Veninkof'un kaleminden 1865'te Almatı

Veninkof'un kaleminden 1865'te Almatı
06 Ekim 2024 - 10:28

Veninkof’un kaleminden 1865’te Almatı

Mehmet Akif Erdoğru

Vernoe Hisarı, Rusların Trans-lli bölgesini ilk kez işgal ettiği 1864 yılında kuruldu. Alatav dağ silsilelerinin etekleri boyunca uzanan, dağlardan çıkan küçük ama göz alıcı Almatinka deresi, nüfusu beş ila altı bin arasında değişen bu askeri-tarım kolonisini sulayan birkaç küçük dereye ayrılıyor. Rus askeri ve sivil idarelerinin burada yoğunlaşması nedeniyle bu mekân, hareketli bir görünüme bürünüyor. Ne yazık ki, bu bölgelerdeki taş bolluğuna ve yalnızca dağlarda yetişen kereste azlığına rağmen, Almatı tamamen ahşaptan yapılmıştır. Evlerin şimdilik temiz ve neşeli bir dış görünüşü var ama yakında kirli hale gelecekler. Bu durumda, Slav ırkının genellikle aceleci ve dayanıksız inşaatlara yönelik tercihinden dolayı pişmanlık duyulacaktır. Almatı sakinlerinin büyük bir kısmı, yapılan emeğe adil bir ücret kazandıran tarımla uğraşıyorlar ve Hükümet, fazla tahılın tamamını iyi fiyata satın alıyor. Almatı'nın yakında tüm Orta Asya için ticari önemi az olmayan bir yer haline geleceğini öngörme hakkımız vardır. Şimdilik yerleşimin güney kısmını oluşturan küçük Tatar köyü ve camii, zamanla büyük bir ticaret kasabasına dönüşme vaadi veriyor. Almatı, coğrafi konum olarak, Kulca ile Kokan arasında ve Kaşgar'dan Semipalatinsk'e giden yol üzerinde bulunuyor. Bu durum, bu üç komşu ülkeden pek çok tüccarın faaliyetlerini Orta Asya ticaret yollarının kesiştiği bu noktaya aktaracağını öngörmemizi haklı çıkarıyor. Buna göre, Almatı’nın ticari öneminin her geçen yıl arttığını görüyoruz. Henüz sadece yerel ihtiyaçları karşılıyor olmasına rağmen, 1856 gibi geç bir tarihte genellikle durmadan geçen ticaret kervanları artık trafik için daima burada duruyor. Almatı’dan 800 mil kadar uzakta olan Kulca, Taşkent ve Petropavlovsk civarında da her yıl büyükbaş hayvan alımları yapılıyor. Almatı kolonisinin tarım koşulları son derece elverişlidir. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 2500 feet'tir ve ilkbaharda gün ortasından sonra havanın ortalama nemi 0.52'dir. Bu higrometrik aralık, bozkırın kavurucu havasının dağlık bir bölgeyi etkilemediğini açıkça göstermektedir. Ancak tam tersine, bu durum sürekli yağan karların yakınlığıyla dengelenir. Ancak atmosferin nemi, yalnızca dağları çevreleyen dar bir bölgede hâkimdir, belli bir mesafede hızla azalır ve bu nedenle nemden mahrum kalan bitki örtüsü, Haziran ayının başlarına doğru tamamen kavrulur. Almatı’nın enlemi (43- 16) Marsilya'nınkiyle hemen hemen aynıdır. Ancak uzak iç iklimin etkisi, öncekinin daha yüksek rakımıyla birleştiğinde, bu iki yer arasında belirgin bir fark yaratıyor; Almatı'nın sıcak yazları üzüm, armut ve kavunların başarılı bir şekilde yetiştirilmesine olanak sağlarken, ılıman iklim gerektiren bitkiler kışın yetiştirilemez. Yıl boyunca sıcaklık aralığı 106 Fahr derece kadardır. Yazın sıcaklık 97'ye kadar yükselirken, kışın soğuk 9 Fahr'a düşüyor.

Almatı, Büyük Orda Kırgızlarının metropolü ve bu nedenle ilk geldiğimde bana birçok ilginç özellik sundu. Sakinlerinin misafirperverliği, kısa sürede aşina olduğum yerel hayata dair gözlemlerimi kolaylaştırdı. Bozkırda sergiledikleri aynı ataerkil haysiyet ve Almatı sokaklarında rahatlıkla dolaşan Kırgızlardan özellikle etkilendim. Deve, inek, alçak ama son derece aktif ve bozkırın bir parçası olan Türkmen atı, bu neşeli giyimli süvariler tarafından en iyi şekilde sürülüyor. Gerçek bir Cigit ya da varlıklı bir Kırgız, safkan bir at dışında hiçbir hayvana asla binmeyecektir. Öküz ve develer yalnızca çobanların ve çiftçilerin mülkiyetindeyken, Türkmen atı yalnızca zengin ve seçkinlerin elinde bulunuyor ve onlar tarafından bile nadiren kullanılıyor. Sultan Ali, Dulat Kırgızları olarak bilinen Orda’nın en büyük tümeninin reisidir. Bu yaşlı adam, zamanında pek çok maceraya tanık olmuş ve çeşitli zamanlarda üç devlete tabi olmuş, farklı ülkelerin geleneklerine uyum sağlamayı öğrenmiştir. Birçok durumda onun doğal kurnazlığı ve hazır zekâsı dikkat çekiciydi. Beni ziyaret etme niyetinde olduğu bana bildirilmişti ve aynı zamanda Ablay-Han'ın soyundan gelenlerin ziyarete pek sıcak bakmadığı göz önüne alındığında, bunu özel bir onur olarak görmem söylenmişti. Doğrudan Rus Çarı tarafından gönderildiğini düşündükleri bir Rus subayının onurunun Kırgızların gözünde tehlikeye atılmaması adına resmi bir iş için Almatı’ya gitmesi gerektiğinde Rusya Hükümeti'nden 350 ruble gümüş veya yaklaşık 52 £ tutarında bir harçlık almasına rağmen onun varlığını sürdürmek kolay bir mesele değildi.

Almatı’nın Kırgızları. Sultan Ali:

Bölgenin Rus askeri komutanı, beni Ali ile tanıştırdı ve görüşme benim odamda gerçekleşti. Yaşlı adamı memnun etmek için kendimi zorladım, Orda'da sahip olduğu yüksek konum nedeniyle, benim tahminimde yüksek bir yere sahip olduğuna ve ziyaretiyle bana gösterdiği onuru takdir ettiğime dair ona güvence verdim. Ali de aynı derecede kibardı ve bana her zamanki gibi abartılı Asya tipi iltifatlarda bulundu. "Hiç şüphem yok Sultan," dedim ona, "halkın seni reis olarak görmekten mutlular. Şöhretin bana St. Petersburg'da bile ulaşmıştı ve şimdi bunun senin meziyetlerinin yalnızca yarısını temsil ettiğini görüyorum’. "Öyle söyleme" diye yanıtladı yaşlı adam. ‘Halkımı Çar’ın (Tanrı onu korusun) ve yardımcısı Pristav'ın kararlarına göre yönetiyorum. Bildiğiniz gibi, bir kereste parçası ilk başta kaba bir odun gibi görünür, ancak marangozun maharetli elleri altında bu odun koltuk kadar kullanışlı ve kullanışlı hale gelir. Ben ve adamlarım kereste, vekil ise marangozdur. O ve Çar olmasaydı hep kereste halinde kalacaktık’. "Fazla mütevazısın Sultan. Zekâsı iyi bilenmiş bir ustura kadar keskin ve iyiliğe yönelen iradesi çelik kadar sert olan kişi böyle konuşabilir mi? Hepimiz kesinlikle Çar’ın isteklerini yerine getiririz ve Almatı’daki herkes Pristav'a itaat etmelidir ama sen Sultan, Orda'da yüksek dereceli birisin. Halkınızın Çar’a bağlılığı size bağlıdır. Halkım Çar’a sadık ve onun başımıza atadığı kişilere itaat etmekten başka bir şey yapamaz. Burada iki el olarak birlikte yaşıyoruz. Siz Ruslar sağdasınız, biz soldayız ve Pristav da başımız. Sol el sağa itaatsizlik ederse ve her ikisi de başın emirlerini yerine getirmezse gerçekten kötü olur’. Ali, daha önce de belirtildiği gibi, üç Çar’ın tebaası olmuştur. Gençliğinde Bogdo-Han İziatsin'in sarayında temsil edilmek üzere Pekin'e gitti ama bu ziyaret hakkında konuşmayı pek sevmiyor. Orda üyeleri daha önce Rusya'ya bağlılık yemini etmiş olsa da, uzun bir süre boyunca kabilesinin tamamı Kokan'ın gücünü kabul etti. Bir keresinde, Kokanlıların Orda’nın Rusya'ya olan sözde bağımlılığını bile ne pahasına olursa olsun ortadan kaldırmaya kararlı olduklarını anlayan Sultan ve beyleri, onların entrikalarına güç kullanarak karşı çıkmaya karar verdiler ve Kokan’a ait olan Kopal'a bir saldırı planladılar. O sırada kabilesiyle birlikte Köksu'da dolaşan Ali, saldırıyı başlatmak için görevlendirildi. Ancak kurnaz politikacı, başarı olasılığını hesapladıktan sonra saldırı konusunda mesafeli davrandı. Buna öfkelenen Sultanlar ve beyler, onu korkak olmakla suçladılar. Ali şöyle yazdı: "En değerli Sultanlar ve Beyler", "yılan yuvasına giderken yel ile ve yavaş yavaş yol alır. Yalnızca girişte ayağa kalkar ve hızla içeri süzülür’. Bu cevap onların öfkesini yatıştırdı. Sonuçta bu teşebbüsü geciktirdi.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum