KAZAKİSTAN'DA TOPLAMA KAMPLARINDAN KAÇAN UYGUR KADININ EVİ YAKILDI: ÇİN PROVOKASYONU ŞÜPHESİ

KAZAKİSTAN'DA TOPLAMA KAMPLARINDAN KAÇAN UYGUR KADININ EVİ YAKILDI: ÇİN PROVOKASYONU ŞÜPHESİ
25 Şubat 2020 - 20:30
Doğu Türkistan’daki toplama kamplarından kurtulup Kazakistan’a sığınan Uygur Türkü Tursunay Ziyaüddin’in evi kimliği belirsiz kişiler tarafından kundaklandı.
 
Konu ile ilgili basına açıklamada bulunan Tursunay Ziyaüddin, geçen hafta eşinin haykırışı ile uyandığını ve alevler içindeki evlerinden kaçmak için kapıya yöneldiklerinde kapının birileri tarafından üzerlerine kapatıldığı ve bağlandığını ifade etti. Tursunay Ziyaüddin yaptığı açıklamada, “Kapıyı zorladık ancak açamadık. İtfaiyeyi aradık. Onlar bıçak ile kapıya bağlanan halatları kestiler ve son anda kendimizi kurtarabildik.” dedi.
 
“SESSİZ KAL!” UYARISI
Evin ateşe verilip, kapının bağlanması sonucunda ortada bir kundaklama ve cinayet girişiminin olduğu ifade edildi. Tursunay hanım, “Kim bu kumpası bize kurdu?” sorusunu yöneltti. Tursunay’a göre saldırıdan sonra kendilerine tehdit içeren birçok telefon araması gerçekleştirildi. Tursunay’ın eşi Halmirza Halik’e kimliği bilinmeyen birinin yaklaşıp “sessiz kal!” dediği ifade edildi. Halmirza Halik’e göre bu kişi Çin’den birisiydi.
 
KAZAK İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSUNUN OFİSİNE POLİS BASKINI
Kazak insan hakları savunucusu Serikcan Bilaş, saldırının yapıldığı gün olan 14 Şubat 2020 tarihinden üç gün sonra Kazak polisinin ofisine baskın düzenlediğini açıkladı. Tursunay, toplama kamplarında yaşadıklarını Serikcan Bilaş’ın Atajurt Derneği’nde anlatmıştı. Çin, yurt dışında yaşayan Uygurları türlü baskılar ve tehditler ile susturmaya çalışıyor. Birçok Uygur tehdit telefonları aldığını daha önce ihbar etmişti.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum