Volkan AYDEMİR: BAKÜ!

Volkan AYDEMİR: BAKÜ!
25 Eylül 2021 - 19:24

Yıl 1918. kanı kanımızdan, canı canımızdan olan. Hemen yanı başındaki Nargin adasında, Bakü'nün kahraman kadınları Anadolu analarının  gözyaşlarına merhem olmak için, Rusların esareti altında olan binlerce Osmanlı askerin kaçmasına yardım eden Azerbaycan'ın Bakü şehri yine Rus destekli ermeni çetelerinin işgali altındadır. Ahmed CAVAD'a "çırpınırdın Karadeniz'i" yazdıran bir mücadele başlar. Bakü'de Kurtuluş Savaşındaki Anadolu gibi; Azerbaycan halkı kadını erkeği, genci yaşlısı vatan savunmasındadır. Ama düşman ağır silahlı ve acımasız. Bu defa Anadolu anaları Kınalı kuzularını gönderir Baküye. Kardeş yardımı gecikmez. 1918 yılının 15 Eylül sabahı Nuri paşa komutasındaki  Osmanlı Süvarisi Bakü'ye kandaşlarına yardıma koşar. 1130 anadolu aslanı vatan toprağına karışır. Bakü azad edilir, Azerbaycan halkı sevince boğulur:
Bakü şehitler Hiyabanında her bayramda Kafkas İslam Ordusunun Kahraman askerlerine ve şehitlerine, Azerbaycan halkı minnet ve şükranlarını göstermek için ziyaret eder, dualar okurlar.

"Meylim üzündeki gara haldadır
Hicranın elacı ilk vüsaldadır
Ne vahdır aşığın gözü yoldadır
Bir gonağ gelesiz bize lâleler."

Dizelerinin Osmanlı süvarisi için yazıldığı söylentiler arasındadır.

2018 yılının Eylül ayında, Bakü'nün azadlığının 100. Yılında, Azerbaycan'da; iki ülke Cumhurbaşkanları başta olmak üzere devlet erkanının katıldığı muhteşem bir kutlama yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanları İlham ALİYEV ve Recep Tayyip ERDOĞAN konuşmalarında, karşılıklı kardeşlik ve sürekli gelişen ekonomik, askeri ve stratejik işbirliği vurgusu yaparken bugünlerin müjdesini veriyorlardı aslında. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip ERDOĞAN konuşmasında, Karabağ'ın Kadim Türk yurdu olduğunu ve birgün mutlaka azad edileceğini özellikle vurguladı. 
Dileğimiz odur ki; Bakü'nün azadlığı gibi, Natavanın Gazeline ilham olmuş, Vagıf'ın şuh güzeline dizeler yazdığı Karabağ'da bir ilkbaharı seyre çıkmak bizlere de nasip olsun! 

Bakü'müzün düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yıl dönümü kutlu olsun!

14.09.2020


https://asasmedya.info/news/authors/40469-baku
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum