Uygur Türkleri, Ankara ve İstanbul'da aile nöbetine devam ediyor

Uygur Türkleri, Ankara ve İstanbul'da aile nöbetine devam ediyor
06 Şubat 2021 - 00:16

Doğu Türkistanlı toplama kampı mağdurlarının Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde 13 Ocak 2021’de ara verdikleri aile nöbeti, bugün yeniden başladı. Uygur aktivistler, Çin’e taleplerini kabul ettirmek için hem Ankara’da hem de İstanbul’da mücadeleye devam edeceklerini açıkladılar.

Türkiye’deki Doğu Türkistanlı aktivistler, seslerini duyurabilmek için hem Çin’in Ankara Büyükelçiliğinde hem de Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde eylem yapma kararı aldı. Ankara’daki eylemler 3. gününe girerken, İstanbul’da bir süredir ara verilen aile nöbeti ve hak arayışı yeniden faaliyete geçti. Uygur aktivistler, Çin’e taleplerini duyurmakta kararlı olduklarını bildirdi.

ÇİN’İN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE AİLE NÖBETİ YENİDEN BAŞLADI

ÇİN’İN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİNDE AİLE NÖBETİ ÜÇÜNCÜ GÜNÜNE GİRDİ

Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde de Doğu Türkistan eyleminin 3. gününe girildi. Doğu Türkistanlı aktivistler, polis barikatının önünde eylemlerine devam etti ve kararlılık mesajı verdi. Toplama kampı mağduru aktivistlerden Cevlan Şirmehmet şu ifadeleri kullandı:

“Bu kararlı duruşumuzu toplama kampları kapatılana, haksız yere hapsedilen ailelerimiz dahil milyonlarca Uygur Türkü serbest bırakılana kadar sürdüreceğiz.”

TOPLAMA KAMPI MAĞDURU DOĞU TÜRKİSTANLILARIN AİLE NÖBETİ

Doğu Türkistanlıların akrabaları hakkında bilgi talep ettikleri eylemlere 13 Ocak 2021 tarihinde ara verildi. Aktivistlerin ısrarlı çabaları sonuç verdi ve İstanbul Valiliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, konuyu konsolosluğa ileteceklerini bildirdi. Doğu Türkistanlıların talepleri, İstanbul Valiliğince karşılık buldu. Çin yönetimine teslim edilmek üzere, Türkiye’deki on binlerce Doğu Türkistanlı dilekçe toplama sürecine başladı.

Çin’in Ankara Büyükelçiliği önüne gelen Uygur Türkleri, dün taleplerini Çin’e ulaştırmak için basın açıklaması yapmak istedi. Ancak, eylemin izinsiz olması nedeniyle kamp mağdurları, polisin müdahalesiyle karşılaştı. Uyarılara rağmen büyükelçilik önünden uzaklaştırılan aktivistler adına konuşan Mirza Ahmed, “Özbeöz Türk’üz ve özbeöz Müslümanız. Biz burada ailemiz için mücadele veriyoruz. Namusumuzu temizlemeden hiçbir yere gitmeyeceğiz. Kimse burada keyfinden gelmedi. Namusumu temizlemek için ailemizin serbest bırakılması için buradayız. Kimseye zorluk çıkarmak gibi bir niyetimiz yok. Soykırıma uğradık uğruyoruz buna susup sessiz kalamayız. Tarihte de susmadık bugün de susmayacağız. Tarihte de yok olmamıştık bugün de yok olmayacağız. Bizi yok edemeyecekler. Kemiklerimizi kırsalar bile hücrelerimizden bin tane Uygur dirilecek.” ifadelerini kullandı. 


QHA Crimean News

Ömer Cihad Kaya
05 Şubat 2021, 15:21

​​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum