YAĞMUR BİRCAN YAZDI: KORONAVİRÜS

Genç yazarımız Yağmur Bircan'ın "Koronavirüs" yazısı

YAĞMUR BİRCAN YAZDI: KORONAVİRÜS
13 Ağustos 2020 - 17:45 - Güncelleme: 13 Ağustos 2020 - 18:19
KORONAVİRÜS

Koronavirüs, vakalar, aşı, maske... 
Bu kelimeler yaklaşık sekiz aydır duyduğumuz ve gündemden düşmeyen kelimeler.
Aralık ayındaki depremlerden sonra Çin’de ortaya çıkıp neredeyse tüm dünyayı saran bu virüs insanların hayatında birçok şeyi değiştirdi. İnsanların hayatlarına etkilerinden bahsetmeden önce bu virüsün adının neden “Corona “olduğunu anlatmak istiyorum.
Corona virüsler, elektron mikroskobu ile bakıldığında yuvarlak ve üstünde çıkıntıları olan bir taca benzetildi için, Latince de taç anlamına gelen Corona kelimesi ile adlandırılmıştır. Aslında virüs hayatımızda yıllar öncesinden de vardı. Fakat biz bunları nezle, ateş, solunum yolu enfeksiyonu olarak biliyorduk. Covid-19 ‘dan önce “SARS” ve “MERS” İsimli virüslerle de karşılaşılmış. Fakat bu kadar yaygın değilmiş. Bu yürüsün yayılması en başta engellenemediği içinde şu anda bu durumdayız.
Bu sekiz ayda çalışanlar işe gidemedi, öğrenciler okula gidemedi ve en önemlisi de binlerce insan hayatını kaybetti. Artık herkes virüse göre yaşamalı hayatını.
Eğer maske, sosyal mesafe, hijyen kurallarına uyarsa bu virüsü azaltabiliriz.
Kurallara uyanların yanında bir de uymayan bir topluluk var. Öyle toplulukların düşüncesi “kimse maske takmıyor ben niye takayım? “, “bana bulaşmaz zaten “, “maskeyle nefes alamıyorum “yönünde. Böyle düşünerek bir sonuca varamayız.
Bana bulaşmaz diyenler neden öyle düşünüyor bilmiyorum ama kimsenin hastalık karşısında bir ayrıcalığı yok. Kendini korumadığın sürece bu virüs herkese bulaşır. Yapmamız gereken çok zor bir şey değil maskeni tak, mesafeni koru. Eğer yapamam diyorsan da dışarı bir süre çıkma.
Virüs yayılmasın diye aylardır evden çıkmayanlar var ve her gün işleri olmadığı halde dışarı çıkanlar evde olanlara haksızlık etmiş oluyor.
Etrafınızdaki insanları düşünmüyorsanız kendinizi düşünün.
Kurallara uymayan kişiler yüzünden öğrencilerin bir senesi boşuna gitti.
Sınava girenler ve girecekler hep mağdur oldu.
Uzaktan eğitimin olması bir şey değiştirmiyor. Uzaktan eğitim yüz yüze eğitim gibi olmuyor.
Okulların açılması sürekli erteleniyor. Binlerce çocuğun hayatı değişti.
Eğer virüsün görüldüğü ilk dönemde tedbirli olsaydık sizce böyle olur muydu? Bence olmazdı.
Hem kendinizi hem de çevrenizi koruyun. Birlik olarak bu virüsü atlatabiliriz. Bunun için kurallara uymalıyız: MASKE, SOSYAL MESAFE, HİJYEN ... 

 
Yağmur BİRCAN

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum