Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

Selda Alkor: Fatma ile İzmir'de örtünüp sahnede kandil simidi dağıttık

15 Eylül 2022 - 19:27 - Güncelleme: 16 Eylül 2022 - 09:28

Türk sinemasının usta isimleri Fatma Girik ve Cüneyt Arkın Adana Altın Koza Film Festivali’nde düzenlenen söyleşi ile anıldı. Söyleşide İzmir Fuarı’nda birlikte sahne aldığı Fatma Girik’le anılarını paylaşan usta oyuncu Selda Alkor “Fatma aklına estiği gibi yaşardı. Bir kandil günü gündüz kadınlar matinesi vardı. İkimiz birden başımıza örtülerimizi attık, elimizde kandil simitleriyle sahneye çıktık ve herkese dağıttık” dedi.

SALİHA SULTAN/ADANA

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali devam ediyor. 18 Eylül’de ödül töreni ile sona erecek festivalde 14 Eylül Çarşamba günü Türk sinemasının iki büyük ismi, Fatma Girik ve Cüneyt Arkın bir söyleşi ile anıldı. ‘Sinemada Star Olmak, Film Gibi Yaşamak’ başlığı ile Bircan Silan moderatörlüğünde düzenlenen söyleşide yönetmen Şerif Gören, oyuncu Selda Alkor ve Halil Ergün, sinema yazarı Burçak Evren dinleyicilere efsane oyuncuların Türk sinemasındaki önemini, starlık yönlerini ve ortak anılarını aktardılar.

Söyleşinin ilk konuşmacısı usta oyuncu Selda Alkor, Yeşilçam’ın birçok star yarattığını vurgulayarak, “Ama star olmanın en güzel örneğini Fatma Girik vermiştir. 15 yaşında sinemaya giren Fatma bütün Türkiye’nin taptığı bir star haline gelmiştir. Tabii ki bunun için çok çabalamış ve Memduh Ün gibi bir hocadan ders almıştır. Türk sinemasına baktığımızda en iyi kadın oyunculardan biridir benim için” dedi. Fatma Girik’in ‘aklına estiği gibi yaşayan, neşeli’ biri olduğunu söyleyen Alkor, Yeşilçam oyuncularının İzmir Fuarı’nda sahne aldığı dönemde aynı sahneyi paylaştığı bilgisini vererek, şu anısını aktardı: “Bir gün gündüz kadınlar matinesi vardı. O gün kandildi sanırım. İkimiz birden başımıza örtülerimizi attık, elimizde kandil simitleriyle sahneye çıktık ve herkese dağıtmaya başladık, bu Fatma’nın fikriydi. Gündüz kandil simidi dağıtıp ondan sonra da sahnede şarkı söylemiştik.”

whatsapp-image-2022-09-15-at-14-15-10.jpeg
Selda Alkor ve Fatma Girik, İzmir Kültürpark, 1971.

ŞERİF GÖREN: İKİSİ DE İNANILMAZ DİSİPLİNLİYDİ

Usta yönetmen Gören de, “Fatma Girik ve Cüneyt Arkın olmak star olmak demektir” diyerek, şu anısını aktardı: “Ben 1976’da Fikret Hakan ile Arkadaş filmini çekerken orada ilk çalışmıştım Cüneyt Arkın ile. O filmde star olduğunu anlamıştım. Biz setten sete koştururken, etrafımızı insanlar doldurdu. Bir gün bir çocuk geldi ‘Abi çayımızı iç’ dedi. Arkın içti, çocuk bir daha içmesini istedi, defalarca tekrar içirmeye çalıştı, en sonunda Cüneyt bunun yanağına bi tane vurdu, sonra çocuk geldi öteki yanağını uzattı ve ‘Abi bir tane daha vur’ dedi. Halkın böyle sevdiği bir oyuncu stardır. O bir stardı.” Gören, iki oyuncunun da inanılmaz bir disiplin sahibi olduğunu vurgulayarak, “Sete saatinde gelirler, görevlerini diğer çalışanlara da büyük bir saygı ile yaparlardı” diye konuştu.

HALİL ERGÜN: FATMA HEP BADEM GÖZLÜYDÜ

Usta oyuncu Halil Ergün de, Fatma Girik ile iki filmde rol aldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Fatma hayatımda izler bırakan biridir. Sultanahmet’te oturuyordu, sinemaya başlamıştı. Sete yürüyerek gidip geliyordu, para biriktiriyordu. O günlerde Beyoğlu’nda meşhur bir mağazadan bir ayakkabı almak istiyor. Suphi Taner ve arkadaşları o günlerde prodüktör dışında para toplayıp film çekmeye karar vermişler. Fatma o biriktirdiği ayakkabı parasını onlara veriyor. Bana bunu anlatmıştı. Hep böyle devam ettirdi oyunculuğu. Öldü badem gözlü oldu diye bir laf vardır ya hani, Fatma hep badem gözlüydü.”

BURÇAK EVREN: BİZİM OLMAZ DEDİĞİMİZİ HAYAT DİYE YAŞAMIŞLAR

Sinema yazarı Burçak Evren de, herkesin tanıdığı isimleri anlatmanın olanaksız olduğunun, ne anlatılırsa eksik kalınacağının altını çizerek şunları kaydetti: “Hollywood starlarının hikayesi sonradan yazılmıştır, Fatma ve Cüneyt’in ise baştan yazılmıştır. Bizim olmaz dediğimizi hayat diye yaşamışlardır, yoksulluğun dibinde, oradan yukarıya çıkmışlardır. Star olmak için çok film çekmek yetmez. Mutlaka kitlelerin kalbinde bir yere dokunması lazım.”

Adanalıların büyük ilgi gösterdiği söyleşiyi Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da eşi Nuray Karalar ile birlikte izledi. Söyleşi sonrası konuşmacılara çiçek takdimi yapan Karalar, söyleşide yer alan isimlere “Festivalde böylesine değerli sanatçıların, önemli isimlerin aramızda bulunması bizin için büyük mutluluk. Bu yıl içeriği çok zengin, kalitesi yüksek bir Altın Koza yaşıyoruz” ifadeleriyle teşekkür etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum