"Vakit tamamdır" deyip meslekte 60 yılını yazdı

"Vakit tamamdır" deyip meslekte 60 yılını yazdı
31 Ağustos 2020 - 19:09
Kenan Akın, Türk basınının ulu çınarlarından...

Kimi zaman muhabir, kimi zaman yazı işleri müdürü, kimi zaman televizyon program yapımcısı, kimi zaman genel yayın müdürü ama her zaman gazeteci... Gazetecilik mesleğinde yarım asırı 10 yıl önce geride bırakan Kenan Akın, bugünlerde 60 yılı devirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyor. Bugüne kadar pek çok önemli kitaba imza atmış olmasına rağmen hatıralarını yazma fırsatı bulamamış olan Kenan Akın, bu konuda dostlarından gelen yoğun baskılar sonrasında, "Vakit tamamdır!" demek zorunda kalmış. Akın, gazeteciliğe başladığı ilk günden bu yana yaşadıklarını bir film şeridi gibi gözünün önünden süratle geçirdikten sonra almış kalemi eline ve 60 yıllık meslek hayatını anlattığı "Sittin Sene" kitabını yazmaya başlamış. Gazeteciyi, "Bildiği, duyduğu, gördüğü olayları objektif gözle inceleyen araştıran, soruşturan ve yazıp fotoğraflayan, kısacası yeryüzünü gözleyerek adımlayan insan" diye tanımlayan Kenan Akın, "Sittin Sene"yi yazış hikayesini ve gazetecilik mesleğiyle ilgili değerlendirmelerini şöyle özetliyor:

"Sittin Sene" veya "Atmış Yılda" bütün geçenlerin tümü elbette kolay kolay yazılamazdı. Yine de ilk fırsatta çekinmeden, yılmadan işe koyulmak icap ediyordu.

Ne var ki, "Kıdemli Gazeteci" olsam bile anılarımı tam olarak ve net bir şekilde yani "objektif" yazmak ne kadar mümkün olabilirdi ki?

Doğruluk, gazetecinin en büyük meziyetlerinden birini oluşturuyor. Belki de, başta gelen.

Yeri gelmişken; her yazarın gazeteci olmadığını öne sürmemiz gerekiyor. Yani, yazarlıktan kolay kolay "gazeteci" olunmaz ama gazetecilikten "yazar" çoğu defa mümkün hem de mükemmel...

Hatırlatmak gerekir ki; bu satırların yazarı, Kıbrıs harekâtının yanı sıra, Mısır-İsrail Savaşı'nı Sina Cephesi nden, Irak-İran Savaşı'nı her iki cepheden, Körfez Savaşı'nı Dammam'dan günlerce izleyip oradan haber ve fotoğraflar verirken, Cezayir'de ki kanlı iç savaşın sonlarını gözleriyle görmüş hatta kitaplaştırmış bir gazeteci... Özellikle, Libya, Kaddafi ve Filistin benim için "ihtisas alanı" olmuştu. Doğal olarak, sayısız İslam Ülkeleri, Arap Ülkeleri ve Körfez Ülkeleri zirvelerini takip etmiş bir gazeteci olmak kolay değil... 60 yıllık dolu dolu gazetecilik hayatının, çeyrek asrını Orta Doğu ile ilgilenen Mağrip'ten Maşrik'e kadar ayak basmadık yer bırakmayan bir Kenan Akın... Bu arada; Cumhurbaşkanlarımızın, Başbakanlarımızın "resmi" ziyaretlerine "refakat" etmiş bir muhabir yazar ve özellikle Orta Doğu liderleriyle tanışmış ve görüşmüş medya mensubu... Gerçekten de, böylesine tarihi şahsiyetlerle yakından görüşme, onları izleme, fotoğraflarını çekme, haberlerini yazma ve yorumlarını yapma biz gazeteciler için büyük bir övünç ve coşku kaynağı sayılıyor. Belki de gazetecinin geride kalan en büyük "hazinesi" veya "mirası" böyle şekilleniyor.

MD Basım Tel: (0212) 283 10 15

***

Kaynak Yeniçağ: "Vakit tamamdır" deyip meslekte 60 yılını yazdı

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları