Vefatının 539. yıldönümünde Fatih Sultan Mehmet

Vefatının 539. yıldönümünde Fatih Sultan Mehmet

Vefatının 539. yıldönümünde Fatih Sultan Mehmet
03 Mayıs 2020 - 12:30 - Güncelleme: 03 Mayıs 2020 - 13:54

Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı II. Mehmed, İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed olarak anıldı. Babası II. Murad, annesi Candaroğullarından Hüma Hatun'dur.

30 Mart 1432'de Edirne Eski Saray'da dünyaya geldi.

12 Yaşında Saruhan Sancağına Manisa Sancak Beyi olarak gönderildi.

1444-1446 yılları arasında Edirne'de tahta çıktı.

1446-1451 yılları arasında Mansia'da sancak beyliğine devam etti. 3 Şuba1451'de babasının ölümü üzerine Manisa'sa Edirneye gitti. 18 Şubat 1451'de Osmanlı'nın 7. padişahı olarak ikinci kez tahta çıktı. 

İstanbul’un fatihi

II. Mehmed’in en büyük arzusu İstanbul’u fethetmekti. Tahta tekrar çıktığında bu hayalini gerçekleştirmek için hazırlıklara başladı. İşe Rumelihisarı’nı yaptırmakla başladı. Venedik, Macaristan ve Bosna hükümdarlarıyla kısa süreli barış yaptı. Cenevizlilerin tarafsız olmasını sağladı. Ordudaki asker sayısını 70 bine çıkardı.

II. Mehmed’in fetih hazırlığı bir yıla yakın sürdü. Ve 6 Nisan 1453’de İstanbul önlerine dayandı. Büyük kuşatma, tam 53 gün boyunca devam etti. Şehrin kapıları sonunda 29 Mayıs 1453 günü açıldı. Fetih, Orta Çağ’ı kapatıp Yeni Çağ’ı açtı. II. Mehmed ise “Fatih” unvanını alarak adını tarihe yazdırdı.

İmparatorluğun sınırlarını genişletti

Fatih Sultan Mehmed, hükümdarlığı boyunca ardı ardına seferler düzenledi. 1454’te Enez, Cenevizlilerden alındı. Bir yıl sonra ordu Sırbistan’a yürüdü. Seferler sonunda Boğdan Osmanlı’ya bağlılığı kabul etti. 1459’da Sırbistan seferiyle Semendire alındı ve Sırbistan Osmanlı topraklarına katıldı. 1460’da Mora, 1461’de Amasra fethedildi. Aynı yıl Candaroğulları Beyliği ortadan kaldırıldı. Trabzon Rum İmparatorluğu da Osmanlı topraklarına katıldı. 1462’deki Bosna ve Midilli zaferlerini 1466’da Arnavutluk’un alınması izledi. Peşinden Karamanoğulları Beyliği’ne son verildi.

Ardından Osmanlılar ile Venedikliler arasında uzun yıllar süren büyük mücadele başladı. Sonunda Venedik, Osmanlılarla anlaşma imzalamak zorunda kaldı. Fatih Sultan Mehmed döneminde ayrıca Ermanak, Aksaray, İçel, Konya, Laren, Kırım, Alanya, Arnavutluk, Gürcistan, Çerkezistan, Kefalonya, Ayamavra ve Zanta Adaları Osmanlı’ya katıldı.

1473’de ise Otlukbeli Savaşı yapıldı. Savaşın sonunda Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan yenildi. Böylece imparatorluğun doğu sınırları güvence altına alındı. Fatih’in kızı Gevher Han, Sultan Uzun Hasan’ın oğlu Uğurlu Mehmet Mirza ile evlendirilerek barışın devamı sağlandı.

Fetih de yaptı şiir de yazdı

Fatih, 30 yıllık hükümdarlığı boyunca iki imparatorluğa, dört krallığa, altı prensliğe, beş dukalığa son verdi. Ardında büyük başarılar bırakarak 3 Mayıs 1481’de hayata gözlerini yumdu.

Fatih, üstün asker kişiliğinin yanında devlet adamı kimliği ile de Osmanlı tarihine damgasını vurdu. Onun zamanında, “Fatih Kanunnamesi”, “Atik Kanunname” ve “Kanunname-i Ali Osman” adı verilen yasalar hazırlandı.

Fatih Sultan Mehmed’ten söz ederken edebi kişiliğini de unutmamak gerekir. Şiire büyük ilgisi vardı. “Avni” mahlasıyla şiirler kaleme aldı. Fatih, aynı zamanda “divan”ı olan ilk padişahtır.

Kaynak: TRT Haber

https://www.trthaber.com/haber/gundem/vefatinin-537-yildonumunde-fatih-sultan-mehmed-363613.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum