Yağmur BİRCAN Yazdı:   Sınav ve Öğrenci 

Öğrencilik hayatımız küçük yaşta başlar ve uzun süre devam eder . Kreş , Anaokulu , İlkokul , Ortaokul , Lise , Üniversite derken bir sürü sınavlardan geçeriz . Sınavlar hayatımıza yön verir .

Yağmur BİRCAN Yazdı:   Sınav ve Öğrenci 
24 Ağustos 2020 - 22:40 - Güncelleme: 24 Ağustos 2020 - 22:46

             Sınav ve Öğrenci 

Öğrencilik hayatımız küçük yaşta başlar ve uzun süre devam eder .
Kreş , Anaokulu , İlkokul , Ortaokul , Lise , Üniversite derken bir sürü sınavlardan geçeriz . Sınavlar hayatımıza yön verir . Ortaokulun sonunda bizi bekleyen çok önemli bir sınav vardır . Bu girilen sınava göre gideceğimiz okul belirlenir . Liseye geçince de şimdiki sisteme göre 4 sene boyunca çalışırız . Bu 4 senenin sonunda da yaşantımızın dönüm noktası olacak olan Üniversite sınavına gireriz .
Bu sınavlardan geçerken öğrencilerin hislerini hiç merak ettiniz mi ? 

   Bazı öğrenciler fazla stres yapmaz onlar için sınav önemsiz gelir ama bazı öğrenciler içinde sınavlar yaşamla ölüm arasında bir şey gibidir . Böyle olmak bir yönden iyidir bir yönden de kötü . Bu şekilde düşünmek , çok stres yapmak bazı kişilerde olumsuz etkiler yaratabilir .
Sınav öncesinde öğrencilerin kafasında “zor mu olacak yoksa kolay mı ? “ , “ yapabilecek miyim ?”, “ güzel bir okul kazanabilir miyim ?” ,”Ya yapamazsam “ gibi düşünceler oluyor . Sınav esnasında stres bir an daha çok artıyor ,kazanamama düşüncesi geliyor fakat kısa  bir süre sonra stres bitiyor ve sınava odaklanıyorsun . Sınav sonrasında her zamankinden fazla heyecanlanıyorsun çünkü artık hiçbir şey yapamayız . Çalışsakta fayda etmez,  yapmamız gereken sadece beklemek . 

 Bu sınav süreçlerinde öğrenciler bir sürü duyguyu aynı anda yaşar. 
Sınav kaygısı olan öğrencilerin üstüne gidilir , sürekli “Yapmak zorundasın “ , “ En yüksek puanı sen alacaksın “ gibi sözler söylenirse o kişinin başarısı düşer .
Bu sınav süreçlerinde öğrencinin morali bozulmamalı ve olumsuz düşüncelere kapılmamalıdır . Bu dönemlerde görüştüğü kişileri düzgün seçmeli “Yapamazsın “ ,” Sınav zor olacakmış “ ,” Az çalışıyorsun “ diyen kişilerden bir süre uzak durun . Yoksa gerçekten yapamazsınız . Sizin kendinize olan inancınızı arttıran , size güvenen kişilerle vakit geçirirseniz sizin için daha iyi olur .
Ders çalışmak kadar motive olmakta sınav için çok önemlidir . Sınav anında aklınıza gelen kötü bir düşünce moralinizi ve konsantrasyonunuzu bozabilir . Aynı şekilde iyi bir düşüncede hırslanmamıza ve başarılı olmamıza yardımcı olur. Sınavdan önceki zamanlarınızı sevdiğiniz şeyleri yaparak geçirmeniz motivasyon açısından daha iyi olur . Mesela spor yapın,müzik dinleyin , dışarda gezin ... 

Birde şunu söylemek istiyorum ; Yapamayınca hemen pes etmeyin , yapamamanız için bir sebep yok . Kendinize güvenin ve moralinizi yüksek tutun . 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum