı?
22 Şubat 2020 - 22:03

Yunanistan’ın kuzeyinde Selanik yakınlarındaki Halkidiki’de 1959 yılında bir grup köylü tarafından bir mağara keşfedilir. Daha sonra Petralona Mağarası olarak anılacak olan bu mağarada zaman içinde yapılan araştırmalar esnasında nesli tükenmiş hayvan türlerinin fosilleri bulunur. Bunlar arasında filler, gergedanlar, aslanlar, sırtlanlar, panterler gibi türler vardır. Bulunan tüm fosillerin ve bulguların sergilenmesi için mağaranın yanında Antropoloji Müzesi bile kurulur. Ancak tüm bunların yanında sarkıt ve dikitlerle bezenmiş bu etkileyici mağarada bulunan insana ait kafatası ise halen gizemini koruyarak paradoks yaratmaya devam ediyor.

Kafatasının Petrolana Mağarasındaki görüntüsü

Halkidiki’nin Yeni Triglia bölgesinde ilk olarak 1959 yılında keşfedilen ve ‘Petrolana Adamı’ olarak anılan insana ait kafatasının bulunduğu günden beri bilim insanlarınca kökeni ve yaşı araştırılıyor. Bulunduğu dönemde uzman bir Yunan antropolog olan Dr. Aris Poulianos tarafından başlatılan araştırma sonrası kafatasının 700 bin yıllık geçmişi üzerinde durulmuştur. Poulianos ayrıca kafatasının Afrika bağlantısının olmadığını iddia ederek genel kabul gören modern insanların dünyaya yayılmadan önce Afrika’da yer aldığı teorisine karşı çıkar. Bu teori en eski insan kafatası fosillerinin Afrika’da bulunması gerçeğine dayandırılır.

Petralona mağarası günümüzde ziyaretçilerini ağırlıyor. Selanik/Halkidiki

Yıllar içinde Dr. Poulianos’un bu görüşüne karşı çıkılır, kafatasının çok daha yakın bir geçmişe ait olduğu, maksimum 50.000 yaşında olduğu söylenir. Hatta kafatasının muhtemelen Afrika’dan Avrupa’ya yayılan ilk insanlara ait olduğu iddia edilir. İddia edilenin aksine 700 bin yıl önce dünyada insanların yaşamadığı öngörülür. Fakat araştırmalar 1983 yılına kadar devam eder ve bazı bilim insanları, 700 bin seneden fazlası bir zamana tanıklık etmiş olduğu kanıtlanan Petralona mağarasının jeolojik katmanlarında insan ırkının var olabileceğine inandığını söyler. Bu fikirler insan eliyle yapılmış bazı aletlerin benzer döneme yaşlandırılmasıyla desteklenir.

Kafatasının bulunmasının üzerinden 50’yi aşkın yılın geçtiği günümüzde gelinen noktada ise modern yöntemleri ve gelişmiş teknikleri kullanan bazı bilim insanları Dr. Poulianaos’un teorisini onaylıyor ve bulunan 700 bin yaşındaki kafatasının Homo Erectus, Neandertal ve Sapiens ile uyuşan ancak farklılıklara sahip Avrupa kökenli arkaik bir insan türüne ait olduğunu söylüyor. Bu iddialar 12 farklı ülkeden 46 uzmanın mağaradaki detaylı incelemelerine dayandırılıyor. Bu uluslar arası ekibin araştırmalarında ortaya çıkartılan fosilize ahşap, hayvan kılı, taş ve kemik aletler, mağara içerisinde 750 bin – 550 bin yıllık oluşum aralığına tarihlenen tortu katmanlarında bulunmuştur.

Kaynak: Ancient Origins https://antikyazar.com/selanik-yakinlarinda-bir-magarada-bulunan-insan-kafatasi-gercekten-700-bin-yillik-mi/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum