Uygur çocuklarına karşı Çin zulmü artarak devam ediyor

Uygur çocuklar, “Annem Çin’dir, annemizi seviyoruz. Çin’i seviyoruz.” diye bağırmak zorunda kalıyor.

Uygur çocuklarına karşı Çin zulmü artarak devam ediyor
16 Kasım 2020 - 19:58 - Güncelleme: 16 Kasım 2020 - 20:24

Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Ailelerinden koparılan Uygur Türkü çocukların alındığı sözde eğitim kamplarında çekildiği ileri sürülen bir videoda, Uygur çocuklar, “Annem Çin’dir, annemizi seviyoruz. Çin’i seviyoruz.” diye bağırmak zorunda kalıyor.

Ailelerinden koparılarak baskı ve asimilasyon rejimine kurban giden Uygur Türkü çocukların da kamplara alındığı biliniyordu. Doğu Türkistan’daki çocuk kamplarından çekildiği iddia edilen bir video yaşanan asimilasyonun boyutlarını ortaya koydu.

ABD’li aktisivt ve araştırmacı Timothy Grose’un sosyal medya hesabından paylaştığı görüntüler:

ABD’nin Indiana eyaletinde yer alan bir üniversitede (Rose Hulman Institute of Technology) sosyal bilimler alanında öğretim üyesi olan Timothy Grose, Doğu Türkistan’da yaşanan hak ihlallerine ve Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarıyla ilgilenen bir aktivist ve bilim insanı. Grose, Uygur Türklerinin yaşadığı Kaşgar ilindeki Ekim 2020’de çekildiğini iddia ettiği videoyu bir turistin çektiğini aktarıyor. İnsan hakları aktivisti, videoda çocukların Çince “Çin annemizdir, Çin’i seviyoruz” dediğini ifade ediyor.

“BUNUN ADI ASİMİLASYONDUR”

Türkiye’de Doğu Türkistan’daki hak ihlallerine yönelik haberleriyle tanınan gazeteci Mustafa Bağ ise konuya ilişkin paylaşımında, “Ailelerinden koparılıp yatılı okula konulan Doğu Türkistanlı çocuklar, ‘Annem Çin’dir, annemizi seviyoruz. Çin’i seviyoruz.’ diye bağırıyor. Bunun adı asimilasyondur…” ifadelerini kullandı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA ÇOCUK OLMAK…

Doğu Türkistan’ın geneline bakılacak olursa 2017 yılından beri yatılı okullarda eğitim gören çocukların sayısında yüzde 76,9 oranında artmış durumda. Hükümetin “çocuklara daha iyi eğitim vermek” bahanesinin arkasına çıkarak başlattığı yatılı okulların yaygınlaştırılması projesiyle, Uygur öğrencilerin asimilasyonuna kapı açılıyor. Devlet okullarında çocuklara ne kendi dillerini konuşmak ne kültürlerini ve dinlerini yaşama hakkı tanınıyor.

Adrian Zenz’in tespitlerine göre, neredeyse hapishaneyi andıran yüksek güvenlikli bu okul ve yetimhanelerde çocuklar gün boyu sadece Çince iletişim kurmak zorunda kalıyor ve sistematik olarak siyasi propagandaya tabi tutulduğu psikolojik baskı sürecinden geçiyor. Anne ve babalarının kamplarda tutulduğunun farkında olan çocuklar, eğer verilen emirleri yerine getirmezlerse benzer kaderi paylaşacaklarını biliyor. Doğu Türkistan’da Uygur dilinin kademeli olarak ortadan kaldırılmasıyla birlikte 2.94 milyon öğrencinin bütün eğitimlerini Çince yapacakları da daha önce duyurulmuştu.

Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum