Son günlerde hep ölüm haberiyle karşılaşıyoruz.
Son yıllarda hayli ölümle karşılaştık. Artık yaşımız ölüm civarı yaşı. Her an her yerden ölüm haberi gelebilir.
6 Aralık 2023 günü sevgili Çalık’ın, Mustafa Çalık’ın ölümü ile sarsıldık. Çalık rahmetli, 1989’dan beri Türkiye’nin en etkili dergisi olan Türkiye Günlüğü’nü çıkarmakta idi ve Cedit Neşriyat’ın da kurucusu idi.
18 Mart 2024 günü Ankara günlerimin gerçek ağabeyi Güner Topuz’u, kaybettik. Onu 1976’da başlayan Ankara günlerimde Yurdocağı Derneği’ndeki sohbetlerde tanıdım. Ebedî âleme göçünceye kadar hep ağabeyimdi.
4 Temmuz 2024 günü Muğla-Yerkesikli şair İbrahim Ergin’i kaybettik. Onunla şiir dolu günlerimiz olacaktı; olmadı…
23 Temmuz 2024 günü Muğlalı günlerimin kılavuz ismi Hacı Hüseyin Nizamoğlu amcayı kaybettik.
Ağustos ayı daha da acı geldi ve 11 Ağustos 2024 günü D. Mehmet Doğan ağabeyi kaybettik. Türkiye Yazarlar Birliği kurucu başkanı ve uzun yıllardır Şeref Başkanı idi. Dağınık okur-yazarları bir araya getirmiş ve ideolojik farklılıkları ön plana çıkarmaksızın yerli ve millî düşüncedeki insanları bir araya getirmişti. Kaybı çok büyük bir üzüntü yarattı.
Nihayet 16 Ağustos 2024 günü sevgili Dr. Yakup Ömeroğlu kardeşimizi kaybettik. Rahmetli Yakup 2004-2005 yıllarında Türkiye Yazarlar Birliği Genel başkanlığı yağmış ve 2006 yılında Avrasya Yazarlar Birliği’ni kurarak, teşkilatçılık tecrübesini Türk dünyasına yöneltmişti. 1990 başlarından itibaren başta Türk Ocakları olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşunda faaliyet göstermiş ve bir yandan da veterinerlik alanında doktora yapmıştı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi kadrosunda çalışmaya başladıysa da görevlendirmeyle Ankara’ya gelip Türk dünyasına açılan kapıdan bu dünyaya girmişti.
Sadece veteriner hekim değil, aynı zamanda nitelikli bir okur-yazardı rahmetli… Ankara’da hemen bir muhit edindi ve her türlü faaliyete yoğun bir şekilde girişti. Bizlerden 10 yaş kadar küçüktü (1966-Çankırı doğumlu idi rahmetli.) ve Ankara’da vaktiyle oluşturduğumuz muhit ile hemen kaynaştı. Sivil Toplum Kuruluşları, TRT Avaz TV ve Radyo’da güzel programlar yaparak Türk kültürü ve Türk dünyası ile ilgili birikimleri paylaştı; öbür taraftan Türk dünyası yayın çalışmaları için Kardeş Kalemler dergisini çıkardı ve Bengü Yayınları’nı kurdu. Kardeş Kalemler, bütün Türk dünyası yazarlarına ver şairlerine açık bir dergi idi ve Balkanlardan Çin’e kadar her Türk coğrafyasının sesini yansıttı. Bengü Yayınları da neşrettiği kitaplarla Türk dünyasının ortak kitap zeminini oldu. Radyo programları ve televizyon yayınları ile büyük bir dünyayı bir araya getirme gayreti güttü. Rahmetlinin bir özelliği, kendi devrinde çok az kişide bulunan “üç kişilik hayatı bir kişi olarak yaşamak” idi; yaşadı, yaptı ve gitti… Arkasında hayırla yâd edilecek çok güzel faaliyetler bırakarak gitti.
21 Ağustos 2021 günü, sevgili öğrencim Hasan Çıplak ile birlikte Avrasya Yazarlar Birliği binasında ziyaret etmiştik. Yıllardır konuşamadıklarımızı konuşmuştuk ve konuşacaklarımızı bitirememiştik sanki. Aynı günlerde zoom üzerinden Baykara Meclisi’nde de beraber olduk. Linki o açıyor, biz de dahil oluyorduk. Her toplantımızda Orta Asya Türklerinden haberleri o veriyordu. Oralarda olup biten her olaydan haberi oluyor ve bunları son derece nitelikli bir değerlendirme süzgecinden geçirerek bizlere aktarıyordu. Son birkaç aydır rahatsızlığı, toplantıyı açmasına engel oldu ve her toplantıda durumundan bilgi aldık. 12 Ağustos akşamı gerçekleşen toplantıda, entübe edildiğini duyunca yıkıldık… Meğer asıl yıkımı 16 Ağustos Cuma günü ebedî âleme göçme haberini alınca yaşayacakmışız.
16 Ağustos 2016 günü kardeşim Adem’i kaybetmiştik; 8 yıl sonra aynı gün sevgili Dr. Yakup Ömeroğlu kardeşimi kaybettik…
Allah hepsine rahmet eylesin.
Yaşımız artık o yaş ki, bağrımız gittikçe Karacaahmet mezarlığına dönüyor.
Not: Yazı ilk olarak 20 Ağustos 2024 tariihinde https://www.hamlegazetesi.com.tr sitesinde yayınlanmıştır.
FACEBOOK YORUMLAR