Yağmur Bircan yazdı: Çok gezen mi çok okuyan mı?

“ İnsanlığın muhteşemliği düşüncelerin gücünde yatar .” (Pascal)

Yağmur Bircan yazdı: Çok gezen mi çok okuyan mı?
21 Ocak 2021 - 19:02 - Güncelleme: 21 Ocak 2021 - 19:49
Çok Gezen mi Çok okuyan mı?

“ İnsanlığın muhteşemliği düşüncelerin gücünde yatar .” (Pascal)
 
    İnsanların her konuda kendine özgü bir düşünceleri , fikirleri vardır . Çoğu kişi bu sebeple düşünce ayrılığı yaşar. Kimsenin düşüncelerini engelleyemez ve fikirlerini değiştiremeyiz . İşte bu düşünce ayrılığı yaratan sorulardan biri de “ Çok gezen mi yoksa çok okuyan mı bilir ?” sorusudur . Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur . Eski zamanlardan beri cevabı bilinmeyen bu soruya herkes farklı cevaplar verir . Şimdi iki seçeneği de göz önünde bulunduralım .

“ Çok gezen daha çok bilir “ cevabı için;
Gezerek ,bir yerleri görerek bilgi edinmekte bir öğrenim yoludur . Kimi görmeden öğrendiği bilgiyi aklında tutamaz ,kimisi de gezdikçe bilgileri karıştırır gezmenin hiç bir etkisi olmaz. Bu kişiden kişiye değişen bir durumdur .

“ Çok okuyan daha çok bilir “cevabı için de ;
Okumakta bir öğrenim türüdür ve en çok kullanılan yoldur . Özellikle de öğrenciler için en iyi yöntemdir . Bence öğrenmenin en kolay ve etkili yolu okumak ve anlamaktır . Bakın okumak demiyorum okumak ve anlamak . Okuyun okuyun deniliyor ama önemli olan okumak değil ki , anlamak . Bir cümleyi okuyup yeni bir bilgi edinmek mi daha iyi yoksa bir sürü cümle okuyup hiç bir şey anlamamak mı ?
Tabikide az olsada okuyup bilgi edinmek . Diğer türlü ne kadar okursan oku bir şey öğrenmediğin sürece bu sadece senin için zaman kaybı olur .

Çok gezen mi yoksa çok okuyan mı bilir sorusuna herkesin bir cevabı olduğu gibi benimde var . Benim düşüncem çok okuyanın daha çok bildiği yönünde . Bir günde oturup sadece okuyarak da bir sürü şehir veya başka konularda bilgi edinebiliriz . Fakat gezerek öğrenmeye çalışmak daha çok zaman gerektirir . Uzun sürede sınırlı sayıda bir yerleri gezip bilgi edinmektense kısa sürede bir çok yeri oturduğum yerden öğrenmek daha mantıklı geliyor bana . Ben gezmeyi çok seven biri değilim ,gezeceğim zamanın çoğunu kitap okuyarak geçirmeyi tercih ediyorum ve okuyarak öğrenilen bilgilerin akılda daha kalıcı olduğunu düşünüyorum . En azından benim düşüncem bu yönde . Dediğim gibi bu soruya herkesin cevabı farklı olacaktır . Hatta kimisi hem okuyan hem gezen daha çok bilir düşüncesine sahip olabilir . Önce okuyup daha sonra edindiğimiz bilgilerle gezmek her saman daha iyidir . Ama bu sorunun cevabı için bir çözüm değildir ve bu sorunun tek bir cevaba ulaşabileceğini de düşünmüyorum .
Yağmur Bircan

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum