Yeşilçamvari kara sevdalar yeniden raflarda

Kara sevda romanları denildiğinde ilk akla gelen isim olan Güzide Sabri’nin ‘Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi’ ile devamı olan ‘Nedret’ romanları yeniden okurla buluştu.

Yeşilçamvari kara sevdalar yeniden raflarda
26 Ağustos 2021 - 09:18

Kara sevda romanları denildiğinde ilk akla gelen isim olan Güzide Sabri’nin ‘Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi’ ile devamı olan ‘Nedret’ romanları yeniden okurla buluştu.

SALİHA SULTAN

Kara sevda romanlarının yazarı Güzide Sabri’nin Can Yayınları tarafından yeniden okura sunulan ‘Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi ve ‘Nedret’ romanlarından, Elif Erdoğan’ın Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde dikkate değer bulunan ‘Dokuzdan Küpe Çiçeği’ öykülerine haftanın öne çıkan kitaplarını KARAR okurları için derledik.

metruke.jpg

Güzide Sabri: 152 Sayfa-10 TL

22kr2-guzide-sabri-2-2.jpeg

Güzide Sabri: 200 Sayfa-10 TL

*

‘Kumruların dostu, mahallenin huysuz delikanlısıydı’

Elif Erdoğan’ın Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde dikkate değer bulunan ‘Dokuzdan Küpe Çiçeği’ öykü kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.

22kr2-dokuzdan-kupe-cicegi.jpeg

104 Sayfa-15 TL

Yazarın kitapta Varlık, Öykü Gazetesi, Trendeki Yabancı gibi birçok dergide yayımlanan 82 kısa öyküsü yer alıyor. Erdoğan, günümüz kırılganlığının içinden gelen, bir yaraya, direnişe, kaybetmişliğe veya silinmişliğe dokunan öykülerinin her köşesinden umulmadım bir ümit taşıyor. Örneğin ‘Nasıl Bilirdiniz?’ kısasında “Yıllarca evinin balkonunda kumruların yuva yapmasına müsaade etmekten başka bir iyiliği yoktu bu dünyada, mahallenin huysuz delikanlısıydı” tanımını yapan yazar, günümüzde nadir görülebilecek incelikleri paylaşıyor okurlarıyla.

Filmi ödüle koşmadan romanını okuyun

İtalyan yazar Paolo Cognetti’nin ödüllü biyografik romanı ‘Sekiz Dağ’ romanı, çocukluk, yetişkinlik, dostluk, insanın dünyadaki yerini bulması, baba-oğul ilişkileri gibi evrensel temaları lirik bir dille okuruna aktarıyor. Kafka Kitap tarafından Türkçeye aktarılan roman yakın zamanda da filme aktarılacak.

22kr2-sekiz-dag-2.jpeg

251 Sayfa-20 TL

2016’da Sundance Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Felix Van Groeningen’in ve Charlotte Vandermeersch tarafından İtalyan Alpleri’nde filme aktarılacak roman yüksek ihtimalle önümüzdeki yıl festivallerde ödüllere koşacak. Filmi izledikten sonra romanı okuma fikrine sıcak bakmayanlardansanız ya da okuduğunuz romanların filmlerini eleştirmeyi sevenlerdenseniz, ‘Sekiz Dağ’ı okumanın şimdi tam zamanı.

*

Kapitalist çalışma düzenine karşı bir başyapıt

Çalışmak, üretmek, daha çok çalışmak, daha çok üretmek… Emekli olmak. Para biriktirmek. Borçlanmak. Borç ödemek. Çalışmak. Sonuna kadar çalışmak…

22kr2-tembellik-hakki-2.jpeg

80 Sayfa-10 TL

Fransız düşünür Paul Lafargue, günümüzün bu büyük döngüsüne Kapı Yayınları tarafından okura sunulan ‘Tembellik Hakkı’ kitabında başkaldırıyor. Yazar kitabını böyle isimlendirse de düşüncesi, asıl derdi ise başka. Aylaklığı önermeyen yazar, insanın değer üretilebilecek zamandan mahrum bırakılmasına karşı çıkıyor. Özgürleşmeyi dert edinerek, devasa bir insan kitlesinin bu çarkın dişlileri arasında heba olup gittiğini vurguluyor.

https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/kitap


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum