UYGUR AKTİVİST GENİ: BİZİ SİNDİRMEK İSTEYEN ÇİN HÜKUMETİ, İŞLEDİĞİ SUÇLARIN CEZASINI ÇEKECEK

UYGUR AKTİVİST GENİ: BİZİ SİNDİRMEK İSTEYEN ÇİN HÜKUMETİ, İŞLEDİĞİ SUÇLARIN CEZASINI ÇEKECEK
05 Ekim 2020 - 12:32

Doğu Türkistan’da Çin’in soykırıma varan insan hakları ihlallerini Avrupa’nın göbeğindeki Amsterdam’da tek başına duyuran Uygur Türkü Abdürrahim Geni (Abdurehim Gheni), Çin hükumetine gönderdiği ve ailesi hakkında bilgi istediği mektuba cevap geldiğini bildirdi. Uygur aktivist Geni, Çin hukümetinden taleplerini ve Doğu Türkistan için yalnız başına verdiği mücadeleyi QHA ile paylaştı.

Uygur Türkü aktivist Abdurehim Geni, Hollanda’nın Amsterdam kentindeki Dam Meydanı’nda iki seneyi aşkındır Doğu Türkistan’daki sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına ve yaşanan insan hakları ihlallerine karşı protesto gösterisi yapıyor. Doğu Türkistan’daki ailesinden yıllardır haber alamayan Geni, son çareyi Çin’in Amsterdam Başkonsolosluğuna başvurmakta bulmuştu. Çin diplomatlarının şikayeti sonrası eylem yaptığı başkonsolosluk binasından kovularak gözaltına alınmıştı. Olayın anlaşılmasıyla salıverilen Uygur aktivist, ailesi hakkında bilgi talep ederek gönderdiği mektuba, Çin makamlarınca cevap verildiğini kaydetti. Mektubun içeriğini QHA ile paylaşan Uygur aktivist, belgede ailesinin son durumuna ait hiçbir verinin bulunmadığını ve kardeşlerinin tamamının bir dizi bahaneyle ağır hapis cezası aldığını kaydetti.

“TÜM SUÇLAMALAR, UYGUR HALKINI KORKUTMAK İÇİN BİRER BAHANE…”

Uygur aktivist Abdürehim Geni, “Bana gelen mektup, Uygurlar üzerindeki Çin baskısına karşı ısrarlı protestolarımın neticesinde Çin hükumeti tarafından gönderildi. Aile üyelerim hakkında yazdıkları bilgilerden, bu kişileri korkutmak ve sindirmek için saçma suçlamalar dayatıldığını görmek zor değil. Onlara uzun süreli hapis cezaları vererek, Doğu Türkistan’da bir tane Uygur Türkü bırakmak istemiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Uygur aktivist, Pekin yönetiminin kendisine gönderdiği mektupta, aile üyelerine ait bilgiler bulunduğunu ancak güncel durumlarına ilişkin hiçbir bilginin yer almadığını kaydetti.

“ÇİN İŞLEDİĞİ BU İĞRENÇ SUÇLARIN HESABINI VERECEK”

Ailesiyle ilgili Çin hükumetinden net bir cevap alamadığını belirten Geni, yıllardır haber alamadığı annesi, kardeşleri ve akrabalarına ulaşmak için mücadelesine devam edeceğini vurguladı. Pekin yönetiminin, Doğu Türkistan’daki sistematik baskı ve asimilasyon politikasının bir gün elbet cezasını bulacağını ifade eden Uygur aktivist şöyle konuştu:

“Çinliler, Uygurlara yönelik soykırım fiillerinin bedelini ödeyeceklerini unutmasınlar… İşlenen bu iğrenç suçlar karşısında dünyanın adaletin yanında olduğunu bilsinler. Uygurlar bağımsızlığını yeniden kazanacak. “

TÜM KARDEŞLERİ HAPİS CEZASI ALDI

Abdurehim Geni, Çin hükümetinin aile üyelerinin durumuna ilişkin “geçiştirme” niteliğindeki mektubunda şunların kaydedildiğini iletti:

“Abdurehim Geni’nin Sincan’daki (Doğu Türkistan) aile üyelerinin durumu:

Abdurehim Gheni’nin en büyük erkek kardeşi Ablikim Gheni, 2017 yılının Haziran ayında yasaklı bir şekilde toplantı yapmak ve toplumsal düzeni bozmaktan beş yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ablikim Gheni’nin en büyük kızı Fatima Ablikim, Mart 2019’da, toplumsal düzeni bozmaktan ve sorun çıkardığı için altı yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ağabeyi Mijit Gheni, Mayıs 2018’de toplumsal düzeni bozmak, ırkçı nefrete ve ırk ayrımcılığına neden olmak için insanları bir araya getirmekten 16 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Abdurehim Gheni’nin karısının erkek kardeşi Turghun Hamudun, Mayıs 2019’da toplumsal düzeni bozmak, ırkçı nefreti ve ırk ayrımcılığını kışkırtmak amacıyla insanları bir araya getirmekten 16 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Adil Hamudun, Mayıs 2019’da toplumsal düzeni bozmak amacıyla insanları bir araya getirmekten 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abdurehim Gheni’nin annesi Tohtihan Bakri, 9 Ekim 2014’te hastalıktan vefat etti.”

HER HAFTA DAM MEYDANI’NDA DOĞU TÜRKİSTAN’IN SESİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYOR


Uygur aktivist Abdurehim Gheni, Amsterdam Dam Meydanı’nda
 

2018 yılından bu yana Çin’in Doğu Türkistan’daki ağır hak ihlallerine tepki göstermek için Amsterdam Dam Meydanı’nda gösteri yapan Uygur Türkü Abdurehim Geni, turistlerin sıklıkla uğradığı Dam Meydanı’nda her hafta sonu yaptığı gösteride, bölgede yaşananları anlatan pankartlarla Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerine dikkati çekmeye çalışıyor.
Ayrıca Doğu Türkistan’daki baskı ve asimilasyon politikalarını anlatan Gheni, konuyla ilgili turistlere ve meydandan geçen kişilere bildiri dağıtıyor. Gheni, Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu için hazırladığı şikayet dilekçesine de imza topluyor. Şu ana kadar yüz binlerce imza toplayan Uygur aktivist, dilekçeleri gerekli mercilere iletiyor.

Haber: Ömer Cihad KAYA QHA Ankara
Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum