Yuan Hanedanı Nedir? Yuan Hanedanı Tarihi Nedir? Yuan Hanedanı Dönemi Ve Olayları!

Yuan Hanedanı Nedir? Yuan Hanedanı Tarihi Nedir? Yuan Hanedanı Dönemi Ve Olayları!
19 Nisan 2021 - 16:46

Yuan Hanedanı Nedir? Yuan Hanedanı Tarihi Nedir? Yuan Hanedanı Dönemi Ve Olayları!

Yuan Hanedanı Moğolların kurduğu ve yönetilmiştir Çin’i 1271 1368 CE. İlk imparatorları, MS 960’tan beri Çin’de hüküm süren Song Hanedanlığı’nı nihayet mağlup eden Kublai Han’dı (MS 1260-1279) . Çin’de istikrar ve barış, Kubilay ve halefleri artık birleşmiş olan ülkenin daha geniş dünyaya açıldığını gören uluslararası ticareti teşvik ederken, bazıları için belirli bir ekonomik refah getirdi . Moğol İmparatorluğu’nun batı kesiminde barış varken , Kublai Japonya’nın iki başarısız istilasını başlattı.ve Güneydoğu Asya’nın başka yerlerindeki birkaçı. Çin’deki Moğolların saltanatı, liderleri arasında, aşırı ve aşırı vergi, sel ve kıtlık yapan beceriksiz ve yozlaşmış hükümetler arasındaki ölümcül bir iç çekişme kokteyli nedeniyle nihayet sona erdi. Kızıl Türban Hareketi liderliğindeki birine kadar, 14. yüzyıl boyunca köylü ayaklanmaları gürledi, Yuan’ı devirdi ve yeni bir rejim olan Ming Hanedanlığı’nı (MS 1368-1644) getirdi .

1268’de Kubilay Han, nihayet Song Hanedanı’nı devirmeye ve kendinden önceki tüm göçebe liderlerin hayalini kurduğu gibi, Çin imparatoru olarak kendini kurmaya odaklandı. Moğollar, özellikle MS 1212-1215’te Cengiz Han’ın (MS 1206-1227) ve MS 1257-1260’da Moğke Han’ın ( MS 1251-1259) hükümdarlığı döneminde Song bölgesine birkaç büyük saldırıda bulunmuştu . 1.000.000’den fazla adamdan oluşan bir ordu, büyük bir deniz filosu ve muazzam zenginlikle donatılmış Song China, aksi takdirde yenilmez Moğol askeri makinesine inatçı bir rakip olduğunu kanıtlayacaktı . Asya’daki Moğol savaşının başarısı hızlı süvarilere dayanıyordu, ancak Şarkı bunu kasıtlı olarak daha statik bir savaş stratejisi benimseyerek karşıladı.ve önemli şehirlerde ve nehir geçişlerinde büyük tahkimatlar inşa etmek . Bu nedenle, Kubilay’ın hedeflerini tek tek seçmesi ve sonunda Şarkıyı teslim etmesi için on bir uzun yıl alacaktı.

Moğollara ordularını bozan veya teslim eden birçok Song generali yardım etti ve imparatorluk sarayının çocuk imparatorun danışmanları arasındaki çatışmalar tarafından kuşatıldığı gerçeği. Sonuç olarak, imparatoriçe dowager ve küçük oğlu İmparator Gongzong (r. 1274-5 CE), 28 Mart 1276’da başkentleri Lin’an ile birlikte teslim oldu. Song kraliyet ailesi üyeleri, Kubilay’ın Pekin’deki (Daidu) yeni başkentine esir alındı. Sadık gruplar, üç yıl daha savaştılar ve bu süreçte iki genç imparator daha (Duanzong ve Dibing) yerleştirdiler, ancak Moğollar önlerini süpürdü. Nihayet, 19 Mart 1279’da , Yaishan’da günümüz Makao yakınında büyük bir deniz savaşı kazanıldı; Moğol fethiÇin tamamlandı. Bu ülke, MS 9. yüzyıldan beri ilk kez birleşiyordu, bu Çin genelinde soyulan ve yerlerinden edilen sayısız ölü için pek teselli anlamına gelmiyordu.

Hükümeti Kurmak

Kendini Çin’in imparatoru yapan Kublai, kendisine Shizu saltanat adını verdi ve 1271’de yeni hanedanına ‘köken’ veya ‘merkez, ana pivot’ anlamına gelen ‘Yuan’ adını verdi. Yuan Hanedanlığı’nın başlangıç ​​tarihi çeşitli şekillerde 1260 CE (Mongke’nin kampanyası), 1271 CE (‘Yuan’ hanedanı unvanının ilk resmi kullanımı), 1276 CE ( son Song imparatorunun ölümü ve Song başkentinin düşüşü) olarak belirtilmiştir. 1279 CE (Song direncinin nihai söndürülmesi).

Kublai’den başlayarak, Moğol hükümdarları, imparatorun cüppesi gibi gelenekleri benimseyerek, sedan koltukta seyahat ederek ve Konfüçyüsçü danışmanlarla çevrelerek yeni Çin tebaalarına hitap etmek için bazı yüzeysel girişimlerde bulundular. Bununla birlikte, gerçek güç, Çin ve Kuzey Kore’nin (MS 1270’de eklenmiştir) şimdi büyük ölçüde bölünmüş olduğu, özellikle çok büyüklerin mensuplarına, Moğollara gittiği , yeni oluşturulan 12 yarı özerk eyalette kilit idari mevkiler olarak Moğol ellerinde kaldı. Moğol imparatorluk koruması. Tang Hanedanlığı’ndan (MS 618-907) beri var olan geleneksel altı Çin bakanlığı daha önce olduğu gibi devam etti, ancak Shumi Yuan veya Savaş Bakanlığı gibi Moğol kurumları da vardı . Kublai, Konfüçyüsçü eğitimleriyle Çinli yetkililerin lehine olacak kamu hizmeti sınavlarını kaldırdı (MS 1313’te eski durumuna getirildiler, ancak Moğollar hala avantajlar elde ettiler). Birçok Çinli yetkili eskisi gibi çalışmaya devam etse de, Moğolların güvendiği sansürcüler tarafından rastgele ve gizli denetimlere tabi tutuldular. Jarquchi olarak bilinen Moğol bölge yetkilisi , Çin topraklarına atandı ve bunlar ve çeşitli Moğol klanlarının temsilcileri, her eyalet için bir yerel yönetim oluşturdu. Moğol polis gücü tutqaul’a yolların haydutlardan uzak tutulmasını sağlama görevi verildi ve Batı Asyalılara, özellikle de Müslümanlara, maliye bakanları ve vergi müfettişleri gibi hükümetin mali tarafında sık sık roller verildi.

Kublai, Moğolları resmi olarak Çince’den üstün olarak sınıflandırarak Çin’de her zaman bir avantaj elde etmelerini sağladı. Yuan yöneticilerine algılanan bağlılığa dayanan dört resmi Yuan rütbesi şunlardı:

Moğollar

Semu  Orta Asya’dan insanlar ve / veya Türk dillerini konuşanlar

Hanren kuzey Çinliler, Tibetliler, Kitanlar , Jurchen ve diğerleri

Nanren Güney Çin resmi olarak Song tarafından yönetiliyor.

Yukarıdaki dört sınıftan birinin üyesi olmanın, bir bireyin vergi statüsü, yargı sistemi tarafından muamelesi ve devlet idaresinde pozisyonlara uygunluğu üzerinde yansımaları oldu (örneğin, güney Çinliler için% 25 sınırlanmış bir kota vardı). Muameledeki farklılıklar arasında kuzey Çinliler hane halkı tarafından vergilendirilirken, güney Çinliler sahip oldukları araziye göre ödeme yapmak zorunda kaldılar. Örneğin, cinayetten suçlu bulunan bir Moğol, yalnızca hırsızlıktan mahkum olan güneyli bir Çinli para cezasına çarptırılır ve ardından bir suçlu olarak dövülürken para cezası ödemek zorunda kalan bir Moğol ile özellikle çarpıcı bir farklılık alanıydı. Bununla birlikte, 1270 CE’de getirilen yeni yasa kodunda, Şarkı tarafından kullanılan kodun yarısı olmak üzere, yalnızca 135 ölüm suçu vardı.

Çinlilerin Moğol isimleri almasını, Moğol kıyafetleri giymesini veya Moğol dilini öğrenmesini yasaklamak gibi başka ayrımcılık önlemleri de vardı. Karşılıklı evlilik cesareti kırıldı. Bununla birlikte, yalnızca ırk temelli bir politika olmaktan ziyade, Kublai ve halefleri en çok öznelerini kontrol etmekle ilgileniyorlardı, bu da kimin kim olduğunu belirlemeyi ve isyan olmamasını sağlamayı kolaylaştırıyordu; Örneğin Çinlilerin silah taşıması ve halka açık yerlerde toplanması yasaklandı. Budizm genellikle geleneksel Çin Konfüçyüsçülüğüne tercih edilmesine rağmen, en azından geleneksel dinlerin devleti tehdit etmedikleri sürece devam etmelerine izin verildi . Moğolların kendi şamanizm tercihi, Kubilay’ın kendisi Tibet (Lamaist) Budizm’e dönmesine rağmen, hiçbir değişiklik belirtisi göstermedi. Dahası, bariz ayrımcılığa rağmen, güneyliler klasik Çin kültürlerini özel toplantılar ve sanat yoluyla çok canlı tuttular, genellikle Yuan rejimine karşı ince protestolar taşıyan resimler, şiirler ve oyunlar ürettiler. Kukla tiyatrosunu içeren ikinci sanat formuhem görsel çekiciliği hem de çarpıcı hikayeleri nedeniyle Yuan’ın altında patlayan canlı oyuncular; Çince konuşamayan Moğolların nesir ve şiir için çok az zamanı vardı.

Dış Politika Ve Ticaret

Kubilay Han, Song’un hükümdarlığının son bölümünde ihmal edilen Çin haraç sistemini yeniden kurmakla özellikle ilgilendi. Sistem, devletlerin, bilinen dünyanın merkezi olan ‘ Orta Krallık ‘ olarak Çin’in hakim konumuna sembolik ve maddi haraç ödemesini sağladı . Çin imparatoru olarak konumunu daha da meşrulaştırmak için bir araç olmakla kalmadı , aynı zamanda yararlı maddi mallar getirebilir ve uluslararası ticareti genişletmeye yardımcı olabilirdi. Moğol hükümdarlarının da fetih ve sadakat ve hizmetin sürekliliğini sağlamak için takipçilerine ganimet dağıtarak konumlarını meşrulaştırmaları konusu vardı. Daha sonra Kublai, Çin’in komşularını imparatora boyun eğdirdikleri eski konumlarına geri getirmek için bir dizi kampanya başlattı.Japonya iki kez istila edildi (MS 1274 ve 1281), ancak her seferinde sert direniş ve tesadüfi fırtınalar, kamikaze veya ‘ilahi rüzgarlar’ geri çekilmeye zorladı. Japonya gibi, Güneydoğu Asya da çeşitli kara ve deniz harekatlarında saldırıya uğradı, ancak aynı zamanda Vietnam (1281 ve 1286 CE), Burma (1277 ve 1287 CE) ve Java (1292 CE) istilalarıyla sadece sınırlı bir başarı elde ederek zor bir ödül olduğunu kanıtladılar, ancak en azından Burma’daki Pagan krallığından ve Vietnam’ın Champa ve Dai Viet krallıklarından düzenli olarak haraç alıyordu. Görünüşe göre denizaşırı deniz savaşı yürütmek ve Güneydoğu Asya’nın alışılmadık iklimi, Yuan genişlemesinin önündeki aşılmaz engellerdi. Yine de Kublai, Japonya’dan asla vazgeçmedi ve ülkeyi Çin vergi sistemine katılmaya ikna etmek için başarısız diplomatik misyonlar göndermeye devam etti.

Asya’nın diğer bölgelerinde, batıda, Pax Mongolica olarak adlandırılan görece barış vardı, ancak 1290’ların başlarında Tibet’te büyük bir isyan oldu ve Cengiz Han’ın diğer torunları, özellikle de Ogedeidler, devam etti. Çin’in batı sınırlarını kemirmek. Bununla birlikte Moğollar, Karadeniz’den Kore yarımadasına bir imparatorluk kurarak (şimdi Cengiz Han’ın torunları tarafından yönetilen büyük hanlıklara bölünmüş olsa bile) bir grup olarak Çin’i daha geniş bir dünyaya açmayı başardılar. Bu, özellikle Batı ile ilgili olarak, İran aracılığıyla ve misyonerler, büyükelçiler ve Marco Polo (MS 1254-1324), Avrupa gibi gezginler sayesinde böyleydi.. C. 1275 ve 1292 CE Marco, görünüşte Moğol İmparatorluğu’nun daha uzak bölgelerinde gezici bir büyükelçi / muhabir sıfatıyla Kublai Han’a hizmet etti. Marco, eve döndüğünde yaşadıklarını , ilk olarak yaklaşık olarak dolaşan Marco Polo Seyahatleri adlı kitabında yazdı . 1298 CE. Onun açıklamaları, özellikle Yuan Hanedanlığı ve imparator için en iyi kaynaklarımız arasındadır. Moğollara ve Çinlilere dünya şöhretinden daha fazla fayda sağlayan Yuan, uluslararası ticareti de teşvik etti. Esnaf ve zanaatkarlara öncekinden daha yüksek bir statü verildi ve vergi muafiyeti verildi. Üretici değil, ‘takasçılar’ olan tüccarlar Song kapsamında ayrımcılığa uğramışlardı ve bunlar da artık daha uygun vergi önlemlerinden, düşük maliyetli kredilerden ve zirve düzenlemelerinin sona ermesinden yararlanıyordu. Tüccarlar kağıt para kullanmaya teşvik edildi, döviz bozdurmaları daha iyi düzenlendi ve daha fazla yol, kanal (güney ve kuzey Çin’i birbirine bağlayan Büyük Kanal dahil) ve okyanusa giden gemilerin kullanımı malların taşınmasına yardımcı oldu. Bu politikaların etkisi, zanaat ve ticarette, özellikle ipekçilikte bir patlama yaratmaktı .ve kaliteli porselen, şimdi belirli bir devlet kurumu tarafından denetlenen ikinci ürün, daha sonraki Ming çömlekçilerinin dünya çapında kendi başlarına ün kazanmasının yolunu açıyor. Ticaret ayrıca, astronomik gözlemler, haritalar, lüks tekstil dokumacılığı ve Çin’e gelen sulama alanındaki Fars uzmanlığı ve batıya barut silahları, matbaacılık, denizci pusulası ve kağıt para gibi daha büyük bir fikir ve teknoloji alışverişini getirdi. Tüccarlar Asya’yı geçtikçe İslam doğuya da yayıldı.

Uzun Bir Düşüş

Kublai, aynı kurumlarla ve babası tarafından atanan birçok aynı memurla devam eden Han ve Çin imparatoru (MS 1295-1308) olarak torunu Temur Oljeitu tarafından yerine getirildi, barışçıl ve başarılı bir saltanat yaşadı. Ardından, hükümeti her düzeyde bölen Çin yanlısı ve Moğol yanlısı gelenekçileri dengelemeye çalışan uzun bir kısa hükümdarlar dizisi izledi. Bu rekabet, bazen bir imparatorun suikasta kurban gitmesi ve diğerinin darbenin ardından atılmasıyla şiddete dönüştü. Buna ek olarak, pek çok güneyli Çinli, özellikle entelektüel sınıf, geleneklerine sarıldı, hatta bazıları Moğol ustalarının varlığını kabul etmeyi reddettiler ve sanatı sürdürmeyi emekliye ayırdılar.

Çöküş Ve Ming Hanedanı

MS 14. yüzyılın ortalarına gelindiğinde, Yuan yöneticileri, hükümetin sorunları çözmeye çalıştığında, hepsi bir araya gelerek hiper-enflasyon getirmek için bir araya gelen, alışılmadık derecede soğuk kışlar, kıtlıklar, salgınlar ve Sarı Nehir’in yıkıcı bir kombinasyonuyla kuşatılmışlardı. Çok fazla kağıt para basmak suretiyle hasarlı bir altyapı. Bunu, aşırı yüklü bir köylülüğün yaygın haydutluk ve ayaklanmaları izledi. Daha da kötüsü, güney Çin’deki bazı yerel seçkinler ve eyalet yöneticileri, tüm kasabaları ele geçirmek için haydutlarla, kaçakçılarla ve hatta dini liderlerle işbirliği yapıyordu. Yuan Çin, içeriden parçalanıyordu. Yuan hükümdarları, iktidar konusunda kavga ederek, abartılı bir bürokrasi yaratarak ve birkaç ayrıcalıklı prens ve general için gelir ve toprak kaynaklarını israf ederek kendilerine yardım etmemişlerdi. Hepsinden önemlisi, Budistlerin bir kolu olan Kırmızı Türban Hareketi olarak bilinen bir grup tarafından yapılanlar da dahil olmak üzere çok sayıda isyanı bastırmada başarısız oldular.Zhu Yuanzhang adlı bir köylü tarafından yönetilen Beyaz Lotus Hareketi (MS 1328-1398). Zhu, Red Turban’ın eski Song Hanedanlığı’nı kendi kişisel hırsları ile eski haline getirme geleneksel politika amacını değiştirdi ve Çinli eğitimli sınıfları yabancılaştıran Konfüçyüs karşıtı politikalardan vazgeçerek daha geniş bir destek kazandı. Dönemin pek çok isyancı liderinin arasında tek başına olan Zhu, istikrarlı bir hükümet kurmak için sadece yağma için savaşan savaşçılara değil yöneticilere de ihtiyacı olduğunu anladı. Zhu Yuanzhang’ın ilk büyük darbesi, MS 1356’da Nanjing’in ele geçirilmesiydi. Zhu’nun başarıları devam etti ve iki ana rakip isyancı liderini ve ordularını, önce Poyang Gölü savaşında (MS 1363) ve ardından MS 1367’de Zhang Shicheng’i yendi. Zhu, Çin’deki en güçlü lider olarak kaldı ve birleşik bir Çin’in son Yuan imparatoru olan Pekin’i aldıktan sonra, Toghon Temur (MS 1333-1368) Moğolistan’a kaçtı ve şimdi büyük ölçüde terk edilmiş olan eski başkent Karakurum’a kaçtı . Böylece Yuan, Moğolistan’da Kuzey Yuan Hanedanlığı’nın (MS 1368-1635) yeni adı altında hüküm sürmeye devam edecekti. Bu arada Zhu, MS 1368’de kendisini Çin’in hükümdarı ilan etti. Zhu, Hongwu İmparatorunun saltanat adını alacaktı. (‘bolca evlilik’ anlamına gelir) ve Ming’i kurduğu hanedan (‘parlak’ veya ‘hafif’ anlamına gelir).

https://www.eansiklopedi.com/category/tarih/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum