Uygur Türklerinin, Çin Konsolosluğu önündeki eylemleri sürüyor

Doğu Türkistanlı toplama kampı mağdurları Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da Çin’in yurt dışı temsilciliklerinde hak arayışına devam ediyor. Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde aile nöbeti tutan Uygur Türkleri, toplama kamplarında tutulmasından korktukları aile üyeleri hakkında bilgi talep etti.

Uygur Türklerinin, Çin Konsolosluğu önündeki eylemleri sürüyor
11 Şubat 2021 - 17:58 - Güncelleme: 11 Şubat 2021 - 18:02

Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan toplama kampı mağduru Doğu Türkistanlılar, Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde bugün yeniden toplandı. Başkonsolosluk önüne gelen Uygur Türkleri, basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasını okuyan Salih Emin, uzun yıllardır Çin’in, Uygur Türklerine yönelik baskıcı ve ayrımcı bir politika uyguladığını belirterek, dünyanın buna “dur” demesi gerektiğini bildirdi. Emin, Uygur Türklerinin aileleriyle iletişim kurmasının temel bir insan hakkı olduğunu savunarak, Çin’in insan haklarını ihlal ettiğini söyledi.

“ÇİN, SOYKIRIMI DÜNYA BİLSİN İSTEMİYOR”

Çin hükumetinin Doğu Türkistan’da soykırım yaptığına dikkat çeken Salih Emin, “Çin devleti, insan hakları örgütlerinin, ülkede araştırmasını istemiyor. Çünkü korkuyor. Orada olan soykırım gerçektir. Gerçek olduğunu dünyanın bilmesini istemiyor.” dedi. Basın açıklamasının ardından yaşadıkları sorunları aktaran Uygur Türklerinden İparhan Uygur, eğitim için 8 yıl önce Türkiye’ye geldiğini 2016’dan beri ailesine ulaşamadığını belirtti. Bir diğer Uygur Türkü Habibe Ömer de 6 yıldır hiçbir şekilde ailesiyle iletişim kuramadığını, aldığı bilgiye göre ailesinden çoğu kişinin toplama kamplarına götürüldüğünü aktardı.

Abdullah Resul ise akraba, komşu ve arkadaşları ile ilgili bilgi alabilmek için konsolosluk önünde toplandıklarını ifade ederek, “Toplama kamplarındaki ve çocuk toplama kamplarındaki insanların acilen serbest bırakılmasını istiyoruz.” dedi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Burhan Uluyol ise “Zalim Çin, dört senedir babamı, annemi, kardeşlerimi, amcalarımı, kuzenlerimi tutukladı. Onların sesi olmak için buradayız.” diye konuştu.


Kırım Haber Ajansı - QHA

_QHA Ankara
11 Şubat 2021, 16:28

​​​​​

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum