Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

Ihlamur ve Edebice dergileri/ Anadolu'nun sesleri

09 Şubat 2021 - 10:17 - Güncelleme: 09 Şubat 2021 - 10:31

Anadolu’nun sesleri / Ihlamur ve Edebice dergileri

Onlarla tanış olalı üç yıl oldu. Üç yıldır da dostluğumuz devam ediyor. Bazen ayda bir bazen üç ayda bir uğrasalar da ben onlardan memnun ve razıyım.
Ihlamur ve Edebice dergilerinden bahsedeceğim sizlere. Birçok kurumun, hem de arkalarında holdinglerin bulunduğu dergi ve yayın organının yapamadığını Anadolu’da birer Horasan Ereni gibi; Hacı Bektaş, Ahi Evran, Yunus Emre gibi gönüllerde yer eden dergiler yapıyor.

Malum 2021 yılı “İstiklal Marşı Yılı” olarak kabul edildi. Birkaç dağ yürekli gönül erinin bir araya gelerek cansiperane yayın hayatına devam ettirdiği Ihlamur ve Edebice dergileri gibi dergiler Mehmet Akif ve İstiklal Marşı anısına önemli çalışmalara imza atarak kültür, sanat dergiciliğinin ne olduğunu, nasıl olması gerektiğini gösterdiler. Kendilerine, emeği geçenlere gönülden kutluyorum.
*
Edebice Dergisi çizgisini koruyan ve her sayısıyla gönülde, akılda kalıcı izler bırakan dergi. Derginin Kış 2021 sayısı daha da anlamlı. "İstiklal Marşı 100 Yaşında" başlığı ile okuyucuya merhaba diyen dergi duvar boyutunda 2021 Takvimi ve “İstiklal Marşı 100 Yaşında” posterini okuyucuya armağan ediyor.
Üç aylık aralıklarla yayımlanan derginin Şubat 2021 25. sayısı İstiklal Marşı’na ayrılmış. Dergiyi okurken kendi kendime hayıflanmadan edemiyorum. Haberimiz olsaydı da biz de İstiklal Marşı ile ilgili katkı sunabilseydik. Biliyorum bu bir bahane değil,  bizim ihmalkârlığımız.
Arşivlik bir dosya hazırlanmış İstiklal Marşı ile ilgili. 90’lı yıllarda Türk Edebiyatı dergisinin buna benzer bir dosya hazırladığına ben şahidim. Derginin o sayısını hala saklarım.  Edebice böylesine önemli ve kalıcı bir dosya hazırlayarak zihinleri tazeliyor.
*
İnsan unutmaya meyyal, hafıza-i beşer nisyan ile malul sonuçta. Dergilerin hafıza tazelemek gibi kutsi bir hizmeti de oluyor. Ne kadar müteşekkir kalınsa azdır. Malumunuz bu yıl İstiklal Marşı’nın 100. Yılı.
Ihlamur dergisi ile olan bağım daha da güçlü. Sağ olsunlar her ay kahrımızı çekiyor ve şimdiye kadar es geçilen “Fatih Sultan Mehmet’in Gençlik-Şehzadelik Yılları” ile ilgili tefrika ve bazı düşünce yazılarımızı yayınlama nezaketinde bulunuyorlar.
Ihlamur Dergisi İstiklal Ajandası ve Takvimini Ocak 2021’de 98. sayısında okuyucularına armağan etti.
Ihlamur Dergisinin hazırladığı “İstiklal Takvim ve Ajandası” Aralık 2020’den itibaren okuyucuya ulaşmaya devam ediyor. Dergi abonelerine Ocak 2021’de yıllar boyu faydalanılabilecek bu çalışmayı armağan ederek Mehmet Akif ve İstiklal Marşının gönüllere nakşedilmesine önemli katkı sağlıyor.
Ihlamur ve Edebice dergileriyle henüz tanışma imkânı bulamadıysanız mutlaka tanışın, hatta abone olarak destek olun.
Anadolu’da mayalanan Türk kültür ve sanatı bir zamanlar dünyaya yeni bir medeniyetin nasıl olması gerektiğini gösterdiyse Ihlamur, Edebice gibi kültür-sanat çalışmaları yapan dergiler de Anadolu’nun güçlü avazıyla bizi çağırmaya, bizi görmeye devam ediyor.
Duymasını, görmesini bilene!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum