Kadir KESKİN

Kadir KESKİN

[email protected]

GÜZEL GÖZLÜ KIZ

17 Ocak 2010 - 12:04

GÜZEL GÖZLÜ KIZ

 

                   Ergenlik çağındaki kız ve erkek çocukların kendilerine has problemleri vardır. Özellikle karma okullarda okuyan kız ve erkek çocuklar birbirlerine karşı güzel ve yakışıklı görünmeye çalışırlar.  Özellikle saçlarına çok önem verirler. Zaten kız ve erkek çocukları saçlarıyle ilgilenmeye başlamışsa ergenlik çağına da girmiş demektir. Bu çağda çocuklar yüzündeki sivilceyi dahi problem yaparlar.  Sivilcelerin iyileşmesi için doktor doktor gezerler..Oysa sivilceler zamanla kendiliğinden geçer. Amma anne babalar kızlarına kıyamadıkları için bile bile beyhude para dökerler.

         Benim bir âdetim vardı. Erkeklere yakışıklı, kızlara da güzel kız diye hitap ederdim. Öğrenciler bu tür hitabımdan çokça memnun olurlardı. bunu hissederdim.

         Okul Müdürleri haftada 6 saat da kendi branşlarında derse girerler. Benim branşım Din Kültürü ve Ahlak bilgisidir. İdareciliğin yoğun stresi altında derse girmek beni dinlendirirdi. Dersine girdiğim sınıflarda adeta dinlenirdim zaman zaman  şekerle sınıfa giderdim. Sorduğum soruyu bilen öğrencilere de şeker verirdim.

         Bir gün Süper Lisenin II. Sınıflarından bir şubenin dersine girdim. Yorulan öğrencilerin dikkatini toplamak amacıyla derse bir soru ile başlardım. Ve her zaman ki gibi sınıfın geneline bir soru sordum. Sınıfta bütün parmaklar havaya kalktı. Kalkan parmaklardan bir kız öğrenciye” sen söyle bakalım güzel gözlü kız” dedim. Ve kız öğrenci soruyu bildi ve şekeri de verdim. Derse başladım. Ders bitti. Zil çaldı sınıftan çıktım odama giderek rutin işlerime başladım.

          Bir hafta sonra müdür odasında otururken 30 ile 35 yaşlarında bir bay ve bayan elinde bir paketle odama girdiler ve selam vererek “ müdür bey biz o güzel gözlü kızın babası ve annesiyiz” deyince bir anda afalladım. Acaba bir yanlış anlaşılma mı oldu. Zira okullarda bu tür yanlış anlamalar yaşanır.  Özellikle genç öğretmenler arasında öğrenciye söylediği bir   söz  bazen yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor. Ama benim okulda yaşım konumum müsait olduğu için öğrencilere bu tür iltifatlarım hoşlarına giderdi. Üstelik bana da şekerci dede veya şekerci müdür derlerdi

          Baktım ailede öyle sinirli ve kızgın bir hava yok. Gayet şen ve şakraklar. Buyur ettim oturdular. Elerlideki baklava paketini masamın üzerine koydular. Ve bana teşekkürün bini bin para. Ama ben hala olaya vakıf değilim. Konuştukça olaya vakıf oldum. Geçen hafta girdiğim sınıfta “Güzel gözlü kız sen söyle” diye soru sorduğum kızın annesi ve babasıymış. Nasıl teşekkür ediyorlar. Annesi beyine laf vermiyor başladı anlatmaya;

         Güzel gözlü kız deyişimden kız öğrenci son derece memnun olmuş. Ogün eve gider gitemez aynanın karşısına geçmiş. “Anne benim gözüm güzel mi, müdür bana güzel gözlü kız” dedi. Babasına, kardeşlerine, teyzesine bana müdür güzel gözlü kız dedi diye sevincinden âdete uçmuş. Ogün evlerinde adeta bir bayram havası esmiş. Sonra babası ve annesi anlattı. Öğrenci  ergenlik çağında yüzündeki sivilceler  nedeniyle çirkinlik kompleksine   girmiş, içine kapanmış İzmir’de götürmedikleri psikolog kalmamış  bunlar içinde Ege Üniversitesi Psikiyatri kliniği dahil. Kızları için çok para harcamışlar. Ama benim arkadaşlarının yanında “güzel gözlü kız” diye hitap etmem öğrencide şok etkisi yapıyor bir anda üzerindeki o kompleksi atıyor. Ve anne,  baba bana “kızımıza o  iltifatın bizi cüzdan dolusu para dökmekten kurtardı” dediler. İnanın ki ben o kız öğrencimin gözünün rengini dahi bilmiyordum. Her öğrenciye rastgele yaptığım iltifatlardan biriydi.

         Ben de artık bozuntuya vermeden zaten güzel kızınız var gerçekten gözleri de çok güzel dedim ve aile adeta göklere uçuyor. Şu anda itiraf ediyorum ben öğrencimin gözünün rengini dahi bilmiyordum.

         Özellikle ergenlik çağına giren özellikle kız öğrencilerde bu tür duyguların yaşanması normaldir. Hele arkadaşları tarafından da dışlanması gençleri bu tür duygulara iter. Ergenlik çağlarında özellikle öğretmenler ve anneler babalara  çocuklarına bolca  fiziki yönleri nedeniyle  iltifat etmelerinde fayda var .

         Çiçekler ve bitkilerin bile güzel sözlerden hoşlandığı tesbit edilen günümüzde hele gençlere anne ve babaların ve eğitimcilerin onur kırıcı sözlerle yaklaşması onları toplum içinde horlamak aşağılamak hele sınıf ortamında bunu yapmak onlarda derin psikolojik travmalar meydana getirdiğini hiçbir zaman unutmayalım.

         Biz büyüklere bile bir dostumuz ve arkadaşımız karşılaştığımızda “ bu gün sizi zinde görüyorum, şık görüyorum, sağlıklı görüyorum” dediğinde hangimizin içi serinlemiyor. Ve sevinmiyoruz.? Hele ergenlik çağındaki gençler böyle sözlere çok daha ihtiyaç duyduğu zamanlardır.

         .

         Ergenlik çağı konusunda mutlaka anne, babalar çocuklarına öğretmenler de öğrencilerine rehberlik yapacak bilgi donanımına sahip olmaları gerekir sırası gelmişken bu çağın belirtilerini de burada belirtmenin faydalı olacağına inanıyorum.

          Ergenlik çağı belirtileri:

1-        Genellikle kızlarda başlangıçta utanma davranışının hakim olduğu görülür. Yaşadıkları adet halini çok fazla paylaşmak istemeyebilirler

2-        Erkeklerin kalınlaşan ses tonlarını başlangıçta ayarlamaları zordur

3-        Ergenlik dönemi karşı cinse karşı ilgi duyulmaya başlanan bir dönemdir.

4-        Ergen bedenindeki değişmelerden memnun değilse, mesela kendini şişman hissediyorsa veya boyunun kısa olduğunu düşünüyorsa, sosyal ortamlara girmeyebilir. Arkadaş guruplarının içine girmekten korkar. Aslında bu duyguya kapılmalarında çocukluklarında oynadıkla sindiy bebeklerin de bu duyguya kapılmalarında önemli bir etkendir. Kızlar kendilerini hep bu bebekler görüntüsünde olmak isterler.Olamayınca da arkadaşları içinde çirkinlik kompleksine kapılırlar.

5-        Genellikle erkek ergenler sık sık sakal traşı olurlar, ağabeylerinin ve babalarının ayakkabısını veya ceketin giyerek büyük olduklarını çevreye hissetirmeye çalışırlar.

6-         ERGENLİK ÇAĞINA GİREN ÖĞRENCİLERİN AİLELERİNE DÜŞEN GÖREVLER:

7-        Çocukların ergenlik çağına adım atmaları utanılacak bir durum değildir. Önemli olan bu geçiş dönemini sağlıklı bir şekilde geçirebilmektir. Gençlerin yaşayacaklarını bilmeleri onları rahatlatacaktır.

8-        Unutmayın bu dönemde çocuğunuzun en önemli yardımcısı siz olmalısınız. Kendisini bekleyen değişim ve gelişim aşamaları  hakkında önceden  kendisini bilgilendirmelisiniz.

9-        Çocuğunuzu bilgilendirirken utanma davranışı içinde olmamalı, rahat tepkiler vermelisiniz.

10-   Ergenliğin özel ve güzelliğinden bahsetmelisiniz.

11-   Kendinize ait birtakım deneyimleri paylaşmanız aranızdaki bağı kuvvetlendirmeniz açısından önem arz der.

12-   Kendisiyle ilgili birtakım alışverişler yaparken büyüme süreçlerini dikkate almalı, rahatsız olacağı  kılık kıyafetlerden kaçınmalısınız.