Uygur Türkleri, hak arayışında Türkiye'den destek bekliyor

Ömer Cihad Kaya'nın haberi: Millet nöbeti tutan Uygur Türkleri, hak arayışında Türkiye'den destek bekliyor

Uygur Türkleri, hak arayışında Türkiye'den destek bekliyor
09 Şubat 2021 - 19:11 - Güncelleme: 09 Şubat 2021 - 21:29

Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde 3 Şubat 2021’den bu yana aile nöbeti tutan Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Pekin yönetimine seslerini duyurmak için mücadeleye devam ediyor. Bugün gerçekleşen eylemde aktivistler, Çin Büyükelçiliğinin önünde kurulan barikatın gerisine alındı ve polis tarafından eylemi bitirmeleri istendi.

Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan toplama kampı mağduru Doğu Türkistanlılar, Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde bugün yeniden toplandı. Ankara polisi, aileleri hakkında Çin’den bilgi talep eden Uygur Türkü aktivistlerin artık eyleme son vermesini istedi. Uyarılara rağmen aile nöbetine devam eden kamp mağdurları seslerini duyurmaya çalıştı.

TOPLAMA KAMPI MAĞDURLARI KIRIM HABER AJANSINA KONUŞTU

Yapılan basın açıklaması sırasında basın mensuplarının uzaktan takibine izin verildi. Ayrıca Doğu Türkistanlıların millet nöbeti mücadelesine Türk basınının ilgisi de yetersiz kaldı. Çin Büyükelçiliği önündeki toplama kampı mağduru Doğu Türkistanlılar, hak arayışlarını Kırım Haber Ajansına anlattı.

Doğu Türkistanlı kamp mağdurlarından Medine Nazimi, yapılan basın açıklaması sırasında, “Ben Doğu Türkistan’daki sistematik asimilasyon kamplarında tecavüzlere uğrayan Tüm Türk kadınları adına konuşuyorum. Benim Türk vatandaşı kardeşim Mevlüde Hilal de kamplara alındı. Dört yıldır ondan haber alamıyorum. Lütfen bize destek olun” ifadelerini kullandı. Bir diğer kamp mağduru Mirza Ahmed, “Bu artık millet nöbetine dönüşmüştür. Kimse bizi buraya çağrı yaparak toplamadı. Kardeşlerimize ailemize olan vicdan borcumuzdan dolayı buradayız. Devletimiz artık bize kulak versin ve somut bir adım atsın” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYELİLERİN TÜRKİSTANLILARA VEFA BORCU VAR”

Kendisi de bir kamp mağduru Doğu Türkistanlı olan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Celil Karluk, “Millet nöbetimize lütfen ses verin. Bu toprakları vatan eden irade Semerkandlı, Buharalı, Kaşgarlıdır. Ahde vefa diye bir şey var. Bugün Türkiyelilerin Türkistanlılara vefa borcu vardır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum